用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離
go

[英國] 隔離

仔仔今年9月會去英國讀 year 12, 請問有冇人知道而家情況?去到英國需唔需要隔離?如果家長一同過去,家長返香港有是否需要隔離?雖然知道過多兩三個月後政策可能有改變,但係嚟緊都要訂機票,唔知點安排好,想請教各位。

醒目開學勳章

elvisgloria 發表於 21-4-30 07:18
仔仔今年9月會去英國讀 year 12, 請問有冇人知道而家情況?去到英國需唔需要隔離?如果家長一同過去,家長 ...

現時香港去英國要隔離10日, 如果買多一個test to release的檢測, 第5日檢測正常後就可以正常活動, 而香港政策是曾經停留英國2小時以上都不可以直接回香港, 要在其他國家停留21日過冷河才可以回港再隔離一段時間, 日數不同,要視乎在哪個國家。 如果你的小朋友將會出國讀書, 建議你多些留意英國及香港的衞生政策安排

五月開始可以有直航回港了,香港隔離21日相信未必會變,不過而家啲機票在疫情下應該可以免費改期的,訂定都無防

幸福花海 發表於 21-4-30 09:06
五月開始可以有直航回港了,香港隔離21日相信未必會變,不過而家啲機票在疫情下應該可以免費改期的,訂定都 ...

5月開始?政府已經出左最新消息?

幸福花海 發表於 21-4-30 09:06
五月開始可以有直航回港了,香港隔離21日相信未必會變,不過而家啲機票在疫情下應該可以免費改期的,訂定都 ...

想問你哋是否跟agent訂機票?

TTEE1819 發表於 21-4-30 09:12
5月開始?政府已經出左最新消息?

先前唔係記招講咗五月有直航同可自由訂酒店咩?

行政長官林鄭月娥周一主持記者會交代以「疫苗氣泡」為原則的多項防疫要求建議,包括擬於5月解除英國來港航班限制,只要航空公司重新營辨英國至香港的航班,從英國來港的乘客將如從大部分地區來港人士相似,需要在香港隔離檢疫21日。林鄭月娥同時公布,擬採用「疫苗氣泡」與其他地區縮短檢疫要求,如新西蘭、澳洲等低風險地區,已接種疫苗的人士抵港隔離或可縮短檢疫時間至7日或更少,但會收緊民航熔斷機制。

snugglechums 發表於 21-4-30 09:34
想問你哋是否跟agent訂機票?
我自己上網訂,边度平就訂边度,我舊年年尾訂咗張講明無免費改的,但最终都可以免費改,因疫情關係

幸福花海 發表於 21-4-30 09:44
先前唔係記招講咗五月有直航同可自由訂酒店咩?

政府放左聲氣:「在5月放寬599H規例」,日期未定,詳情未confirm,我理解是這樣。如有不正確,請家長指正我,謝謝。

TTEE1819 發表於 21-4-30 09:50
政府放左聲氣:「在5月放寬599H規例」,日期未定,詳情未confirm,我理解是這樣。如有不正確,請家長指正 ...
行政長官林鄭月娥周一主持記者會交代以「疫苗氣泡」為原則的多項防疫要求建議,包括擬於5月解除英國來港航班限制,只要航空公司重新營辨英國至香港的航班,從英國來港的乘客將如從大部分地區來港人士相似,需要在香港隔離檢疫21日。

我覺得只要航空公司有航班就可以,日期視乎航空公司有冇機,可以問下航空公司

回覆樓主:

陪細路開學,以往我比開學日早4/5日到,買下日用品同週圍行下。呢一刻香港入境英國要家居隔離10日,就算買test to release,都要預arrival後第6日(到埗日係day 0) 先可以出去。家長去嘅話仲要計埋返嚟隔離21日,前後成個月有突。
英國話打咗針可能縮短家居隔離日子,不過未落實。

幸福花海 發表於 21-4-30 09:55
行政長官林鄭月娥周一主持記者會交代以「疫苗氣泡」為原則的多項防疫要求建議,包括擬於5月解除英國來港航 ...

唔係,你留意下:「擬於5月解除.... 擬這個字眼」

另外,係因為港定左599H規例,所以CX, BA和VS唔可以接載乘客來港,不是因為沒有直航。大家都等緊政府最新的公佈,現在仍是21天+21天的安排。

TTEE1819 發表於 21-4-30 10:01
唔係,你留意下:「擬於5月解除.... 擬這個字眼」

另外,係因為港定左599H規例,所以CX, BA和VS唔可以接 ...
通常政府未肯定既野唔會在記招講,相信好快會公佈詳情

幸福花海 發表於 21-4-30 11:09
通常政府未肯定既野唔會在記招講,相信好快會公佈詳情

無錯,我亦係估政府會放寛599H,大家都等緊詳情。

UK 隔離可能有好消息:

https://www.thestandard.com.hk/breaking-news/section/4/171046/UK-may-allow-HK-visitors-without-quarantine-next-month-under-border-reopening-plan?fbclid=IwAR1Rf8KHk9eM9Wzbq9nocmU_qTEXvTt0H1nL24oqC06HJM1YabNizswn7Vs

Chole 發表於 21-4-30 16:06

https://www.thestandard.com.hk/breaking-news/section/4/171046/UK-may-allow-HK ...
太好了

https://www.thestandard.com.hk/breaking-news/section/4/171046/UK-may-allow-HK ...
如果真係唔洗隔離, 咁就真係太好了

請問如果英國之後有機返香港的話,是否一定要去指定果30間酒店隔離?

知唔知4月29從London返香港嗰班機有無確診個案呀?相信政府會參考4月這兩班機的確診人數才會決定5月會否給英國飛來香港。

係就好囉!我想去睇大囡戴四方帽!跟住接細囡返嚟。

etoile 發表於 21-4-30 23:45
係就好囉!我想去睇大囡戴四方帽!跟住接細囡返嚟。

6月出發?