用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知  

xiaoniuniu 發表於 21-5-4 15:01
其實你和小朋友值得被回覆,而不是你去主動要他們給妳這個回覆,而是學校應該給你這個回覆
...

我都好希望協恩可以比我地一個回復,就算係reject都好,都係算比我地一個交代!

KathyTung 發表於 21-5-4 15:00
真心協恩好多方面都好好,但經歷過今次面試,我就發覺其實學校唔算好有責任心 ...

協恩只是將最多的選擇留到最後直資就係有權揀卒。一早都知係咁:擠牙膏 + 要早熟的 + 體藝另表,疑似有分加 (事實係點就另一回事)

協恩年年都比人話,好失望,打拆扣,收都要考慮吓.... 但最後有offer都係入。

其實有冇人打過去問呢?!

chasedream 發表於 21-5-4 15:35
我都好希望協恩可以比我地一個回復,就算係reject都好,都係算比我地一個交代!
...

封信我就真心覺得無咩所謂,waiting 又如何,唔通真係wait 佢咩~

222magmag 發表於 21-5-4 16:43
協恩年年都比人話,好失望,打拆扣,收都要考慮吓.... 但最後有offer都係入。

其實有冇人打過去問呢?! ...

就事論事,這件事情協恩表現出來是不尊重家長和學生,缺乏誠信。比了offer,要不要選擇offer,每個家長有自己選擇的權利,也應該得到尊重。

222magmag 發表於 21-5-4 16:43

其實有冇人打過去問呢?! ...

你末尾一句中「但最後有offer都係入。」中應該去掉「都」更準確,因為前面有家長說已經放棄offer,我認識的朋友也是有放棄offer的。聽起來好像給offer是施捨一樣,怎麼越來越有「店大欺客」的感覺。希望這個不是學校的管理文化。

xiazaimami 發表於 21-5-4 13:24

支持你,有啲人得閒得滯,包拗頸,仲將我哋啲師奶同赫赫 ...

謝謝

幾忙都可以在網上交帶聲丫!成績幾好都無用啦!誠信更重要

rsx 發表於 21-5-4 17:44
幾忙都可以在網上交帶聲丫!成績幾好都無用啦!誠信更重要

而且大家都給了報名費的,收費服務,最後還言而無信

chunlamwin 發表於 21-5-4 17:46

確實比了..辛苦了兩輪面試,點都有嗰結果比我地,最主要仲無依時間比通知我地..

chunlamwin 發表於 21-5-4 17:46
呻下大家都理解,好正常。
不過上升到誠信問題,兌現承諾,收費服務,是否有些離題?

唔好意思,令我覺得有d師奶死纏爛打feel 囉

如有冒犯,請見諒。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我又想呻下,話說我個係仔當然不能報HYS, 但另一間男校係就係有指定日期比封waiting信你,眼見又有不少人放棄offer. 但完全冇call過waiting生羅!!! 好失望!

KathyTung 發表於 21-5-4 15:00
真心協恩好多方面都好好,但經歷過今次面試,我就發覺其實學校唔算好有責任心 ...

“Unsuccessful applicants will be notified of their status on or before 3/5/2021.”

既然學校可能因為行政延誤未能實施上述程序;

那麼以下程序亦可能受到延誤;

“Successful applicants and applicants on the waiting list will be notified of their application status no later than 1/5/2021.”

樂觀地想,可能還有機會收到好消息呢!

Waiting 係唔係所有人都係?

b3410 發表於 21-5-4 18:10
呻下大家都理解,好正常。
不過上升到誠信問題,兌現承諾,收費服務,是否有些離題?

大家是就事論事,公佈天下的事情沒有兌現沒有任何交待,況且還收費了,這些是事實(當然我們理解收費絕對不是目的,但是收費了就是收費了),當然家長可以理解為誠信問題,你感覺別人「死纏爛打」,別人也可以感覺你不明是非

piglet0529 發表於 21-5-4 18:17
我又想呻下,話說我個係仔當然不能報HYS, 但另一間男校係就係有指定日期比封waiting信你,眼見又有不少人放 ...

我又分享吓:

我女三月尾往一IS考筆試,當時獲告知兩星期後有結果。現在已過了五個星期,仍然未收到任何通知⋯⋯

朋友剛剛收了waiting email了。

回覆樓主:

出咗,waiting

SuLuLu 發表於 21-5-4 18:23
朋友剛剛收了waiting email了。

終於有人有消息~~可以暫告一段落。

希望直資學校多多關顧小六家庭,反正都已大致敲定名單,不如早日俾開心煩惱香港家庭,讓孩子感覺被欣賞,將選擇權俾家庭,音樂椅效應下,功德無量(emoji)(emoji)