用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delia 觀塘
發新帖回覆
go

[小學] Delia 觀塘

地利亞觀塘下年關門,請問小朋友係咪會轉入太古城?多唔多人轉其他學校?

billbill 發表於 21-4-29 08:15
地利亞觀塘下年關門,請問小朋友係咪會轉入太古城?多唔多人轉其他學校?
...
So you mean all students will be moving from Kowloon East to the Taikoo campus in September??
Since Kowloon East campus adopts the Alberta curriculum, after they move to Taikoo, will there be two different curriculums or will they all take the Ontario curriculum??

...

點解?唔夠學生?

...

呢間學校得好少好少香港人,一般搵到其他學校都會轉,或者去外國。我女係其中一個。呢間學校其實唔係外面講咁差(只知觀塘),至少我女嗰班d老師都教得好好,真係好可惜。自從2019年學期尾,新校長公佈九龍東分校關門,我就即刻搵學校,太古對我嚟講太遠。

回覆 章太郎 的帖子

可否分享下這間學校好及不好的地方?

edltw 發表於 21-4-30 18:19
回覆 章太郎 的帖子

可否分享下這間學校好及不好的地方?

太古分校我唔太認識,觀塘分校都要關門了,分享都無乜意思了。不過我所知觀塘學生和老師會轉去太古alternative program。

唯獨要留意佢高中個試係加拿大試,考慮將來升大學要小心考慮。咁我本來都係諗住高中轉校,但見我女讀到愛上上學有諗過唔轉,天意安排,觀塘關門唯有早d轉校。

呀女轉了校都覺得Delia嗰陣學到多啲嘢,老師會講好多課外話題同同學討論思考,我女仲會主動上網搵資料同睇書想知多d。咁其他國際校係類似嘅學習模式,但delia可能無公開試的框架,比其他國際學校更無學術上的負擔,或者因為咁好多人唔揀佢。

我女delia朋友都係印度人越南人,雖然只係讀咗一年但佢哋感情好好,各散東西但仲有保持連絡。

章太郎 發表於 21-4-30 13:48
呢間學校得好少好少香港人,一般搵到其他學校都會轉,或者去外國。我女係其中一個。呢間學校其實好好,至 ...
Do you know why they close down Kowloon East campus??

Happi_Kiddie 發表於 21-4-30 18:50
Do you know why they close down Kowloon East campus??

轉咗新校長,可能睇過條數覺得唔靚啩,觀塘又真係唔多學生,根本舊校長都無乜宣傳。

之前學校wiki得幾句資料,係我多事加番哂d資料落去wiki。 後來新校長上場後,我見wiki有更新了。我feel到新校長有心想做好太古分校,見delia網頁都整靚哂pro好多,亦見有搞admission talk。希望佢越做越好啦。

章太郎 發表於 21-4-30 18:56
轉咗新校長,可能睇過條數覺得唔靚啩,觀塘又真係唔多學生,根本舊校長都無乜宣傳。

之前學校wiki得幾句 ...
Thanks for your sharing.  My son will join Grade 1 at the Taikoo campus this September.
Very looking forward to it.

謝謝分享,本想為阿女申請觀塘校,因為要過海去太古城,所以想了解下學校會點安排。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