用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?
樓主: steveytc
go

KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?   [複製鏈接]

回覆樓主:

聽聞SFA年年有人轉校,去到P6得番2x人一班,請問九小有呢個情況?

Pixy 發表於 21-5-8 12:09
聽聞SFA年年有人轉校,去到P6得番2x人一班,請問九小有呢個情況?

年年有轉出,也有轉入。
大仔小五,佢果班有幾個轉出都仲有30幾人,呈三前,仲有新插班仔添

之前聽過一個前輩說:
九龍塘因為每年都是最後一個直資私立出 offer
相等於有競爭力的同學可能已經有 offer,已經不會考慮去九龍塘
所以更反映到九龍塘的增值能力

你們認同嗎?(如有冒犯,請勿打我)

(聖保羅男女,拔萃男,港大同學會,聖保羅,陳守仁
英華,聖士提反,蔡繼有,拔萃女,宣道,聖保祿,培正
聖方濟各,聖嘉勒,聖心,德望
也就是說這些學校分贓完畢之後才輪到九龍塘分。。。)

回覆 Azzurro 的帖子

以事論事我並唔認同,我反而覺得係九小嘅自信係度,蘿蔔青菜各有所愛,每位家長都有自己嘅偏好

學校向來非誠勿擾!香港好多有能力嘅小朋友,有時太早面試,他們未必展現到應有能力!係心儀嘅,亦唔會因遲面見而錯失這些孩子!而且即使早見早收,有一線龍校的,其實都會轉會,所以無太大關係。
大女當年係早見早收,有龍校offer無take! 細女係遲見遲收,同樣有龍校offer都無take! 係心儀的就會堅定不移

Azzurro 發表於 21-5-11 14:58
之前聽過一個前輩說:
九龍塘因為每年都是最後一個直資私立出 offer
相等於有競爭力的同學可能已經有 offer ...

未到最後一刻都未算所謂「分贓」完畢。學校出offer 有先後,叻仔叻女可以有齊以上大部份offer. 但可能最後大抽獎抽中LS, SMCS, MCS.....就放晒以上offer. 全港叻仔叻女都不少,每間學校總有份。

感謝意見,糾正我錯誤觀念!

好明顯之前假設有了前面 offer 就唔繼續玩係一個錯誤假設(大部分人會繼續玩)
另外一個假設:前列學校配對前列學生,如此類推,也是錯誤的(因為本質上經常錯配)

Azzurro 發表於 21-5-12 07:56
感謝意見,糾正我錯誤觀念!

好明顯之前假設有了前面 offer 就唔繼續玩係一個錯誤假設(大部分人會繼續玩 ...

相信有不錯龍offer但繼續玩只係少數

回覆 Jean1769 的帖子

如果係九小應該係少數會繼續玩,但眼見港同,有男女神校的都繼續玩😄

elsa007 發表於 21-5-12 09:42
回覆 Jean1769 的帖子

如果係九小應該係少數會繼續玩,但眼見港同,有男女神校的都繼續玩😄 ...

可能想集郵,最終會選港同又有幾多個

近年多咗家長偏向有龍揀龍!個人認為都要睇是什麼「龍」,有真龍、有直屬、有只是中小學部同名、有可能隨時搬的龍門!亦要留意龍小的教育理念制度、龍中的學術成績。

好多家長亦話唔想孩子升中時面對壓力,其實某程度只係家長唔想面對多啲!經驗告知,適當壓力使孩子成長,升中過程並不是一無是處!孩子係家長扶持下,了解自己!找到合適的中學,並不是壞事。

咁⋯⋯當年如果手上有已一線真龍學校,又未入讀過現有的,感受過他的好,我都會揀龍

回覆 bettyay 的帖子

你講嘢好中肯又客觀,我非常認同

bettyay 發表於 21-5-12 09:47
近年多咗家長偏向有龍揀龍!個人認為都要睇是什麼「龍」,有真龍、有直屬、有只是中小學部同名、有可能隨時 ...

我同意。For me,如果係神龍、一線龍肯定「有龍擇龍」啦。但係如果只係普通1C-2A嘅龍,我願意陪小朋友再努力六年。呢個只係我個人睇法。我相信每個家長都有自己嘅考慮,例如經濟啦、將來是留港or出國等等,選擇適合自己小朋友、適合自己家庭嘅學校就OK啦。

balls 發表於 21-5-12 10:35
我同意。For me,如果係神龍、一線龍肯定「有龍擇龍」啦。但係如果只係普通1C-2A嘅龍,我願意陪小朋友再努 ...
你印象中您小朋友今日表現不俗,可否煩請透露目前選擇了邊間?

