用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

PTL_L 發表於 21-4-28 12:03
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟 ...

人都顛

Face3366 發表於 21-4-28 13:08
咁講法,分分鐘到咗Dse,1c學校會反超1A喎
學校谷 家長谷,同學自己谷自己的分別。
其實點解講揀適合的學校最好,最適合的程度就係“踮起腳可以拿到”

目標唔係垂手可得,也不是遙不可及。通過努力,可以達到。

mimi1102    發表於 21-4-28 14:00

其實都係睇小朋友性格,有小朋友可能家長一放手好挫敗,但可能有d唔衰得/有d就痛定思痛急起直追,但亦有機會再hea多d,所以冇人答到你

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...
其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:

我仔小學時都係HEA 溫, 要迫佢, 佢先溫, 佢當年係以B1尾的成績入左間B1B 的中學

一升上中學, 佢要求我对佢的功課完全放手, 理由係佢自己大個了, 自己攪掂
咁我就真係放手了 (其實想唔放手都唔得, 因為中學的功課已不會再好似小學咁要寫家課冊, 又唔係日日要交功課, 想跟都冇得跟), 而且自己能力所限, 我想跟都跟唔到

佢成個中一欠交功課欠到老師都頂唔順打電話來投訴, 記左勁多缺點 (欠3次功課就1個缺點)
成績當然仲大鑊啦, 當你入到一間B1 中學, 個個都係精英, 已經唔可以憑天資HEA 住去考試, 而且中學同小學好大分別, 就係考試勁多長問答, 你唔識, 唔溫書, 其實係攞唔到分既, 而且B1中學老師比分好手緊, 唔似小學.

第一年已經有留級的危机, 再加上進入反叛期, 由其係仔, 更加唔願同父母溝通, 我當時感到無能為力, 只可間中勸下佢, 已經唔到你迫佢了

終於到左中三, 就留左級啦 ( 中一, 中二留級人數大約係每年留10人, 中三仲誇, 留級留左19人, 我仔就係其中一個)

由於留級, 佢有點自暴自棄, 留級呢一年, 更加係慘不忍睹

好在到中四, 大個了, 自己識諗,  仲識自己搵適合的補習老師同補習班, 自己肯努力追返成績, 雖然都不是好好, 但只要佢有心, 自己做, 我覺得已勝於一切

每個學生, 性格不同, 能力不同, 真係好難一概而論, 但升中後真係要有心理準備係競爭好激列 (除非你本身係一向成績好好果D , 如果好似我仔咁, B1尾成績入去讀, 實在都幾辛苦下 ) , 仲有就係反叛期真係好難捱, 去到中間, 我已經唔係最關心成績了, 我最担心係反叛期幾時會完呀? 究竟會唔會完呀?

作為家長, 其實係適當既時候真係要學會放手, 雖然開頭佢會跌跌撞撞, 可能會好大鑊, 成績大倒退, 但呢個過程係必須的, 係好係壞, 佢自己要承擔返, 佢亦要為自己將來打算, 一日不放手, 佢一日都學不會~~

大家做父母, 都想仔女好, 一起努力 !!!

JojoDad    發表於 21-4-28 22:04
medicine    發表於 21-4-28 14:15

回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發力起來,潛力無限~而且你仔有閱讀的習慣,真的好好,我女以前都有睇下漫畫書,宜家疫情期間,已經一年多無見她睇書,我話就算系漫畫書都好,都系書的一種~宜家中意睇youtube同打機宜家返學起身都係先睇一陣youtube先刷牙食早餐

hwl2b 發表於 21-4-28 14:08
其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:
難能可貴的分享.
只有經歷才真切.

hwl2b    發表於 21-4-28 14:49

回覆 hkpapa852 的帖子

屋企無英文語境,小學happy School比較淺~父母返工,無心無力兼顧小朋友的英文功課,小朋友有無閱讀英文書的習慣(自覺英文差,可能心裡有點排斥英文,唔夠自信)

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習。呢年我直情放哂手,我同佢講一定要盡力,成績我也不期望太高,始終上到中學好多野要適應,加上疫情,一半時間自學!反而呢年花多咗時間在佢心理上,尤其是時間分配問題!

今次期中考,自己溫習考到中上成績,我完全估計唔到。上到中學,真係要靠自己發力,我哋家長只可支持及輔助佢哋!

hwl2b    發表於 21-4-28 14:50

medicine 發表於 21-4-28 10:49
試問,如果我全部中嗮1同2,而小朋友在中學又跟唔到,成績唔理想,作爲家長,會自爆其短嗎?

你明白我苦處就好,準備讀8年中學。

0030 發表於 21-4-28 14:10

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
一掂online game 九成九衰。哈,學校訓導主任咁講。

Well said👍🏻

回覆 Face3366 的帖子

已經日日提醒她不要一日花甘多時間在youtube和打機上了~但已成癮

DoubleStar 發表於 21-4-28 14:26
我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習 ...

好!又一個引證甚麽1A中學只適合1A生嘅故事~~~

0030 發表於 21-4-28 14:56

已經日日提醒她不要一日花甘多時間在youtube和打機上了~但已成癮
可以響個Router果度設定時間控制。

我只會提醒她,不會限制她,她自己控制不了自己,我強行管制也無意思~只是希望她明白呈分的重要性,目前感覺好似仲未明白~

Face3366 發表於 21-4-28 15:02
可以響個Router果度設定時間控制。

攬住一齊,無得用~~~

0030 發表於 21-4-28 14:10

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
男仔中學發力起來,潛力無限

坦白講, 呢個9成9只係家長一廂情願既憧景

成真既機會呢........

最普遍既現實情況係, 到個仔想發力先知: 發得太遲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中

0030 發表於 21-4-28 15:04

我只會提醒她,不會限制她,她自己控制不了自己,我強行管制也無意思~只是希望她明 ...
我唔同意!雖然我都係比較放手既家長,但係大方向一定捉住。見到入岐途一定幫佢走返出來行向正途!

多謝回覆, 我會好好參考.