用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?
樓主: steveytc
go

KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?  

回覆樓主:

o, 我們完全沒機會

chanhaze 發表於 21-5-2 08:30
回覆 xubin2008 的帖子

應該會註冊,現在正說服老公!請問有冇人知道來年小一有冇WhatsApp群組?想加入

你老公 對KTS有保留?

回覆 Pixy 的帖子

係,因正在考慮另一間龍校,覺得好似升中保險啲。但我就覺得有競爭才有進步,而且對男仔應該要嚴格啲,唔使令佢太輕鬆舒服,否則個人可能冇乜鬥心同大志。

@chanhaze 先生的考慮因素是什麼?

回覆 HKBB20112015 的帖子

就係覺得龍校保險啲囉,但其實對於選校嘅嘢佢冇乜研究,所以最後應該都係聽我講嘅。你見你話會註冊,你係仔仔定囡囡?

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 chanhaze 的帖子

介唔介意講邊間龍校呀?thx

其實九龍塘小學真係非常之好,困難重重才有嘅offer點解要放?但係如果你個龍校係男拔,英華,聖保羅就唔好放啦

chanhaze 發表於 21-5-2 14:01
回覆 HKBB20112015 的帖子

就係覺得龍校保險啲囉,但其實對於選校嘅嘢佢冇乜研究,所以最後應該都係聽我講 ...

我個係囡囡呀,希望有機會做同學

HKBB20112015 發表於 21-5-2 16:46
我個係囡囡呀,希望有機會做同學

我地都係女仔呀,唔知會唔會同班呢

九龍塘學校真的只有地面,沒有一樓的嗎?
學校沒錢建高樓?
火車路過學校旁邊會否很吵?
每年年底公佈班排名級排名?公佈前面的人排名?後面的人會否知道自己排名?
沒有獎學金?(陳守仁好多獎學金
如果學校功課考試不多,同學們會否瘋狂外補?

謝謝

Azzurro 發表於 21-5-3 08:04
學校沒錢建高樓?

陳守仁獎學金有幾多啊?

https://www.ktsps.edu.hk/2/08.html

常識除了課本是英語,課堂是全英語對話的嗎?
中文學校如何維持英語口語?
中文課是全普通話對話的嗎?
聽聞學校強於田徑、羽毛球、劍擊:田徑具體指什麼?

謝謝

sunwoo1982 發表於 21-5-3 08:30
陳守仁獎學金有幾多啊?

https://www.plkctslps.edu.hk/tc/school_information-school_remission.php

琳瑯滿目。。
雖然不知道最優秀的學生能否同時拿多種獎學金

(好奇一下而已)

回覆 Azzurro 的帖子

學校沒錢建高樓???

I think the single-storey building is exactly one of the special points about the school.

Fraser 發表於 21-5-3 09:53
回覆 Azzurro 的帖子

學校沒錢建高樓???

很多有地的學校好像都後來加建高樓:拔萃女,協恩
為了得到更多實用空間,美感很多時候要讓步。。。
我好奇為什麼學校能抵抗這個潮流

我都選龍校,孩子沒有那麼大的升中壓力

Azzurro 發表於 21-5-3 08:04
學校沒錢建高樓?
應該唔係無錢起, 只係想保留特式, 記得阿女做KTS大使時介紹學校呢個設計係賣點, 不過都有缺點, 就係細路升中會鬼殺咁嘈, 行一層樓梯都好似攞佢命3000咁......
火車行過當然會有聲啦, 但課室入面做咗隔聲, 小息時同三五知己一齊睇住架火車過都幾好玩嘅

P1-P4每班每科頭5都會家長日見到晒, 之後結業禮好似都會頒全級頭3, 好似級30內都會成績表SHOW出嚟, 30後的就會家長日老師講個range你知, e.g. 41-50, 51-60...... 你和小朋友唔講俾人知, 應該都唔會有人知

無乜獎學金, 多數會係書劵, 所以上到中學我細路揸住「現金」獎學金時係開心到yeah跳起!

同學瘋狂外補, 都係睇自己啦, 好似我哋咁無乜要求, 只求中游, 其實都幾他條......

gigayan 發表於 21-5-3 14:52
應該唔係無錢起, 只係想保留特式, 記得阿女做KTS大使時介紹學校呢個設計係賣點, 不過都有缺點, 就係細路升 ...

請問學校對sen 小朋友有冇支援?謝謝

8分鐘, 是不是一鏡到底?