用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 21-5-4 07:46
會唔會政府抽完⋯ 又執位⋯ 所以未有結果呢

個公怖日期是校方自己定,我暫時第一次見識到學校過左deadline而未通知

hkpapa852 發表於 21-5-4 08:52
其實HYS只係2020一年DSE成績較突出,之前都只係同一眾頂級官津叮噹馬頭,睇多幾年先再吹噓吧! ...

agree

其實HYS只係2020一年DSE成績較突出,之前都只係同一眾頂級官津叮噹馬頭,睇多幾年先再吹噓吧! ...
協X沒直屬小學,以及承諾期過左.甘多直資當中,靈活性最高就係協.
我又幾睇好全自主收生模式的協在未來幾年有顯著進步,甚至進一步同佐敦女校分庭抗禮,至少在DSE成績相對容易做到.至於在大部分家長(兩校家長除外)心目中,則仍需相當一段時間先可以平起平坐.

medicine 發表於 21-5-4 09:49
協X沒直屬小學,以及承諾期過左.甘多直資當中,靈活性最高就係協.
我又幾睇好全自主收生模式的協在未來幾年有 ...

如果靈活性是建立在承諾過期沒有誠信的基礎上,這樣的收生程序我也無語啦。DSE最近一年是非常不錯,如果都是B1A中選擇,我個人更看重學校的文化

chunlamwin 發表於 21-5-4 09:58
如果靈活性是建立在承諾過期沒有誠信的基礎上,這樣的收生程序我也無語啦。DSE最近一年是非常不錯,如果都 ...
如果靈活性是建立在承諾過期沒有誠信的基礎上,這樣的收生程序我也無語啦。DSE最近一年是非常不錯,如果都是B1A中選擇,我個人更看重學校的文化

藍字沒咩需要質疑,改直資時的條件,講到底,合約精神,非要道德綁架的話,應該屬於言論自由的範疇,沒人可以阻擋.

紅字,虛無縹緲,各自演繹罷了.

medicine 發表於 21-5-4 10:33
如果靈活性是建立在承諾過期沒有誠信的基礎上,這樣的收生程序我也無語啦。DSE最近一年是非常不錯,如果都 ...

無論藍字紅字,公告出來沒有兌現無論怎麼演繹,在我眼中都是沒有誠信和承諾過期

chunlamwin 發表於 21-5-4 10:45
無論藍字紅字,公告出來沒有兌現無論怎麼演繹,在我眼中都是沒有誠信和承諾過期
...
莫非利益相關圈子内的一份子?好似幾義憤填膺喔

medicine 發表於 21-5-4 10:50
莫非利益相關圈子内的一份子?好似幾義憤填膺喔

走過路過,發表一下自己的個人意見而已,純屬個人意見,你往陰謀論上去想,想多了。

其實升中之路走過來,家長和小朋友的個中辛苦焦慮,只有經歷過的人才會理解和明白,家長和小朋友都值得被學校給一個明確回覆

chunlamwin 發表於 21-5-4 10:56
走過路過,發表一下自己的個人意見而已,純屬個人意見,你往陰謀論上去想,想多了。
...
係甘的話,又如何話人地沒誠信或誠信過期?

medicine 發表於 21-5-4 11:03

沒有兌現自己公告天下的話,在我眼中就是沒有誠信,而且誠信破產

rainbowcov    發表於 21-5-4 11:15

我估佢學校覺得既然大家都知塵埃落定,收既已收,唔收都唔會收(執雞另論),咁何必多此一舉整多封reject letter咁老土。低碳D,大家get到就算。(估咋,勿噴)

chunlamwin 發表於 21-5-4 11:05
沒有兌現自己公告天下的話,在我眼中就是沒有誠信,而且誠信破產
認同, 一係就唔好宣佈出來, 宣佈左就要兌現。

Face3366 發表於 21-5-4 11:14
我估佢學校覺得既然大家都知塵埃落定,收既已收,唔收都唔會收(執雞另論),咁何必多此一舉整多封reject l ...
咁學校可以唔寫 "此句"。

Face3366 發表於 21-5-4 11:14
我估佢學校覺得既然大家都知塵埃落定,收既已收,唔收都唔會收(執雞另論),咁何必多此一舉整多封reject l ...

如果信封麻煩,email也可以,email麻煩,也可以在網友公布結果,甚至因為疫情公佈時間有變化,都可以再出通告延長公布時間,其實我就是覺得家中和小朋友值得給一個明確回覆

●不獲取錄的學生將於2021年5月3日或以前收到結果通知書。

------------------------------------------------------------------------------
仲未收到email 咩?

rainbowcov 發表於 21-5-4 11:16
認同, 一係就唔好宣佈出來, 宣佈左就要兌現。

特別是這麼好的傳統名校,希望更注重言而有信

chunlamwin 發表於 21-5-4 11:19
如果信封麻煩,email也可以,email麻煩,也可以在網友公布結果,甚至因為疫情公佈時間有變化,都可以再出 ...

Admin做漏野?記得我幾年前5月頭收到reject letter!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 21-5-4 11:03
事實擺在眼前
‹ 上一主題|下一主題