用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該 ...
樓主: sasa29
go

中西區嘉諾撒聖心Band one成績但有聯繫上書院,咁我應該揀英

PTL_L 發表於 21-5-4 10:05
認同。今年Mss就得不償失喇,不過個別例子,唔代表全部。

MSS又唔同,想走+走到果啲,係留唔到嘅,應該識用於所有直屬~~~

cafeva 發表於 21-5-4 10:13
MPS 前面果D真係車見車載
其實唔止,好多直中都送走自己個囡其實係佢哋高估自己囡既歸屬感,定低估咁佢哋出走能力呢?

mcl203 發表於 21-5-4 10:13
MSS又唔同,想走+走到果啲,係留唔到嘅,應該識用於所有直屬~~~
阿媽自一MSS,其實表明哂心智,但被自二攞咗,又少個叻女了

PTL_L 發表於 21-5-4 10:17
阿媽自一MSS,其實表明哂心智,但被自二攞咗,又少個叻女了

入自2,就擺明唔介意走啦。所以話,要走嘅係留唔住~~~

PTL_L 發表於 21-5-4 10:15
其實唔止,好多直中都送走自己個囡其實係佢哋高估自己囡既歸屬感,定低估咁佢哋出走能力呢? ...

D家長覺得人地D offer 正D, D學校又以為人地D出品排前D.

其實唔止,好多直中都送走自己個囡其實係佢哋高估自己囡既歸屬感,定低估咁佢哋出走能力呢? ...
阿囡有歸屬感其實有幾大影響力?
多數都係阿囡父母對學校無歸屬感嘛!

PTL_L    發表於 21-5-4 10:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-4 10:22
阿囡有歸屬感其實有幾大影響力?
多數都係阿囡父母對學校無歸屬感嘛!

未到山頂,好難有歸屬感喎,攀山者嘅追求~~~

係留唔住,坊評越低越留唔住~~~

mcl203 發表於 21-5-4 10:53
係留唔住,坊評越低越留唔住~~~
其實情況唔同,真正留唔住,係自一二都唔會揀直中,但呢個case係自一交自己直中,自二先試,咁問題係,點解直中起自行唔先留自己target 囡呢?自己級頭囡點都比外面好啦,自己知自己事。

PTL_L 發表於 21-5-4 11:19
其實情況唔同,真正留唔住,係自一二都唔會揀直中,但呢個case係自一交自己直中,自二先試,咁問題係,點解 ...

M家長好多交一張表㗎咋,交二張已經係有心走~~~

mcl203 發表於 21-5-4 11:25
M家長好多交一張表㗎咋,交二張已經係有心走~~~
咁為免啲囡有異心,最重要係啲阿媽,點解自行唔收咗先呢?

PTL_L 發表於 21-5-4 11:41
咁為免啲囡有異心,最重要係啲阿媽,點解自行唔收咗先呢?

都話咗,要走嘅一定會走。以前有校長話,信我啦,我哋係專業嘅~~~

咪話咗,好大比例係入一飛,仲有異心?~~~

mcl203 發表於 21-5-4 11:44

都話咗,要走嘅一定會走。以前有校長話,信我啦,我哋係專業 ...
唔只m記問題啦,是凡有直中⋯

PTL_L 發表於 21-5-4 11:56
唔只m記問題啦,是凡有直中⋯

#41 和 #48 我講咗我睇法和所見了~~~

mcl203 發表於 21-5-4 12:00
#41 和 #48 我講咗我睇法和所見了~~~
前輩,講女校好悶呀,講下男校啦

cafeva 發表於 21-5-1 11:43
果5個最後去邊間?

好似有5個coed收左(唔知級幾),3個揀coed、一個HY、一個spcs...當中同時有dgs, bps, ywgs,mss offer...收左5個自行ywgs唔係級頭五名,好似全部都唔會讀,當中有考得比較後的,相信面試好大影響!

cafeva    發表於 21-5-4 20:38

sasayung_mimiko 發表於 21-4-29 10:50
其實如是級前的話,(我會 set 30內)可以搏!我明友女舊年St. Peter, 不是級10(most likely B1生),都派了 ...

是自行或大抽獎?可能只是大抽獎運氣好。

GCG 發表於 21-5-4 20:12
是自行或大抽獎?可能只是大抽獎運氣好。

朋友女是大抽獎,可能有靚 random編號啩!但如我子女是真B1級頭,我會選擇搏

sasa29 發表於 21-4-29 11:41
眼見有幾個好朋友級十以內
庇利羅氏、英華都唔收, SSGC 真係好恐怖,好擔心! ...

今年SHCS英華自行一個都冇收

Beautypeople 發表於 21-5-5 09:00

係喎,今年SSGC英華自行一個都冇收

唔係啊,我女ssgc有收呀。。。