Jean1769 發表於 21-5-12 08:36
相信有不錯龍offer但繼續玩只係少數
係,認同有不錯龍或band 1直屬,基本上唔會再諗其他冇駁腳既小學。要拼搏6年非易事,見到ek內,每年都有家長問小朋友成績好好,級頭,但點解冇中學直資offer?又見到大家苦惱自行、搞珠機率時,有直中既只需考慮點樣保持最少band 2成績就可以,出力多少,因人而異,直小家長一樣有鬥心,唔輸得。考直小級頭,考慮既係如何跳更好,講緊條線已經係ek既1A,1AA,1AAA學校,因有band 1直中back up,根本一啲都唔擔心。而放榜前一晚,直小家長擔心指數會比冇中學既低,亦唔會擔心到可能覺都瞓唔到。

bettyay 發表於 21-5-12 09:47
近年多咗家長偏向有龍揀龍!個人認為都要睇是什麼「龍」,有真龍、有直屬、有只是中小學部同名、有可能隨時 ...

我好同意你講法,如果直龍中學並非自己心儀,我覺得讀直龍小學都冇乜意思。不過,要放棄一間龍校,去揀一間無龍既小學,真係要過心理關口,最緊要自己立場夠堅定,唔好後悔。

Pixy 發表於 21-5-13 00:31
我好同意你講法,如果直龍中學並非自己心儀,我覺得讀直龍小學都冇乜意思。不過,要放棄一間龍校,去揀一 ...
其實要考慮另一點係反而唔係只因是否心儀直龍中而決定入邊間小學,而係直龍小競爭力有幾強,直龍中可以只係back up,我當係Bonus,小朋友同家長鬥心90-100既,同樣可跳出去比直龍中更好更適合既學校。
情況變咗:
A校:直龍小競爭力強,有直龍中back up
B校:冇駁腳學校,競爭力強,冇back up

咁會點揀?

PTL_L 發表於 21-5-13 07:17
其實要考慮另一點係反而唔係只因是否心儀直龍中而決定入邊間小學,而係直龍小競爭力有幾強,直龍中可以只係 ...
如果咁

A:有直龍競爭力強,有中學back up! 不過小學不會有支援外闖,孩子真係屬前列兼有90-100戰鬥力,家長孩子可以自己搞掂!還有萬一孩子能力未展,成績屬B3或邊緣份子,學校或用盡一切方法令你感覺入唔返中學部,但又沒甚支援。
B: 競爭力強,冇中學back up! 不過無論孩子是什麼成績,學校也全力支援,排名位置完全清晰,家長孩子心裡有數!即使真係b3或派位失誤,學校也是盡幫!仍有能力叩回B2,甚至B1! 學校是升中路的同行者。

咁又點揀?

當然A類可能也有做到B的支援,不會置之不理;B類也有學校對學生的支援不足,成績排位亦不透明。所以到最後也是要家長自己做功課,睇全面!看看邊類學校啱自己家庭、孩子

bettyay 發表於 21-5-13 10:47
如果咁

A:有直龍競爭力強,有中學back up! 不過小學不會有支援外闖,孩子真係屬前列兼有90-100戰鬥力,家 ...
你講的情況已經係假設小朋友是b3成績同A校冇升中支援,咁6年前既我,可能唔會考慮到小朋友會成為少數b3生,又或學校冇支援for升學。加上,以我所知,大部分直龍小只會冇支援俾一心外闖的前列生,但邊沿生基本上都會暗示一下,叫佢哋另作打算。
客觀事實係,部分直龍小生競爭力加有Band 1中學back up,咁我無理由唔揀,反而要揀冇中學既駁腳既學校。但又咁講,認同冇得直接比較,正如升中果邊成日攞4女直同女津中比較,又攞女直中或女津中或4女直比較,根本冇得比,小朋友適合邊間學校,家長會比外人清楚,最緊要知點解要為小朋友揀呢間學校就可以,唔會盲目跟從,只睇數字成績(雖然我都有參考

PTL_L 發表於 21-5-13 11:33
你講的情況已經係假設小朋友是b3成績同A校冇升中支援,咁6年前既我,可能唔會考慮到小朋友會成為少數b3生, ...
Bingo有啲情況根本冇得比,每人最終是否適合邊間,只有落場試過先知。
但補充係,我沒有意思假設小朋友一定會在B3成績,只係話揀校要多啲睇各方面取其平衡而已

‹ 上一主題|下一主題