用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該 ...
樓主: sasa29
go

中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該揀英

回覆 sasa29 的帖子

最近兩年英華是只收top 5 自行,中西區收得小吧。。。其實不要專注yw,其他直資戰績還是不錯的。不要妄自菲薄。。。

回覆樓主:

莫回頭參考以下分享

中西區band 1 女
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853838

Poyau 發表於 21-4-29 12:44
莫回頭參考以下分享

中西區band 1 女

讀直屬係升中選校階段,係會出現有型和無型嘅壓力,並非一般家長所能理解。當然,操控權係自己手~~~

charlene媽媽 發表於 21-4-29 12:40
回覆 sasa29 的帖子

最近兩年英華是只收top 5 自行,中西區收得小吧。。。其實不要專注yw,其他直資戰績還 ...

中西區自行收得少唔奇吖,放你出公海都好大機會游到反嚟。問題係你是否肯下水~~~

王家爸爸    發表於 21-5-4 09:52

回覆 mcl203 的帖子

有offer的都去左幾閒直資啦。。。

charlene媽媽 發表於 21-4-29 12:54

有offer的都去左幾閒直資啦。。。

你講YWGS嘛~~~

係啊。。。所以唔需要為最後收幾個而妄自菲薄,yw首round肯定收最勁的,最勁的未必揀,所以最後出來的數字不一定好靚,但係其實收的offer還是蠻多的呀。。加油啦,還是有競爭力的。自行一定揀高d啦

mcl203 發表於 21-4-29 12:48
讀直屬係升中選校階段,係會出現有型和無型嘅壓力,並非一般家長所能理解。當然,操控權係自己手~~~
...
但好肯定自己小朋友位置,都冇咩問題,最煩係唔上唔落,都唔知點行好?

sasa29 發表於 21-4-29 11:41
眼見有幾個好朋友級十以內
庇利羅氏、英華都唔收, SSGC 真係好恐怖,好擔心! ...

你意思SSGC恐怖?點解嘅?

St clare今年自行英華收左5個嗰5個都有top直資offer
及自一自二都收曬,包括BPS, SSGS & Maryknoll
所以成績好,就算中西區小學
YW都一樣收💪

washburn 發表於 21-5-1 01:25
St clare今年自行英華收左5個嗰5個都有top直資offer
及自一自二都收曬,包括BPS, SSGS & Maryknoll
所以成 ...

我認爲要兩睇.有直屬中學及沒直屬中學的本區小學係會有不同的考量.即在自行名單的排位有不同的側重考量.(直私同官津又係兩個不同的考量點,即中學的自定位問題,究竟係要同邊一類中學搶人尼?).名校林立還係傲視同濟(一枝獨秀),個處境會有不同的考量點.
具體到實例,比如聖嘉勒小學,前幾名,擺明外闖,區内外大把勁敵,英華如沒電話通知,即不加入搶人大戰?甘該部分學生就會選直或另一個自行.

兩仁的自行,又有沒甘多電話獲得聯係中學的通知?無它,大抽獎有聯係位,區内一覽衆山小,最後仲有叩門位保障漏網之魚,我是校長,必會減少該兩間小學的自行電話通知而優先放在區外的搶人,特別係與外區的某官校搶人.至於外區來唔來報係另一回事,(念起家庭地址在KL3的某位外區學生,是否在優先通知名單内?大家各自猜度)

washburn 發表於 21-5-1 01:25
所以成 ...
果5個最後去邊間?

mcl203 發表於 21-4-29 12:50
中西區自行收得少唔奇吖,放你出公海都好大機會游到反嚟。問題係你是否肯下水~~~
...
我覺得學校未必做咁多無謂野。可能跟本多人報名,學校只收頭果D,唔會特登去理邊區!

cafeva 發表於 21-5-1 11:45
我覺得學校未必做咁多無謂野。可能跟本多人報名,學校只收頭果D,唔會特登去理邊區! ...
未必,明知區內大把學額,自行收多一個區內叻學生,即係減少一個係大抽獎收到叻學生既機會(或者應該話,增加大抽獎時收到非學校心儀學生既機會)
好似油尖旺有d中學講明,自行盡量不會本區學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-4 08:24
未必,明知區內大把學額,自行收多一個區內叻學生,即係減少一個係大抽獎收到叻學生既機會(或者應該話,增 ...

叻學生唔會只報一間自行. 得不償失

cafeva 發表於 21-5-4 09:56
叻學生唔會只報一間自行. 得不賞失

中學熟晒自己收生情况啦,收唔收,應該點收,瞭如指掌。中西區始終係咁充足B1女生位,而似乎,區內強小學係唔多嘅,公海競爭性並非太大~~~

mcl203 發表於 21-5-4 10:01
中學熟晒自己收生情况啦,收唔收,應該點收,瞭如指掌。中西區始終係咁充足B1女生位,而似乎,區內強小學 ...
公海競爭性並非太大 >>>> 所以咪入唔到YWGS

cafeva 發表於 21-5-4 09:56
叻學生唔會只報一間自行. 得不償失
認同。今年Mss就得不償失喇,不過個別例子,唔代表全部。

cafeva 發表於 21-5-4 10:04
公海競爭性並非太大 >>>> 所以咪入唔到YWGS

人哋咪有番call呢回事囉,佢唔想黎,你收咗佢都係走~~~

PTL_L 發表於 21-5-4 10:05
認同。今年Mss就得不償失喇,不過個別例子,唔代表全部。
MPS 前面果D真係車見車載