用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英中學通識科是用中文教學嗎?
go

請問華英中學通識科是用中文教學嗎? [複製鏈接]

如上
   0    0    0    0

回覆樓主:

據中學概覽 華英通識教學語言為中文

https://www.chsc.hk/ssp2020/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=126

BBB 發表於 21-4-29 13:30
如上

中文

BBB 發表於 21-4-29 13:30
如上
已經無左通識科啦。

5星猩 發表於 21-4-29 17:07
已經無左通識科啦。

幾時無咗?~~~~~

mcl203 發表於 21-4-29 17:46
幾時無咗?~~~~~

2021年9月中四級推行喎....... 2023年最後一次DSE(如果無數錯手指),今年升中一既,到時已經無通識科。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/607089/%E6%96%B0%E9%80%9A%E8%AD%98%E7%A7%91%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E5%87%BA%E7%88%90-%E5%88%AA%E6%B8%9B%E6%B6%89%E5%85%A8%E7%90%83%E5%8C%96%E5%AD%B8%E7%BF%92%E9%87%8D%E9%BB%9E-%E5%8A%89%E6%99%BA%E9%B5%AC-%E8%88%8A%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E8%87%83%E8%85%AB

5星猩 發表於 21-4-29 18:30
2021年9月中四級推行喎.......

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/607089/%E6% ...

哦,原來用呢個解釋為無咗~~~

mcl203 發表於 21-4-29 18:33
哦,原來用呢個解釋為無咗~~~
係呀,到時新嗰科嘢,同現時既通識科,應該好唔同。

醒目開學勳章

5星猩 發表於 21-4-29 18:39
係呀,到時新嗰科嘢,同現時既通識科,應該好唔同。
新嗰科咪又係要用中文讀

bobbob 發表於 21-4-30 10:16
新嗰科咪又係要用中文讀

~~~

bobbob 發表於 21-4-30 10:16
新嗰科咪又係要用中文讀

如果LS用開英文教嘅中學,宜家轉syllabus,了解祖國/國民教育等內容比例佔重,會否改為中文教中文考?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-4-30 10:28
如果LS用開英文教嘅中學,宜家轉syllabus,了解祖國/國民教育等內容比例佔重,會否改為中文教中文考?
...
tbh我唔相信會,而家初中history都有用英文教香港歷史啦

gracelam 發表於 21-4-30 10:28
...

我估,應該大部份唔會,搏炒咩~~~

bobbob 發表於 21-4-30 10:33
tbh我唔相信會,而家初中history都有用英文教香港歷史啦
我女間學校, history 用自訂教材, 冇教香港歷史.  而家先知原來坊間教材有教.

chanwendy 發表於 21-5-5 10:05
我女間學校, history 用自訂教材, 冇教香港歷史.  而家先知原來坊間教材有教.
我個女嗰間S1 history 都單教西方史,不過叫佢地自學功課揾中環history,.在LS有教少少。

醒目開學勳章

chanwendy 發表於 21-5-5 10:05
edb份初中history curriculum guide有香港歷史(topic 4,8,12)

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/renewal/PSHE/Hist_Curr_Guide_S1-3_Eng_final_10072019.pdf

‹ 上一主題|下一主題