用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 年輕家庭移民掀本地退學潮 中小學流失近1.8萬學生 ...
樓主: elbar
go

年輕家庭移民掀本地退學潮 中小學流失近1.8萬學生   [複製鏈接]

競爭和變化是永遠存在。

美國朋友,來港十多年,六星級酒店CEO, 現在大陸幫台湾老板管理4間酒店。意大利太太繼續留港生活。

機師朋友們,無咗份工,有人去進修,有人借機回加拿大退休,有人依舊在香港待業中。各有選擇。

山不轉水轉,路不轉人轉,人不轉心轉。平常心吧!

旅居外地工作心態會有啲唔同。我在上海工作時唔會理會有乜新政策,除咗連續180天要俾稅呢個政策外其他都知道就算。只需知道邊度有新餐廳,新玩樂地方就very happy了。

有backup就會有底氣,起碼滿足到Maslow H needs 裡面第二層嗰個safety needs。

akys 發表於 21-5-3 12:53
旅居外地工作心態會有啲唔同。我在上海工作時唔會理會有乜新政策,除咗連續180天要俾稅呢個政策外其他都知 ...
謝謝分享。特別是Maslow’s hierarchy of needs.

睇左各位甘有養份的分析及回應, 其實際遇嘅嘢真係無人會知, 如果當初選擇另一條路今天會否更好?

只要在現有的條件上, 選擇咗就勇往向前, 不要回頭看, 不後侮就可以了。

akys 發表於 21-5-3 12:53
旅居外地工作心態會有啲唔同。我在上海工作時唔會理會有乜新政策,除咗連續180天要俾稅呢個政策外其他都知 ...

我都覺得在一個地方逗留長一段時間,才會有感覺及真正瞭解當地人與事,只是旅遊,短時間公幹,較難瞭解當地真實一面。

我之前在另一個帖都講過,可能冇得選擇,冇back up plan,就會疊埋心水死砌。

另一種有底氣就係唔輸得嘅性格,有出頭之日,也會total loss。我有些這種性格,幸好冇 total loss,但亦失去一些搵快餞,更早退休的機會!

過往二十年,炒炒賣賣比正行業更易搵食。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

twinkle00 發表於 21-5-3 14:04
睇左各位甘有養份的分析及回應, 其實際遇嘅嘢真係無人會知, 如果當初選擇另一條路今天會否更好?

只要在現 ...

太多combination了
- 香港讀書,國內就業
- 香港讀書,香港就業
- 國內讀書,國內就業
- 國內讀書,香港就業 (外地醫生馬上開放了,估計所有專業應該不久將來全面開放)
- 外國讀書,外國就業 (入埋籍)
- 外國讀書,香港就業 (可選入籍與否)
- 外國讀書,國內就業 (可選入籍與否)

逐條路按自身條件評估一下(例如關係,專業,成績),睇下邊條勝算最高,轉身最易,哈哈!

Arabellahk    發表於 21-5-16 07:00
twinkle00    發表於 21-5-6 10:45

個人意見是順勢而為,想太多無益.

annie40 發表於 21-5-3 21:34
個人意見是順勢而為,想太多無益.
贊成.世事總有定數!

星期日,参加了一個送別聚會.
不管,什麼原因,目標要出國.
隨遇而安喇。

精於計算好似好市儈,但用歷史例子做參考總有其意義,否則歷史呢一科可以放喺柜桶底了。古人智慧話人無遠慮,必有近憂;用少少時間諗下,評估一下,計算一下得失與opportunity cost,冇壞嘅。
有樣嘢好奇怪,人人都話歷史系一面鏡子,可以防範重蹈覆轍。不過,睇下過去幾千年歷史,所有嘢係不斷重覆又重覆咁發生,真係諷刺。

同樣地,決定好就唔好後悔了,條條大路通羅馬,正面思維對待每個決定及其影響。

回覆 akys 的帖子

決定好就唔好後悔了,條條大路通羅馬,正面思維對待每個決定及其影響。
Xxxxxx

非常同意。可惜世上吃著碗的,瞧著鍋的,還是很多,不停地尋找最佳選項。

twinkle00 發表於 21-5-3 14:04

只要在現 ...

因為有選擇而煩惱,因為無選擇而煩惱,兩個是不同。

為過去的事而煩惱,是另一種不同。

Yanamami 發表於 21-4-30 20:40
"呢班可以出國嘅有家底,父母著重教育,本身資質高嘅走咗;留低嘅機會咪多啲囉。"

短期可能好爽,但……
Agree - the main issue is how much opportunity will be in Hong Kong in the future.  

https://youtu.be/c9AokE-wP24

Yanamami    發表於 21-5-7 16:29

every family got their own concerns and decisions, respect and good luck to them!

b3410    發表於 21-5-9 20:02

最近新聞話有5000大學畢業生已申請加拿大居留權,香港結構將會有改變,年輕知識份子搵得多啲,願意消費。加埋英國,澳洲等政策,未來香港GDP增長應該有唔少嘅影響。

akys 發表於 21-5-25 11:26
最近新聞話有5000大學畢業生已申請加拿大居留權,香港結構將會有改變,年輕知識份子搵得多啲,願意消費。加 ...

5000, 各人未來下著各人的棋.
香港嗎? 少擔心.
天要掉下來.  你可防範嗎?

聽網路介紹, 追看了"后翼棄兵".
有感, 香港年青人, 好像棋手, 外趟, 要在西洋棋局取勝.
與有榮焉.

------

我推介比細囝.
佢話, 剧透看过, 網路也很大回響.
但, 剧情始終是剧情.
那有, 一定天賦, 一定有成就. (而且, 有天賦的, 極少)
天賦背後, 有多少投入, 有多少犧牲, 有多少壓力, 和失敗.

努力吧!!!!

akys 發表於 21-5-25 11:26
最近新聞話有5000大學畢業生已申請加拿大居留權,香港結構將會有改變,年輕知識份子搵得多啲,願意消費。加 ...
GDP 應該有新人補返。但文化就難免內地化。

NKpa 發表於 21-5-25 17:32
GDP 應該有新人補返。但文化就難免內地化。
我年紀比較大. 中學時, 經常跟同學講笑.

你係咩年香港人.
我亞爺年代已經係香港, 已經算是一百年了.

我同學d囝 ??  n 年!

stillgood20 發表於 21-5-25 17:50
我年紀比較大. 中學時, 經常跟同學講笑.

你係咩年香港人.

你又講得岩。
香港不斷有新人。

只係今非昔比,一國兩制有新時代意義,我地要全面準確認識。

stillgood20    發表於 21-5-25 18:42
‹ 上一主題|下一主題