用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?
樓主: steveytc
go

KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?  

bettyay 發表於 21-5-13 11:54
Bingo有啲情況根本冇得比,每人最終是否適合邊間,只有落場試過先知。
但補充係,我沒有意思假設小朋 ...
不過我個人覺得,私小冇中學既學校,存在價值就是在於有好既升中支援、課程或令學生被評band 3但扣到band 2校,是應該的。否則,冇人會同錢鬥氣,如果私小做唔到,我倒不如讀返津小。

bettyay 發表於 21-5-13 10:47
如果咁

A:有直龍競爭力強,有中學back up! 不過小學不會有支援外闖,孩子真係屬前列兼有90-100戰鬥力,家 ...

KTS 2020年叩門後升中更亮麗
近80%升B1其中大部份B1A/B
原本B3校全部上移

Band^ 官津+直資
B1 官津 40 (40.40%)
B1 直資 39 (39.39%)
---
B1 40+39=79 (79.80%)
B2A-1C 1+10=11 (11.11%)
---
B1/近B1 41+49=90 (90.91%)
B2 1+3=4 (4.04%)
KTSSS 5+0=5 (5.05%)
---
總數: 99人 (100%)

B1 官津本區 22
LSC 6 |
MCS 2 |
華英 3 迦密 3 旅港 5 銀禧 3

B1 官津他區 18
QC 1 KC 2 |
SSGC 1 MSS 5 BPS 1 SMCC 1 HTC 1 SRL 1 |
曾肇添 1 沙呂 2 觀瑪 1 主恩 1

B1 直資 39
DBS 4 SPC 2 YWC 2 |
DGS 1 HYS 8 SPCS 3 GHS 9 |
SPCC 3 SSC 1 GT 1 NPL 1 香島 2 福建 2

B2A-1C 1+10=11
他區: 陳兆民 1
直資: 培基 3 羅氏 3 LKP 2 WKF 1 SMC 1

B2 1+3=4
本區: 培道
直資: 啟思 基崇 德信

https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

2020年升中派位結果

更新日期:7-8-2020

學校名稱 人數(Band^)
協恩中學8(B1)#
聖保羅男女中學3(B1)#
喇沙書院6(B1)
拔萃男書院4(B1)#
瑪利曼中學5(B1)
聖保祿學校3(B1)#
瑪利諾修院學校2(B1)
聖保羅書院2(B1)#
英皇書院2(B1)
德望學校9(B1)#
英華書院2(B1)#
華英中學3(B1)
迦密中學3(B1)
旅港開平商會中學5(B1)
何明華會督銀禧中學3(B1)
浸信會呂明才中學2(B1)
培基書院3(B2A-1C)#
福建中學2(B1)#
保良局羅氏基金中學3(B2A-1C)#
香島中學2(B1)#
香港管理專業協會李國寶中學2(B2A-1C)#
九龍塘學校(中學部)5

拔萃女書院(B1)#、
庇理羅士女子中(B1)、
聖羅撒書院(B1)、
聖公會曾肇添中學(B1)、
皇仁書院(B1)、
啟思中學(B2)#、
崇真中學(B2)#、
王錦輝中學(B2A-1C)#、
嘉諾撒聖瑪利書院(B1)、
迦密主恩中學(B1)、
香港培道中學(B2)、
德信中學(B2)#、
聖瑪加利男女英文中小學(B2A-1C)#、
上智英文書院(B1)、
保良局顏寶鈴書院(B1)#、
優才書院(B1)#、
東華三院陳兆民中學(B2A-1C)、
觀塘瑪利諾書院(B1)、
聖士提反書院(B1)#、
聖士提反女子中學(B1) 各1(共20)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

PTL_L 發表於 21-5-13 12:41
不過我個人覺得,私小冇中學既學校,存在價值就是在於有好既升中支援、課程或令學生被評band 3但扣到band 2 ...
認同但不止於此,升中重要,但不是唯一

bettyay 發表於 21-5-13 12:54
認同但不止於此,升中重要,但不是唯一
都係仲有環境配套、ECA表現、學校氛圍、父母投入度等

香港藝術發展局(藝發局)主辦的「第十五屆香港藝術發展獎」,其中的「學校藝術教育獎」,以表揚在校園內致力推動藝術教育並有卓越成績的學校。

得獎學校名單:

救恩書院
九龍塘學校(小學部)
閩僑小學
仁濟醫院董之英紀念中學

gigayan 發表於 21-5-4 12:07
關於Oral 我想講多少少....... 因為剛剛發生, 話說我個位都已經係中二學生, 最近去拎成績表, 見家長佢英文W ...
請問中文科 KTS 教得如何?

rainbowcov 發表於 21-6-3 10:06
請問中文科 KTS 教得如何?

中文科嘅課程編排得宜,小朋友易上手,如果撞啱教得好嘅老師,吸收到快啲。我小朋友好好彩高小三年都係一位教得好嘅老師,上到中學後,雖然都有少少適應期(不過正常上到中學中文都係咁),宜家正常返,呢科都幾好表現。

但有一樣嘢會有少少影響,就係普教中,但小學大部分都普教中,無辦法,對佢嘅影響係,有啲字佢中學都唔識讀粵音,就算我認為好簡單嘅中文字,因為小學講慣普通話,搞到宜家成日問我啲字點讀......

gigayan 發表於 21-6-3 10:25
中文科嘅課程編排得宜,小朋友易上手,如果撞啱教得好嘅老師,吸收到快啲。我小朋友好好彩高小三年都係一 ...

現在閱讀課甩廣教中。
而且眼見學校很著重閱讀課,高小亦訓練廣東話演說

jason1978 發表於 21-6-3 12:33
現在閱讀課甩廣教中。
而且眼見學校很著重閱讀課,高小亦訓練廣東話演說
...
咁好好多, 因為高小閱讀課好多篇文章中學會學到, 宜家用廣教中將來學時都得心應手好多。

請問大家開咗家長會未?來年開多少班?

(轉發)
2021 中學派位結果
6-7-2021 版本

喇沙 11
聖保羅男女 6
協恩 5
拔萃男 3
拔萃女 2
瑪利諾 2
聖保祿 2
德望 3
英華書院 2