用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 年輕家庭移民掀本地退學潮 中小學流失近1.8萬學生 ...
go

年輕家庭移民掀本地退學潮 中小學流失近1.8萬學生  

2020/21學年的官津學校流失逾1.4萬人。

本港再次經歷移民潮,年輕家庭移民掀起本地退學潮。根據教育局的數據顯示,本港中小學在2020/21學年學生較上一年學年流失至少近1.8萬人,減幅達3.2%,當中官津學校流失逾1.4萬人;國際及私立學校的小學級別學生的減幅亦達7.05%。

除非個別學生留班或跳級,普遍學生每學年均會升讀一級,故將一個學年的二年級至六年級學生人數,減去上一學年的一年級至五年級人數,即同批學生人數作比較,可大致反映學生流失情況。

根據教育局向立法會財委會提交書面答覆,當中包括2020/21及2019/20學年的全港中小學各級學生人數,當中2019/20學年的一年級至五年級學生人數達589,260名,翌學年理應同批學生卻減少了18,667人至570,593名。由於部分國際、私立學校課程與官津學校不同,部分學校設有中七級,故數據未有計算他們中六升中七時的流失情況。

政府資助的公營及直資學校方面,2019/20學年的小一至小五學生有265,000名,但翌學年學生升一級後,即2020/21學年的小二至小六的學生,反而降至260,101名,流失了4,899人,減率達1.85%。按同樣計法,2020/21學年的中二至中六的學生有247,171人,較上學年同批學生減少9,195名,減幅達3.59%。

國際及私立獨立學校學生的流失情況更嚴重,2019/20學年的小一至小五學生有48,119名,翌學年的小二至小六的學生卻為44,729人,同批學生人數減少了3,390名,減幅達7.05%,比率較津小更高。

如果有前幾年的數據參考,較易比較「退學潮」的真實影響!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"每當變幻時"  .
許冠英的版本,在youtube 有著過去老香港的影像.

中國人遠走他鄉的故事,從未停過.

昨天,閒時在家,卻在youtube 找到一位年青外國女婿Thomas 亞福.
在上海介紹吃Cheesecake Factory,
帶著上海老婆,外父母和伯父.
吃的是正宗美國菜.歺館比美國的還要好.

結尾, 講自己在中國復旦大学留學,窮學生.
仲呼籲大家快d來享受一下上海生活.

世界嗎?

能夠隨心願到處跑便很好.

反正, 地球是圓的.

knowledgelover    發表於 21-5-9 20:02

世間有危就有機,未來十幾二十年大陸和香港人口會持續下跌,可能會好急添。最近有些超級直資一級走咗30人,呢班可以出國嘅有家底,父母著重教育,本身資質高嘅走咗;留低嘅機會咪多啲囉。

不過,以國內朋友圈子和網友女兒為例,是否浸過鹹水回來嘅發展會高一線,用錢買條前啲嘅起跑線,這個就可以自己研究一下了。

回覆 akys 的帖子

認同.
我都有一樣的疑問...若干年後,如果家裏條件一樣,浸過鹹水回國和在國內頂級大學嘅畢業生,究竟邊一個會更加有競爭力呢?

twinkle00 發表於 21-4-30 14:10
回覆 akys 的帖子

認同.

有同感
我也有思考過類似的問題。尤其國內精英(或次一些的精英)南下來港就業/做生意, 和本地港人和回流港人, 三者去點畫餅仔, 誰較有優勢。
朋友間有好些早年移民的曾說過,他們下一代移民後可回港, 點都比起土生土長的有競爭力。我沒有問有乜理據支持佢地呢個想法,但我估就像“放過洋,浸過咸水,留學/外國大學高級D”的想法差不多吧!

我亦認識一位家長本來無能力但好想走, 而見到多人走咗, 竟然決定留低。她自己說出原因正正是“別人走了, 我的下一代留低,上位機會就有希望了”。

而我就思考緊, 係咪咁簡單呢? 點可能咁簡單呢?

akys 發表於 21-4-30 13:48
世間有危就有機,未來十幾二十年大陸和香港人口會持續下跌,可能會好急添。最近有些超級直資一級走咗30人, ...

"呢班可以出國嘅有家底,父母著重教育,本身資質高嘅走咗;留低嘅機會咪多啲囉。"

短期可能好爽,但……

塘水滾塘魚,持續落去質數大概會下降吧。好似公司keep唔人才,留低既庸才以為有機會升,如果公司環境一直唔改,請唔到人才,業績凍過水啊,入到都未必好似以前咁好。

twinkle00 發表於 21-4-30 14:10
回覆 akys 的帖子

認同.

我還是相信成功需父幹比在那裏畢業更重要。

最理想的情況是父或母留守,維持官位、高職,然後虛位以待就贏在起跑線!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-1 13:14
我還是相信成功需父幹比在那裏畢業更重要。

最理想的情況是父或母留守,維持官位、高職,然後虛位以待就 ...
識人好過識字,世界通用。

Arabellahk    發表於 21-5-30 13:58
knowledgelover    發表於 21-5-9 20:05
twinkle00    發表於 21-5-3 13:54

Augesttime 發表於 21-4-30 16:45
有同感
我也有思考過類似的問題。尤其國內精英(或次一些的精英)南下來港就業/做生意, 和本地港人和回流 ...

