用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

其實無論結果如何,我相信每個家長都會尊重學校的選擇,前面大家討論的重點不是有沒有錄取,是學校自己公告訂下的日期沒有兌現,側面反應對報考的學生和家長不夠尊重

gracelam 發表於 21-5-4 12:40
我估係因為擠牙膏式出offer,令人反感。

過來人分享,當年都打定輸數,但5月前仍抱有DDD希望,個希望係要 ...

我並不是因為佢擠牙膏出offer而不滿,因為每間直資學校都有權決定點樣去考核和收取學生,大家你情我願。
但係5月3呢個日期是學校自己公佈天下,最後無法兑現,而又沒有任何通知,這是對家長,學生的尊重和誠信問題,就算講到天涯海角,都講唔通囉

chunlamwin 發表於 21-5-4 12:55
其實無論結果如何,我相信每個家長都會尊重學校的選擇,前面大家討論的重點不是有沒有錄取,是學校自己公告 ...

Absolutely

有無人打過去問?

hum0102 發表於 21-5-4 12:55
我並不是因為佢擠牙膏出offer而不滿,因為每間直資學校都有權決定點樣去考核和收取學生,大家你情我願。
...
而且家長怎同個女解釋?我就驚個女諗可能自己表現太差,學校連個reject都費事俾(冇上Ek怎知大家都冇?)。不過好在我女冇咁諗。

gracelam 發表於 21-5-4 12:40
我估係因為擠牙膏式出offer,令人反感。

過來人分享,當年都打定輸數,但5月前仍抱有DDD希望,個希望係要 ...
我見到reject 通常即刻入垃圾桶,費事見到唔舒服

b3410 發表於 21-5-4 13:09
我見到reject 通常即刻入垃圾桶,費事見到唔舒服

考學校都係成長其中嘅經歷,等佢地大咗睇番(應該係我自己睇番    ),都有佢地美好嘅回憶。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chunlamwin 發表於 21-5-4 11:38
我自己的事情不需要向你匯報,你還不夠資格。不過學校公告天下的事情言而無信,就是沒有誠信,不尊重報考 ...

支持你,有啲人得閒得滯,包拗頸,仲將我哋啲師奶同赫赫有名、教育局註冊嘅學校相提並論,搞笑!係咪要多謝佢升咗我哋level。
係咪我點做,協恩就點做先?自問非常守承諾,更何況白紙黑字,一係唔好講,講出口就一定遵守協議。

其實我都唔係好鍾意協恩呢一點,其實係我女好鍾意協恩,佢琴晚叫我等到11點59分先瞓覺,就係睇吓有冇信,佢話就算係唔收有個結果,你都同我講啦起碼比我知道,自己有試過。有時小朋友鍾意一間學校多過家長佢就更加好奇有結果未,小朋友身上面嗰種渴望如果冇咗嘅話其實佢哋係有少少唔開心,但係重點而家係連結果都冇,有冇諗過家長同小朋友點諗?知道你擠牙膏,但係講明咗係五月三就要5月3號㗎喇,有得推遲嘅咩?推遲都麻煩講一聲

咁又真係會影響家長或小朋友觀感,其實學校可以唔好SET得咁死,5月下旬已經解決到,再唔係全部WAITING都可以皆大歡喜

回覆樓主:

其實once佢首輪填滿晒位,其餘嘅就一係waiting一係reject啦,學校肯定心裏有數,點解唔可以一早通知聲。

hum0102 發表於 21-5-4 12:55
...
完全認同

KathyTung 發表於 21-5-4 13:47
其實我都唔係好鍾意協恩呢一點,其實係我女好鍾意協恩,佢琴晚叫我等到11點59分先瞓覺,就係睇吓有冇信,佢 ...

不如你打電話去協恩問吓,不用心掛掛。(希望你有好消息(emoji)(emoji))

KathyTung 發表於 21-5-4 13:47
其實我都唔係好鍾意協恩呢一點,其實係我女好鍾意協恩,佢琴晚叫我等到11點59分先瞓覺,就係睇吓有冇信,佢 ...

好認同你講法!其實對家長同小朋友嚟講,當面試完或者再有第二次面試再等email的確太長時間,雖則知道間學校係咁嘅玩法,但係真係冇諗過到5月3號都收唔到任何通知,感覺上對間學校已經扣咗好多分!因為好少學校上會出現呢啲咁嘅問題!其實都冇停學啦真係唔明白囉!

Elaine12345 發表於 21-5-4 14:30
好認同你講法!其實對家長同小朋友嚟講,當面試完或者再有第二次面試再等email的確太長時間,雖則知道間學 ...

面試前我很喜歡這所學校,其實面試完畢,體驗了整個收生程序後,我也扣了分,後來較晚收到了offer,但是我們修改了排序,所以放棄了offer,因為我認為管理文化對校園文化影響很大。

Liv017 發表於 21-5-4 14:28
不如你打電話去協恩問吓,不用心掛掛。(希望你有好消息(emoji)(emoji))
一定係落選㗎喇但係唔知點解唔聲

xiaoniuniu 發表於 21-5-4 14:59
面試前我很喜歡這所學校,其實面試完畢,體驗了整個收生程序後,我也扣了分,後來較晚收到了offer,但是我 ...
真心協恩好多方面都好好,但經歷過今次面試,我就發覺其實學校唔算好有責任心

KathyTung 發表於 21-5-4 14:59
一定係落選㗎喇但係唔知點解唔聲

其實你和小朋友值得被回覆,而不是你去主動要他們給妳這個回覆,而是學校應該給你這個回覆

medicine 發表於 21-5-4 11:46
當然唔係啦.但都可以係一個非常充分的理由

sorry,我以為呢個係hys發出嘅通告

Face3366 發表於 21-5-4 13:04
而且家長怎同個女解釋?我就驚個女諗可能自己表現太差,學校連個reject都費事俾(冇上Ek怎知大家都冇?)。 ...

我女想收集reject letter好奇怪嘅癖好...
‹ 上一主題|下一主題