用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知  

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-4 11:25
Admin做漏野?記得我幾年前5月頭收到reject letter!
可能今年未計掂數

chunlamwin 發表於 21-5-4 11:05
沒有兌現自己公告天下的話,在我眼中就是沒有誠信,而且誠信破產
試問,閣下人生中,又有幾多講過而無做到的尼?誠信破產了未?

gracelam 發表於 21-5-4 11:25
Admin做漏野?記得我幾年前5月頭收到reject letter!
今年疫情關係,有部分行政工作未能及時處理,還請各位家長海涵

原來在乎鷄毛蒜皮,呵呵

chunlamwin 發表於 21-5-4 11:19
如果信封麻煩,email也可以,email麻煩,也可以在網友公布結果,甚至因為疫情公佈時間有變化,都可以再出 ...

咪係囉,話咗5月3就5月3啦。。

不患寡而患不均。我諗家長們,孩子們經過幾輪面試,大家都做咗好多准備,付出好多時間,心機。依家要求一個結論而己,一D不過份。又諗翻轉頭吖,家長既合理要求,協恩and協恩鐵粉應該將其視為對自我管理水平提升的一個契機。

medicine 發表於 21-5-4 11:37

deleted

medicine 發表於 21-5-4 11:35
試問,閣下人生中,又有幾多講過而無做到的尼?誠信破產了未?

我自己的事情不需要向你匯報,你還不夠資格。不過學校公告天下的事情言而無信,就是沒有誠信,不尊重報考的家長和學生

原來你把對家長和學生的承諾和回覆當著雞毛蒜皮的事情,我不應該和你對話

Face3366 發表於 21-5-4 11:40
原來呢D在閣下眼中係雞毛蒜皮,我我我無語⋯

+1

Face3366 發表於 21-5-4 11:38
不患寡而患不均。我諗家長們,孩子們經過幾輪面試,大家都做咗好多准備,付出好多時間,心機。依家要求一個 ...
某明星/球星面對數以千計的X迷要求簽名及合照~~~~~~~~~~~~~~

你上面個段文字(稍作修改)都幾合理?

其實學校就和人一樣有進取些的,當然也有保守些的。有些可能覺得靈活應變給自己多留些空間更好,有些可能覺得不管如何遵守約定更好。其實都沒有絕對對錯。所以,各花入各眼就好啦。

chasedream 發表於 21-5-4 11:38
唔係呀嘛
當然唔係啦.但都可以係一個非常充分的理由

medicine 發表於 21-5-4 11:44
某明星/球星面對數以千計的X迷要求簽名及合照~~~~~~~~~~~~~~
如果你既理解能力僅限於此,我幫你唔到。

如果因為疫情,校網簡單出一句:結果會延後通知!

相信大家都會諒解

Face3366 發表於 21-5-4 12:08
如果你既理解能力僅限於此,我幫你唔到。

反而估唔到一個咁簡單的對與錯,都會有人可以盲撑

反應好大!

大家係希望儘快收到reject letter, 還是希望學校繼續甄選程序,有機會收到電話?

如果我係今年candidate, 又有心讀HYS,可能情願留一線希望,雖然機會越來越小,不過有希望都好過無。

如果我已經心不在HYS, 駛乜理佢幾時出信?

雖然學校的確可以做的更好,唔係跟唔跟deadline問題, 而係整個收生程序可以簡單透明,不再擠牙膏。

不過,家長也可以平常心d, 唔使放太大。

HYS真係令到大家愛恨交纏。。。。。。

hum0102 發表於 21-5-4 12:22
反而估唔到一個咁簡單的對與錯,都會有人可以盲撑
因為唔係當事人,未身同應受

b3410 發表於 21-5-4 12:23
反應好大!

同意
協恩年年都是咁!你急佢唔急!
每間學校的安排都有別,耐心等下!
可能最好的還未出現!
或者最好的已經在手!

b3410 發表於 21-5-4 12:23
反應好大!

我估係因為擠牙膏式出offer,令人反感。

過來人分享,當年都打定輸數,但5月前仍抱有DDD希望,個希望係要考慮埋自行入唔入到?有offer洗唔註册咗先?直到收到HY信後就了結件事等7月派彩。

#封信我仲keep住
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!