用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

Wongtaitaitai 發表於 21-5-15 14:33
回覆 chasedream 的帖子

我x年前讀HY時,依家個校長都有教過我哋,感覺上佢係一個率直的老師,對同學都nic ...

明白。
唉,我而家都未有任何協恩Gmail已經按校方指示send Gmail比嗰admission Gmail,但未復,唯有-等

chasedream 發表於 21-5-15 15:51
明白。
唉,我而家都未有任何協恩Gmail已經按校方指示send Gmail比嗰admission Gmail,但未復, ...
都希望你囡囡可以成為我的小小師妹。如有好消息,pls update here

回覆 rainbowcov 的帖子

睇下你識唔識將自己強項放大佢,  自信滿滿講出來, 吹水題

AAmother 發表於 21-5-15 14:16
飛鵝山上的女校我女冇考慮過,
因為識幾個從小一讀起的到F.3F.4都去外國升學!
...
非飛鵝山女校呀,我對要俾錢既女直興趣不大,我所講只係普通一間1c一條龍直資學校。

Liv017 發表於 21-5-15 12:53
係,嗰間係銅鑼灣女校。

係要作篇英文,其中一點係呢條題目。

cafeva 發表於 21-5-15 18:52
佢地係就算無交篇文都有得見,仲要係傳說中既8:30am

係咩?

講開又講,我阿囡有交篇文,但冇交4份book reports,就自動放棄,冇得見。

(咁係我哋問題,我哋做唔切book report。學校寫到明,冇book report 等於棄,唔關學校事。)

AAmother 發表於 21-5-15 11:09
好彩我最後決定正確,宜家我女是愉快學習!
見識過有個校長和老師的問題:如果我學校收你,你有什麼可以比 ...

......

Delete

chasedream 發表於 21-5-15 15:51
明白。
唉,我而家都未有任何協恩Gmail已經按校方指示send Gmail比嗰admission Gmail,但未復, ...

而家有結果嗎?

hum0102 發表於 21-5-17 17:30
而家有結果嗎?

我尋日再打咗過去一次,又話幫我補send,上星期打又話叫我send Gmail去問,我而家仍未收到Gmail,唔知想點

chasedream 發表於 21-5-18 07:28
我尋日再打咗過去一次,又話幫我補send,上星期打又話叫我send Gmail去問,我而家仍未收到Gmail,唔知想點 ...
學校真係唔知想點
不如暫時放低,由佢。

b3410 發表於 21-5-18 14:46
學校真係唔知想點
不如暫時放低,由佢。
會唔會設身處地甘,如果你係個職員,明明已經按照既定程序全部都做嗮,結果尼,係都有人話未收到~~

如果我係該校職員,我會設身處地諗下個家長有幾焦急、徬徨,認認真真幫佢 check 一次,根據 application form 上家長的電話號碼回覆佢

chasedream 發表於 21-5-18 07:28
我尋日再打咗過去一次,又話幫我補send,上星期打又話叫我send Gmail去問,我而家仍未收到Gmail,唔知想點 ...

攪左甘耐都不明不白, 塞翁失馬焉知非福。不如坐林護望MCS,搵間欣賞阿女既學校未嘗唔係一件好事。

SiuBBee    發表於 21-5-18 17:13

medicine 發表於 21-5-18 14:54
會唔會設身處地甘,如果你係個職員,明明已經按照既定程序全部都做嗮,結果尼,係都有人話未收到~~

...
如果我係職員,我會問準做收生既同事,講清楚情況,得到approve就會直接話俾果個已經問過多次而又焦慮既家長聽個結果,直接完咗成件事,仲send 咩鬼Gmail,email大家都煩。

PTL_L 發表於 21-5-18 15:50
如果我係職員,我會問準做收生既同事,講清楚情況,得到approve就會直接話俾果個已經問過多次而又焦慮既家 ...

我所指的意思係,包括但不限於你説講的情況,即内部係已經溝通過嗮,而又確認(有記錄顯示)全部程序做齊.但都仍然有人話未收到(可以排除這個可能嗎?),甘個職員可以點做?(電話個啲或者宜家大家所見個情況,咪係得單方面講)

PS:甚至上升到道德審判

medicine 發表於 21-5-18 16:12
我所指的意思係,包括但不限於你説講的情況,即内部係已經溝通過嗮,而又確認(有記錄顯示)全部程序做齊.但都 ...
但係一樣,直接了當話俾心急既家長聽,收定唔收?唔需要假設咁多情況出嚟,學校職員既工作之一,是要幫忙解答及解決家長問題,在校或非在校家長都是服務對象之一。

另一方面,作為媽媽,想要個「知」字是無可厚非,但人總要向前看,我會放低喇。然後好好裝備小朋友,讓佢順利升讀英中,可以早啲適應。

medicine 發表於 21-5-18 16:12
我所指的意思係,包括但不限於你説講的情況,即内部係已經溝通過嗮,而又確認(有記錄顯示)全部程序做齊.但都 ...

你講既可能,更加將學校推向道德高位,絕對唔理想。即如果內部確認哂,都唔可以講一聲,既成事實,又唔係作假?如果是,呢間學校既取向,大家更清楚。

PTL_L 發表於 21-5-18 16:20
你講既可能,更加將學校攞向道德高位,絕對唔理想。
都係可能丫嘛!
假如係有職員真係宜家大家所見的情況,投訴到學校,會否有人失職?但講到如果學校問題,總不之於僅僅一兩個沒收到吧?(更何況三番兩次追都係沒個答案?)

我係相信學校職員已經按全部既定程序做嗮全部野.

PTL_L 發表於 21-5-18 16:20
你講既可能,更加將學校推向道德高位,絕對唔理想。即如果內部確認哂,都唔可以講一聲,既成事實,又唔係 ...
問題係如果學校在電話亦已經講左,而又有人堅持話,學校網頁話幾時之前會有通知,但係我到宜家都沒~~
然後尼度個講法係上面大家所見,甘又如何尼?
‹ 上一主題|下一主題