用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門準備
go

叩門準備

可以分享吓叩門經驗嗎?

回覆樓主:

留意心儀學校有關公布

叩門的時候,有些學校要求筆試,所以要多多溫習,準備好自己。

happycandy 發表於 21-5-2 21:03
叩門的時候,有些學校要求筆試,所以要多多溫習,準備好自己。

一般會係中一內容?

OxOx 發表於 21-4-29 23:34
可以分享吓叩門經驗嗎?
前輩好有用的派位當日安排及叩門資料https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050

3年前,我好朋友派位當日兵分兩路:爸爸一早7:3O係叩門直資門口等開門(係佢前面已有幾個人排緊隊了),媽媽同仔返小學等放榜

小時了了 發表於 21-5-2 21:27
前輩好有用的派位當日安排及叩門資料https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050
...

嘩,妳好朋友堅呀。我現在才知可以這樣有準備。我太遲了

我當年係爸爸媽媽齊在小學等。小學很好,派得差的,第1時間(8:30pm)放出來,我們即刻去校務處影印派位證,然後爸爸把已填好的津校表格去各學校派,我帶孩子去直資叩。到12:30am攪掂。

我以為自己已好掂,但妳好朋友和她老公見到直資已有的排隊人龍,我實在望塵莫及。

nicolemummy 發表於 21-5-3 05:14
嘩,妳好朋友堅呀。我現在才知可以這樣有準備。我太遲了

噢! 妳當年可能爬 EK 前輩文時睇唔到我樓上 share EK 前輩叩門 post, 前輩分享了好實用叩門策略及步驟.

猶記得3年前我好朋友派位前一日5點幾打俾我, 問我派位當日叩門點樣做 (因為佢下午收到學校電話, 雖然學校無明言派得差, 但我好朋友直覺隱約感到呢個電話唔正常 & 唔對路, 所以先至打電話俾我問), 我就根據上面 EK 前輩叩門經驗嘅策略同佢講, 佢派位當日又真係照跟住做咁去叩門, 最後叩門成功, 係呢個帖有 share 佢叩門 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3590016&page=39&extra=#pid46753504

小時了了 發表於 21-5-3 08:59
噢! 妳當年可能爬 EK 前輩文時睇唔到我樓上 share EK 前輩叩門 post, 前輩分享了好實用叩門策略及步驟.

...

妳好朋友小學更有心,妳好朋友又夠毅力。甘拝下風