有不少人相信相反理論,選擇留低都係一個合理的自然選擇。

最後只有自己知道成敗得失,不需要向別人交代的。

twinkle00    發表於 21-5-3 13:55

ANChan59 發表於 21-5-1 13:17
有不少人相信相反理論,選擇留低都係一個合理的自然選擇。

最後只有自己知道成敗得失,不需要向別人交代 ...
同意,自己知道成敗得失就得,後果與別人冇關。

有49年大陸人南下香港例子,有97年港人移民,結果都唔同。

Yanamami 發表於 21-4-30 20:40
"呢班可以出國嘅有家底,父母著重教育,本身資質高嘅走咗;留低嘅機會咪多啲囉。"

短期可能好爽,但……

我係當年香港brain drain 時候,決定回留及留低嘅人,我得到嘅機會係要多10年經驗的專材才會有。

我環顧周圍留低的同事及朋友,會否個個庸才,我又覺得未必大部份係,是否個個精英,更加唔係。庸才香港永遠都有,昨天記者招待會咪見到lQ1X7嘅庸才囉

以前香港可以請不同地方的精英,而且很多人願意來闖,現在始終有很大變化,永遠都會有人嚟,係咪精英很難說,但真係精英之話,咁多牌係手,係可以慢慢揀!

香港業績唔會跌得好急,大家都背后做緊準備,時間到就會(emoji)!

回覆樓主:

言歸正傳,我上面問的問題是因為我覺得奇怪,為何只挑一年來講,而且只選官津及直資中小學。

今日為咗慶祝勞動節,所以要勞動一下。我專登唔跟上面嘅做法,我包括所有中小學-官立,津貼,真資,私立及國際。

我參照統計署2020年的報告,有2014到2019年。

小學。 中學   合共
2019  -4934 -8452 -13386
2018  -4514  -8777  -13291
2017    -576  -8724  -9299
2016    -238  -9299  - 9537
2015。-1114 -10723 - 11837

Arabellahk    發表於 21-5-16 06:57

ANChan59 發表於 21-5-1 14:35
言歸正傳,我上面問的問題是因為我覺得奇怪,為何只挑一年來講,而且只選官津及直資中小學。

今日為咗慶祝 ...
不過睇唔出“成份”比例。我指一般出國留學定移民。大概每個年代唔同。80年代,14年後,以至今時今日移民既動機同心態亦唔一樣。

Yanamami 發表於 21-5-1 14:47
不過睇唔出“成份”比例。我指一般出國留學定移民。大概每個年代唔同。80年代,14年後,以至今時今日移民既 ...

冇深究原因,因為可以再查香港移出人口數字,應該睇到關連性,另外是離港升學人數。

我就係奇怪如果睇退學潮移民潮,可以直接睇移出人數,海外升學咪一樣。

ANChan59 發表於 21-5-1 15:01
冇深究原因,因為可以再查香港移出人口數字,應該睇到關連性,另外是離港升學人數。

我就係奇怪如果睇退 ...

其實何止學生,老師都有離職潮。無人統計過?

前排同阿媽去伊院覆診,個醫生後生到吖,妹妹黎既~係intern定剛畢業?又唔似係實習,獨當一面,唔係跟人學野果款。

移民潮實在是出現了;不用否應。
留下來的人,是否就可以上位?睇際遇和能力,庸才上位後也只是庸才;我們改變不了別人。
活在有限制的空間下,我只求做好自己,以幽默微笑面對世界。

有人走也有人來,至於走和來之間精英比例,可能分別未必好大。一場世紀病毒搞到全世界大洗牌,可能威力不亞於世界大戰。災後重建考驗功夫,做好自己最重要。

b3410 發表於 21-5-2 12:11
有人走也有人來,至於走和來之間精英比例,可能分別未必好大。一場世紀病毒搞到全世界大洗牌,可能威力不亞 ...
在人人都在破圈的今天,原地踏步就是退步,甚至進步得慢也是在退步,因為没有突破束縛自己的圈!圈圈可破,只在人為!

修身,齊家,治國,平天下。沒有修身,其他的只是空談。

b3410 發表於 21-5-2 12:11
有人走也有人來,至於走和來之間精英比例,可能分別未必好大。一場世紀病毒搞到全世界大洗牌,可能威力不亞 ...
各人有各人觀點.
你帶出其中現實一個重要的考慮.
災後重建.
如果,只簡單考慮一些個人主觀意願.
相信,會跟現實有'很大落差'.
評估錯誤, 有何影響,不得而知.

美國老灯總統,百日講話,已修訂了對中國定位的口風.
其中,可能是印度疫情,會對世界,或美國,西方國家,影響有多大?

世事常变.

贊同: 做好自己最重要.