用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局降低中學設英文班門檻
樓主: kirstyau
go

教育局降低中學設英文班門檻

咁如果更多中學可以開英文或用英文教授, 應該好事. 有些BAND 2 生都想讀全英教學的 (佢地亦HANDLE到).

hello_go 發表於 21-4-30 17:39
咁如果更多中學可以開英文或用英文教授, 應該好事. 有些BAND 2 生都想讀全英教學的 (佢地亦HANDLE到). ...

有的學生只係中文或數學差少少,甚或常識/VA/音樂差D就成為b2生,所以英中門檻低D對b2生係好事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hello_go 發表於 21-4-30 17:39
咁如果更多中學可以開英文或用英文教授, 應該好事. 有些BAND 2 生都想讀全英教學的 (佢地亦HANDLE到). ...

我覺得教育局近兩年修改的政策係為咗平衡返直資和津校,例如自行提早通知

二線直資便顯得冇優勢,更難收成績好的學生。

呢個舉動,保障咗唔達標全英中可以唔駛落車,又製做多d可開英文班既學校,除咗二線直資,官津校係無得輸。

不過學生可能會被假像所害,以為開到英文班既學校係叻咗!

不如容許番英書中教好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:22
呢個舉動,保障咗唔達標全英中可以唔駛落車,又製做多d可開英文班既學校,除咗二線直資,官津校係無得輸。
...
其實點解一定要硬性規定教學語言?任何banding, 都有同學擅長中文,或者英文。唔係應該以學生為主,學校有彈性選擇教學語言,去配合學生需要?
點解一定要分英中/中中。大家都可以開一班半班中文/英文班,俾有需要同學讀。

b3410 發表於 21-4-30 19:27
其實點解一定要硬性規定教學語言?任何banding, 都有同學擅長中文,或者英文。唔係應該以學生為主,學校有 ...
中中最大問題係係用中文書
有幾多間會好似培正咁,我收乜人都係用中教?
多數都係仆住爭開英文班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最後變到好似某交通工具那個所謂車費可加可減機制,最後英中同英文班,只有加而不會減

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:31
中中最大問題係係用中文書
有幾多間會好似培正咁,我收乜人都係用中教?
多數都係仆住爭開英文班
學培正,英書中教,解決咗

回覆樓主

其實依家啲b2英中真係英書英教?我記得以前有老師係用港式英文, 都幾難令同學專心上堂

gracelam 發表於 21-4-30 17:53
有的學生只係中文或數學差少少,甚或常識/VA/音樂差D就成為b2生,所以英中門檻低D對b2生係好事。
...

我大女就係中文差D英文比較好,依家上到band 2中學,明顯地中文唔好,所有中文課程成績麻麻,英文課程成績好好多,升中時成績去唔到英中,都無辦法,幸好學校有英文班

其實好多餘,所謂英文教咪又係英書中教,我極度懷疑phy chem bio 班教師夠唔夠班英文教,佢哋咪又係教大畢業,而連教大好大部份係中教

回覆 WooBrit 的帖子

資料來源教育局?

高達紅色 發表於 21-5-1 10:08
其實好多餘,所謂英文教咪又係英書中教,我極度懷疑phy chem bio 班教師夠唔夠班英文教,佢哋咪又係教大畢 ...

教PHY CHEM BIO D老師甚少來自教大吧

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-5 17:24
以為開到英文班既學校係叻咗!想像梗以後學生能力好似會越來越差,教育局衹會去諗後面,前面基礎都唔好好解 ...
香港既教育問題好大程度上係錯配引起既。

高達紅色 發表於 21-5-1 10:08
其實好多餘,所謂英文教咪又係英書中教,我極度懷疑phy chem bio 班教師夠唔夠班英文教,佢哋咪又係教大畢 ...
有幾多英中會請教大畢業既?好似唔多覺。

回覆樓主:

中學老師唔係大部份本科畢業?我識中文老師,港大中文系,再讀教育文憑教中文,教bio都係大學本科,再讀教育文憑,定係咁啱我識嘅老師讀專科專教