用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?
樓主: steveytc
go

KTS 2021-2022 P1 大家收到Offer 未?  

Azzurro 發表於 21-5-4 11:15
感謝大大(及其他幾位 kts 前輩),追帖確實學習了很多

我特別喜歡 kts 的鼓勵制度。。。我小朋友抗壓力 ...

KTS 英文老師多是華人但口音純正,沒有港式口音。Oral 則由外籍老師負責。KTS 學生無論中及英都有很多presentation 機會,對建立自信及將來面試都十分有用。

Azzurro 發表於 21-5-4 11:15
感謝大大(及其他幾位 kts 前輩),追帖確實學習了很多

我特別喜歡 kts 的鼓勵制度。。。我小朋友抗壓力 ...
關於Oral 我想講多少少....... 因為剛剛發生, 話說我個位都已經係中二學生, 最近去拎成績表, 見家長佢英文Writing係少炒, 所以整體成績有少少影響去唔到全級1X, 咁我都係好擔心咁問下老師佢各方面如何, 老師話佢writing真係弱少少, 因為organization唔夠緊, reading & listening都還好, oral佢話完全唔使擔心, 無論佢嘅presentation skills & accent都好好, 之後我諗...... p5-6 KTS教咗佢哋好多Presentation skills, 老師都話佢oral的表現係夠佢終身受用。

Accent就真係我哋自佢幼稚園就發功, 所以就唔係好關KTS事........

gigayan 發表於 21-5-4 12:07
關於Oral 我想講多少少....... 因為剛剛發生, 話說我個位都已經係中二學生, 最近去拎成績表, 見家長佢英文W ...
欣賞你,講嘢好鬼中肯唔會抬高自己踩低別人

bettyay    發表於 21-5-5 08:47

PTL_L 發表於 21-5-4 12:23
欣賞你,講嘢好鬼中肯唔會抬高自己踩低別人

合適小朋友的學校係好重要, 當小朋友升中之後, 好感激你幫佢一直在學習上的舖排, 個種滿足感和興奮度真係爆燈
p.s. 升中之後, 除非佢開聲, 否則我都交返俾佢自己主理了~

回覆 gigayan 的帖子

呢位家長,好冒昧問一句,你幾個小朋友?我發覺我湊住一個已經非常之吃力,所以都想問問其他家長,特別好識得為小朋友準備嘅家長,如何做到的

xubin2008 發表於 21-5-4 13:10

呢位家長,好冒昧問一句,你幾個小朋友?我發覺我湊住一個已經非常之吃力,所以都想 ...
我一個咋, 我唔會將全部歸功自己, 都要小朋友合作才會事半功倍

其實家長思想正面好緊要,佩服你呢種客觀正面嘅家長,作為用家出嚟分享吓自己經驗,對很多新丁家長真係有幫助。謝謝你~

aaffccdd 發表於 21-5-3 15:27
請問學校對sen 小朋友有冇支援?謝謝
我識一個最後還是轉校了。私校這方面的支援一定不及津校。

creambun 發表於 21-5-4 11:59
KTS 英文老師多是華人但口音純正,沒有港式口音。Oral 則由外籍老師負責。KTS 學生無論中及英都有很多pres ...
系全部華人吧。oral有四個外籍老師。網課期間有留意下,英文堂氣氛最活躍。小朋友也最喜歡英文堂。口音冇話完全冇,但比另一邊上緊中學的要好。KTS英文課程我個人認為系高質,尤其寫作或presentation 工作紙設計得好好。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

gigayan 發表於 21-5-4 14:19
我一個咋, 我唔會將全部歸功自己, 都要小朋友合作才會事半功倍
認同。我同朋友講返,呢啲係「合作愉快」

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

於此回覆後如再發現有關違規內容,會將本主題關閉。

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

收到Offer

gigayan 發表於 21-5-4 12:07
關於Oral 我想講多少少....... 因為剛剛發生, 話說我個位都已經係中二學生, 最近去拎成績表, 見家長佢英文W ...
有少少分享,細路仔嘅accent 係有機會轉,家姐小時候幼稚園老師係澳洲人,口音自然跟佢,之後升小我哋有老師明顯係加拿大accent,然後會發覺阿女口音轉左!高小開始有自己穩定accent, 都係偏向美式!冇變同做得好嘅就係發音。所以我想講係如果英文老師發音準確流利,學生也會學得流利準確。當然流利度亦視乎學生於課堂外肯唔肯多開口講。
想keep Oral好!個人經驗:除老師、語境外,還視乎孩子主動性

gigayan 發表於 21-5-4 14:19
十分同意!搵啱學校也影響以後係事半功倍定拉牛上樹

gigayan 發表於 21-5-4 12:59
合適小朋友的學校係好重要, 當小朋友升中之後, 好感激你幫佢一直在學習上的舖排, 個種滿足感和興奮度真係 ...

上咗中學更體會到小學學得的係物超所值,不止指學術能力上,係態度及價值觀等。
PS唔排除亦係來自家庭影響,但係學校同家庭是配對的話,就是相輔相成!

bettyay 發表於 21-5-5 08:35
有少少分享,細路仔嘅accent 係有機會轉,家姐小時候幼稚園老師係澳洲人,口音自然跟佢,之後升小我哋有老 ...
係...... 我女宜家多咗睇外國片, 佢有一次扮演印度式、美式、英式、大馬式的英文Accent我聽, 笑到我肚痛.....
其實oral最重要是presentation skills..... 呢樣係屋企好難教

hundred100 發表於 21-5-4 15:56
系全部華人吧。oral有四個外籍老師。網課期間有留意下,英文堂氣氛最活躍。小朋友也最喜歡英文堂。口音冇話 ...

因為早前work from home遇上他們上網課,有幸偷聽佢哋上堂。
GS同英文雖然俾香港人教,但口音唔難聽。但當然唔係BBC , 英文台報新聞咁native ,但還可以。
而小朋友oral presentation 的output我覺得不賴

想知道有没有手握龙校的妈妈们在纠结?毕竟九小要面对升中压力

danae_dai 發表於 21-5-8 10:58
想知道有没有手握龙校的妈妈们在纠结?毕竟九小要面对升中压力

隔離唔系有貼VS緊KTS和福小咩。我見身邊小朋友如果有細佬妹的,多數會揀福小,PKC之類。一件的就揀KTS多。但KTS不是個個都合適。要多滴爬文。多參考不同用家的意見。包括一些已轉校的。