用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想報讀建築, 英美加澳等邊度好?
go

[英國] 想報讀建築, 英美加澳等邊度好? [複製鏈接]

學校成績都ok,怕失手,自己搵學校都得
   3    0    0    0

sisimama 發表於 21-4-29 05:57
US

The Top 10 Most Admired Architecture Undergraduate Programs

Cornell University

Rhode Island School of Design

Rice University

Cooper Union

Syracuse University

Virginia Tech

Pratt Institute

California Polytechnic State University, San Luis Obispo

University of Texas, Austin

Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc)

sisimama 發表於 21-4-29 05:57
首先,學校成績都OK既意思係點OK法?個個人對OK既解釋唔同,唔同定義有唔同既決定。
第二,怕失手係指點失手法?從全5**變全5*,從全5變全3,都係叫失手。唔同失手有唔同既決定。

王家爸爸 發表於 21-4-29 09:49
首先,學校成績都OK既意思係點OK法?個個人對OK既解釋唔同,唔同定義有唔同既決定。
第二,怕失手係指點失 ...

band 1a 學校全級中間, 怕中文或通識失手, 叫做買個保險

sisimama 發表於 21-4-29 13:14
band 1a 學校全級中間, 怕中文或通識失手, 叫做買個保險

英國學校,除咗牛劍同倫大各校外,大多唔睇中文同通識,中文同通識失手唔會有影響。
Band 1A 學校既全級中間,就算失手,基本上三個選修點都有554以上,英文數學點都有5,甚至5*、5**。除咗牛劍同倫大各校外,大部分大學可能要求三個選修兩個55,英文、數學有54。
Newcastle University、Cardiff University、University of Nottingham、Queen's University Belfast、Manchester School of Architecture(University of Manchester 同 Manchester Metropolitan合辦既School)都係唔錯既選擇。
我見英國大部分大學既Architecture要求同LLB差唔多。舊年同今年Newcastle、Nottingham、QUB、Manchester既LLB要求都係55+54,希望對你有參考價值。Cardiff就唔知道。

回覆 sisimama 的帖子

如果對其他成績都有啲信心,英國讀Architecture(除咗Cambridge外)點都應該揀UCL Bartlett School of Architecture或者Bath University。呢兩間長期喺英國Architecture頭五內。

Bath應該唔睇中文,不過Core Maths要有5*,M1/M2或者Physics要有5,三科elective都要5*/5/5。同埋要考Ielts。

Bartlett就中文只要3,英文同Core maths要5,其他electives 要5/5/5。

英國讀建築,學生有藝術細胞比成績更重要。一般大學會根據portfolio和interview的表現去出offers,而當中大部份學生都有讀Art 。我了解好的大學只有Bath是不需要提交portfolio,因為Bath的課程是 math and logic dominate

參考一下:   英建築課程失港認可 2022學年起生效   https://news.now.com/home/local/player?newsId=399747

E.Y. 發表於 21-4-30 14:56
參考一下:   英建築課程失港認可 2022學年起生效   https://news.now.com/home/local/player?newsId=39974 ...

如果未來英國真不獲港認可,美、澳 會有較多選擇  

王家爸爸 發表於 21-4-30 09:03
英國學校,除咗牛劍同倫大各校外,大多唔睇中文同通識,中文同通識失手唔會有影響。
Band 1A 學校既全級中 ...

謝謝, 但有關認可問題,早排政府有針對英國實施政策,我地行外人,唔知細節,其實有冇影響,定係唔博,去其他國家

sisimama 發表於 21-5-2 08:40

謝謝, 但有關認可問題,早排政府有針對英國實施政策,我地 ...
如在港發展,梗係讀D認可課程。

sisimama 發表於 21-5-2 08:40

謝謝, 但有關認可問題,早排政府有針對英國實施政策,我地 ...
從現時既趨勢睇,未來中西脫鈎係必然既事。如果諗住留港發展,又認為香港繼續揾到錢,老實講返大陸讀會更好。

canterlau 發表於 21-5-2 10:44
如在港發展,梗係讀D認可課程。
對,如果喺香港發展,一定要讀香港未來十年八年都仲認可既課程。如果形勢唔變,五眼(甚至日韓)讀既認可程度未必好過大陸,甚至台灣。

王家爸爸 發表於 21-5-2 11:15
對,如果喺香港發展,一定要讀香港未來十年八年都仲認可既課程。如果形勢唔變,五眼(甚至日韓)讀既認可程 ...

明白,不過內地大學只係識清華北大,呢兩間收生門檻咁高,其他就唔多識

sisimama 發表於 21-5-8 10:33
明白,不過內地大學只係識清華北大,呢兩間收生門檻咁高,其他就唔多識
...
只要係985或者211大學,都唔會太差,如果係「雙一流」(即係同時係985,又係211,應該更好。
‹ 上一主題|下一主題