用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-5-4 19:35
下一年HYS應該學乖d,  admission notice 俾自己留一條後路,e.g. if no further update before 3/5, it cou ...
唔係好關事。我覺得hy最最需要改善的是態度。好學校的定義不是八面玲瓏分明耍手段還讓你抓不著辮子。好學校應該禮賢下士除了優待傑出者還要體面地尊重落選者。好學校應該清楚自己的定位知道上善若水而絕不是點石成金。好學校有敬畏和感恩,豁達和坦誠,有如沐春風之感,而絕不是猜測,虛偽,五月四號給你一個waiting list 。我相信一個reject+一句抱歉更能羸得大家尊重。

rainbowcov    發表於 21-5-5 08:26

222magmag 發表於 21-5-4 19:35
其實今日只係waiting or reject,不會有offer.  就算是但一樣都冇影響到啲乜。

好多學校都有時早咗,有時 ...

同意

但理解大家點解唔能夠「放鬆d」

所以咪就希望HY審視一下安排,造福人群,其實少些怨氣對大家都好

大家咁重視HY放出來的重要或不重要日期,HY係咪應該暗笑

Face3366 發表於 21-5-4 20:02
唔係好關事。我覺得hy最最需要改善的是態度。好學校的定義不是八面玲瓏分明耍手段還讓你抓不著辮子。好學校 ...

唔明你思維。

如你話學校遲咗,唔守時,咁明丫。

「reject + 一句抱歉」
1. Waiting email 冇state “we are sorry ....”.  I am not sure about it.
2. 你咁講,應該除消waiting?  係咪所有人都寧願reject 冇waiting.  再者,真係有人waiting 變offer.  
3. 仲有,你咁講,所有學校provide waiting list 都唔好、唔尊重大家?

可能我理解錯你意思。真心唔明。

唔係好關事。我覺得hy最最需要改善的是態度。好學校的定義不是八面玲瓏分明耍手段還讓你抓不著辮子。好學校 ...
佢真係繼續進行緊收生程序喎,每一個2nd in 過的同學,的的確確係waiting, 有位就會繼續call。
加多一句話,也不是為了讓人抓不到辮子,只不過交代清楚收生程序,家長有一個更正確的心理準備。
你講的好學校的態度,絕對贊成。

說得真好(emoji)

Liv017 發表於 21-5-4 20:13
唔明你思維。

如你話學校遲咗,唔守時,咁明丫。
唔緊要的,大家都係討論。或者我講并不全對,純粹有感而發。

咁其實出左reject email 未?

大膽講句,個人覺得,喺呢度最激烈投訴,通常都係最想有offer, 如果有offer又會係最快忘記恩怨,最快accept嗰個。

HYS真係年年都俾人話個廁所,又年年都俾人話佢出offer嘅方式......

想請問其他直資是否也已經正式回覆了家長?如spcs, 港同... waiting 或 reject 都有回覆? 我只係諗學校拖到最後一分鐘先來通知,是否直資收生的慣常的做法。

Face3366 發表於 21-5-4 20:32
唔緊要的,大家都係討論。或者我講并不全對,純粹有感而發。

Agree.
大家討論下,唔一定要有共識。又冇絕對嘅對與錯。

我未必明,但尊重你嘅感受。

MLKC 發表於 21-5-4 20:56
想請問其他直資是否也已經正式回覆了家長?如spcs, 港同... waiting 或 reject 都有回覆? 我只係諗學校拖 ...

SPCS 一早係1st in比左張紙家長,話有offer 的話會 31/3前會通知,不用電話查詢。

MLKC 發表於 21-5-4 20:56
想請問其他直資是否也已經正式回覆了家長?如spcs, 港同... waiting 或 reject 都有回覆? 我只係諗學校拖 ...

其實,DBS都係做得不足,話咗叫人二月初留意interview信,點知一月尾d人已經話見曬,被遺棄既感覺真係唔多好受!

但HY又少數可改interview時間。其他D神直資都唔會理你。都係冇得鬧和投訴。DGS夠話幾時會通知結果點知之前都收咗好多人。SPCC夠收咗你$50但可以唔見你。SPCS排名次見,有人又話咁樣對啲小朋友心理唔好,一早已經標籤咗。邊有得投訴,都唔會改,真係要自己溫下書每間學校嘅文化,唔好無謂激氣。

222magmag    發表於 21-5-5 00:18

222magmag 發表於 21-5-4 20:40
大膽講句,個人覺得,喺呢度最激烈投訴,通常都係最想有offer, 如果有offer又會係最快忘記恩怨,最快accept ...

唔緊張 邊會著緊
唔想入 邊會緊張
不段update 消息 點會唔想入
真係唔想入 就唔會咁上心啦

SuLuLu    發表於 21-5-5 00:16

kirstyau 發表於 21-5-4 18:36
Bridging course都上緊

Bridging course 上得開心嗎?
識到朋友仔未?

PTL_L 發表於 21-5-4 18:43
有效率喎往年都係咁快上?

舊年係暑假 仲要係zoom上

SLHongkonger 發表於 21-5-4 23:05
Bridging course 上得開心嗎?
識到朋友仔未?

佢好開心呀!阿妹話成班入面,都有自己小學2-3個,大家都仲係同自己小學同學玩 佢都有個同學一齊。

kirstyau 發表於 21-5-4 23:08
佢好開心呀!阿妹話成班入面,都有自己小學2-3個,大家都仲係同自己小學同學玩  佢都有個同學一齊 ...

咁阿妹一定會讀得好開心

路過的 ⋯ 認同學校處理手法可以更好 既然講左係個日出notification 咪個日出囉,如果明知自己遲 係website update 話有延遲其實都唔係好難姐⋯

每年都比人咁講 每年都唔改善下⋯

Ps. 比左$50都唔係大哂既 你心甘情願去報 唔會當自己係客架嘛⋯
‹ 上一主題|下一主題