用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該 ...
go

中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該揀英

想問吓大家我出年就是升中
我嘅女兒讀中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該揀英華嗎?
自行的話 唔楝書院到時二間唔收 大攪珠還是可以揀番書院,會唔會再分無誠意果D?求指引

sasa29 發表於 21-4-29 10:41
我嘅女兒讀中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該揀英華嗎?
...

其實如是級前的話,(我會 set 30內)可以搏!我明友女舊年St. Peter, 不是級10(most likely B1生),都派了入去YWG!我相信聖心(私/津) ,程度不遜 St. Peter嘅!

回覆 sasayung_mimiko 的帖子

會唔會再分無誠意果D?

sasa29 發表於 21-4-29 10:56

會唔會再分無誠意果D?

1/乙部派位 唔會睇咩誠意分

2/自行擇邊間中學 都唔會影響到乙部派位的

你自行可試其他中學
如不幸地自行唔成功
你可以乙部照放返聖心係乙一
睇下直屬位抽唔抽到你女女
抽唔抽到係電腦派位 唔會關有無誠意事既 你可以放心

...

聖心小學 級頭向外求的能力都幾高
你可以睇下報幾間直資試下

...

自行唔收對大抽獎隨機編號無影響

回覆 SLHongkonger 的帖子

Thank You SO SO Much !!!!!

眼見有幾個好朋友級十以內
庇利羅氏、英華都唔收, SSGC 真係好恐怖,好擔心!

sasa29 發表於 21-4-29 11:41
庇利羅氏、英華都唔收, SSGC 真係好恐怖,好擔心! ...
我諗小學問題吧,朋友上年bps,ywg全收,仲要小學係冇名次提供,今年另一朋友中西區小學級頭ssgc 收咗,今年反而真係比上年容易入到心儀學校。

sasa29 發表於 21-4-29 11:41
庇利羅氏、英華都唔收, SSGC 真係好恐怖,好擔心! ...

你講是自行嗎?自行要顧埋 interview時的表現,兼且也是人為 (related當天 interviewer and interviewee的)!但派位只視乎 banding兼隨機冧把,你女 B1,點都唔會派去B2,除非你將B2校放乙一
所以,如我自己的話,YWG有八十幾個位,我會搏

回覆 PTL_L 的帖子

明白了

回覆樓主:

聖心私2020年升中表現非常亮麗
超過廿人考入B1A直資 近9成升B1
前列(Grade A)外闖仿如探囊取物

Band* 官津+直私
B1 直屬 57 (45.24%)
B1 官津 28 (22.22%)
B1 直資 26 (20.63%)
---------------------------------------------------------
B1 85+26=111 (88.09%)
B2A-1C 0+7=7 (5.56%)
---------------------------------------------------------
B1/近B1 85+33=118 (93.65%)
B2 2+0=2 (1.59%)
NR^ 6+0=6 (4.76%)
本地 93+33=126 (100%)
國際 0+1=1
總數: 93+34=127人

升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

本校小六生升中派位表現

2019-2020年度

校名 人數
嘉諾撒聖心書院57(B1)
嘉諾撒聖方濟各書院6(B1)
英華女學校5(B1)
聖士提反女子中學5(B1)
瑪利曼中學4(B1)
嘉諾撒培德書院3
庇理羅士女子中學2(B1)
聖嘉勒女書院2(B1)
嘉諾撒聖瑪利書院1(B1)
嘉諾撒書院1(B1)
聖保祿中學1(B1)
寶血女子中學1
聖母書院1(B2)
中華傳道會劉永生中學1(B2)
香港真光書院(鴨脷洲)1
九龍真光中學1(B1)
北角協同中學1

校名 人數
聖保祿學校10(B1)#
港大同學會書院5(B1)#
中華基金中學4(B2A-1C)#
協恩中學3(B1)#
聖保羅男女中學2(B1)#
拔萃女書院2(B1)#
聖士提反書院2(B1)#
德望學校1(B1)#
保良局顏寶鈴書院1(B1)#
保良局羅氏基金中學1(B2A-1C)#
香港神託會培基書院1(B2A-1C)#
聖瑪加利男女英文中小學1(B2A-1C)#
香港加拿大國際學校1(IS)

總人數 127人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資
^ NR包括B3及部份坊評B2校

係呀。。。。自行嗰陣時全軍覆沒。。。真係慘

...

有一點你要考慮下,基本上直屬位108個+外闖位係大機會足夠俾兩間聖心嘅B1生。但,都要留意下小學會否俾壓力學生,萬一人數多於108個又抽唔到,唔放自行聖心莫回頭嘅建議~~~

Poyau 發表於 21-4-29 11:51
聖心私2020年升中表現非常亮麗
超過廿人考入B1A直資 近9成升B1
前列(Grade A)外闖仿如探囊取物

聖私直私入面應該有B2生,用呢啲數據去評估係唔準確嘅。直屬非一般官津直私評估方法~~~

回覆 mcl203 的帖子

莫回頭嘅建議 ~~你意思係咪會返唔到轉頭入唔返去?好擔心 Woo~~咁請問下係咪自行點都揀返書院先?
求指教

sasa29 發表於 21-4-29 12:17

莫回頭嘅建議 ~~你意思係咪會返唔到轉頭入唔返去?好擔心 Woo~~咁請問下係咪自行 ...

有直小係回提家長,如果萬一派得唔好,係自行/統一乙1唔揀自己中學,可以唔使返來求助。但,我唔知聖心會否如是~~~

,咁。。。。。。係自行填番書院,會唔會就咁止蝕。。

sasa29 發表於 21-4-29 12:24

唉 ,咁。。。。。。係自行填番書院,會唔會就咁止蝕。。 ...

唔知,聖心似乎係有用頗多自行位收自己學生,校外人係難知佢哋做法,係自行收B1或B2生。不過咁,108個直屬位一定夠收B1生,無論點安排法,心理壓力大過實際影響~~~

mcl203 發表於 21-4-29 12:16
聖私直私入面應該有B2生,用呢啲數據去評估係唔準確嘅。直屬非一般官津直私評估方法~~~
...

假設直屬B1/2約各半(28:29) 65%