用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

有消息就是好消息

Helloxbyesssss 發表於 21-5-4 18:22
Waiting 係唔係所有人都係?

估2nd in完都有waiting

Hkmama818 發表於 21-5-4 18:27
希望直資學校多多關顧小六家庭,反正都已大致敲定名單,不如早日俾開心煩惱香港家庭,讓孩子感覺被欣賞,將 ...

完全同意,我理解一路走來非常不容易

kirstyau 發表於 21-5-4 18:24
出咗,waiting
可以一心一意,唔駛煩

b3410 發表於 21-5-4 18:10
呻下大家都理解,好正常。
不過上升到誠信問題,兌現承諾,收費服務,是否有些離題?

Agree

我覺得學校係處理上有問題,有不當,可以改善。

但有啲comments⋯⋯over 咗。

如果係在意,簡單打個電話俾學校問下,知道結果,對家長、囡囡都好丫。

(同意,學校set 咗日子,理應係學校主動通知。咁為咗小朋友,自己打電話去,都可以丫,又可以了咗件心事。)

PTL_L 發表於 21-5-4 18:31
可以一心一意,唔駛煩

Bridging course都上緊

kirstyau 發表於 21-5-4 18:36
有效率喎往年都係咁快上?

chunlamwin 發表於 21-5-4 18:23
大家是就事論事,公佈天下的事情沒有兌現沒有任何交待,況且還收費了,這些是事實(當然我們理解收費絕對 ...
okay okay, HYS原來已經有回覆了。

kirstyau 發表於 21-5-4 18:36
好快,小學都未畢業!真係好進取!

希望協恩這樣的傳統名校在收生程序上多一點改善,無論是對家長還是學校都是最好的

故事情景
名中代表:我地學校年年都係擠牙膏式出offer,人所共知,過往家長亦無投訴過,如果你地有心嚟考,應該預咗喎!唔係同我講無做過功課呀?有咩好嘈?

家長甲:得唔得你應該呼知一聲吖,係咪做生意嫁?今時今日咁既服務態度點得呀?

名中代表:講得啱,我地的確唔係做生意,我地係辦學,唔該唔好對我地有商業機構既期望,我地唔重視客戶服務。再者,我地未接受你成為我既「客戶」,更加唔需要講客戶服務。

以上故事內容純屬虛構,如有雷同,純屬巧合。

subb    發表於 21-5-5 10:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-4 19:05
故事情景
名中代表:我地學校年年都係擠牙膏式出offer,人所共知,過往家長亦無投訴過,如果你 ...

厲害(emoji)

故事情景
名中代表:我地學校年年都係擠牙膏式出offer,人所共知,過往家長亦無投訴過,如果你 ...
好同意,學店

故事情景

以上個編劇是錯左重點,重點是校方定好左日期,而並沒有按日期去通知已經等待了好幾個月的家長和學生 (*** 日期是校方一早自己定下的)。

如果真的趕唔切通知,大可以係校網通知一聲,而唔係毫無交代的讓人等候,知唔知咩叫責任心?你約左人,如果明知會遲到,都應該早少少講聲。。。

其實今日只係waiting or reject,不會有offer.  就算是但一樣都冇影響到啲乜。

好多學校都有時早咗,有時遲咗㗎啦。遲咗小小,前幾日又係公眾假期同weekend.  大家應該放鬆啲。

下一年HYS應該學乖d,  admission notice 俾自己留一條後路,e.g. if no further update before 3/5, it could be considered your application is unsuccessful.

b3410 發表於 21-5-4 19:35
下一年HYS應該學乖d,  admission notice 俾自己留一條後路,e.g. if no further update before 3/5, it cou ...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kirstyau 發表於 21-5-4 18:24
出咗,waiting

我女有2nd in但無任何通知
算啦
安安分分讀林護。。
或者好彩備取入返mcs

222magmag 發表於 21-5-4 19:35
其實今日只係waiting or reject,不會有offer.  就算是但一樣都冇影響到啲乜。

好多學校都有時早咗,有時 ...

同意。

有reject letter嗎?今日好似冇!
‹ 上一主題|下一主題