用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

ANChan59 發表於 21-5-4 14:09
成功轉型也可以是綠葉演員,或者係甘草演員!
咁有紅花就一定要有綠葉,各自精彩。

回覆 lailaie 的帖子

小四下學期開始助攻, 中一100%放手, 我要求不高, 第一次完全靠自己全科合格我就收貨, so far ok, 始終band 1A學習氣氛係好啲, 見到啲同學咁勤力佢自己都唔敢太hea, 小學嘅時候要捉佢入房溫書, 半個小時內又叫肚餓又口渴又肚痛總之就坐唔定, 到咗中學就調返轉要逼佢離開書枱出嚟食飯。
我覺得小學助攻係冇問題嘅, 但係想到中學就要學識放手, 中一適應要求唔好set得太高.

ANChan59 發表於 21-5-4 14:06
非常同意,我都係見家長先知道佢主動讓車馬炮,幾科冇乜平時分,到G8下學期先發力,交齊功課已經改善不少 ...

我都係G8至知,唯有將佢email forwarding to 自己account 。
自己跟緊的,冇辦法,畢竟小學時助攻不力,banding 得2。

little_parents 發表於 21-5-4 22:08
我都係G8至知,唯有將佢email forwarding to 自己account 。
自己跟緊的,冇辦法,畢竟小學時助攻不力,ba ...

我冇興趣理佢交唔交功課,只係目標為本,他都不是蠢仔,只係鐘意玩,知道幾時踩油,我就收貨。

G8G9他們會自動波,不要太擔心。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 21-5-4 16:31
咁有紅花就一定要有綠葉,各自精彩。

各自精彩!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

助攻的父母攞嚟激死自己。

中學與小學的學習情況不同。

功課,老師會email / 口講 / whatapp / signal⋯⋯學生手冊只係為咗證明學生身份,而不是寫功課用途。

B1A,學生要自己有學習動力,有疑問要自己主動發問,老師不會拉牛上樹。未能跟上進度,每年總有自動離開。

校內課外活動,只係學生自己自由參加,不需父母簽署作實。

請問助攻嘅父母點樣事事跟進?

同意一開始要家長放手,特別一開始(當然開當要暗中"關心"下佢成績同勁功課,真係唔得先再諗計).因助攻開,有得助攻佢緊係想要倚賴你

ivypooh 發表於 21-4-29 20:11
看到你這個例子真係很感觸。很同意助攻與否,亦要視乎小朋友的學習能力和興趣。

亞哥讀初小時,我己一早 ...

看到你這個例子真係很感觸X2
亞哥依家B1A中學,成績也不錯,升中之後冇任何助攻⋯⋯
細佬現在小五,性格還是很BB, 平時做功課求求其其,我要費盡九牛二虎之力才能讓他完成,只係完成,因為我已經好攰,沒法要求任何質素小一至小五成績只係中游位置,啱啱考完第一次呈分,未派成績表,真令人擔心呀⋯⋯

咁老師又算唔算助攻呢?

為什麼老師教導, 補習社, (其實都係助攻), 就可以?
但家長助攻就變咗不恰當, 要放手呢?

2jkidsfather    發表於 21-6-18 18:12

回覆樓主:

話說阿妹有學校收,心情自然輕鬆到唔知飛左去邊,撞著阿媽失暈,好報唔報樂理考試係考試前一日黃昏(考完8:30pm)。 貫徹臨急抱佛腳 前個星期操樂理卷, 大嗱嗱畀咗千幾蚊,考試都唔理得甘多,冇乜點溫習操下數 總平均分比平常跌左約3分。

kirstyau 發表於 21-6-18 18:27
話說阿妹有學校收,心情自然輕鬆到唔知飛左去邊,撞著阿媽失暈,好報唔報樂理考試係考試前一日黃昏(考完8 ...

請問係咪online考?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-18 18:34
請問係咪online考?

Online。屋企考都可以, 但我地畀咗三百幾蚊去新蒲崗考試局場地考,因前後cam電腦符合要求,有工作人員幫手處理,老師話係場地一班人考,阿妹會專心進入考試狀態,卷1個鐘正常做哂,阿妹都覆卷幾次先出黎。 但日子就得好少選擇,所以迫住報咗考試前。

kirstyau 發表於 21-6-18 18:36
Online。其實屋企考都可以, 但我地畀咗三百幾蚊去新蒲崗考試局。 但日子就得好少選擇,所以迫住報咗考試 ...

謝謝資訊! 遲啲暑假我幫阿仔報考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

我都覺得小學助攻冇問題, 但我一定會攪好佢英文低子, 英文低子要成個小學生涯沉返來, 英文低好上到中學靠自己都容易跟到

我係阿仔全科補習老師👩‍🏫
負責執漏解惑之類
如果呢D都唔做
我過唔到自己嗰關

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:04
我係阿仔全科補習老師👩‍🏫
負責執漏解惑之類
如果呢D都唔做

小學?中學好難跟了,大女我只負責得閒叫返佢魂魄返黎溫書,簡唔中望下電話平板畫面,玩到叫唔停即收機(小玩可以)(考試其間)

仲有啱啱助攻完呈一溫習
錯漏重點搵出來畀佢練習

kirstyau 發表於 21-6-19 11:10
小學?中學好難跟了,大女我只負責得閒叫返佢魂魄返黎溫書,簡唔中望下電話平板畫面,玩到叫唔停即收機( ...
小五男仔功課嗰啲唔會理
錯咗返屋企我再教到佢明為止
考試前兩星期助攻溫書

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:14
小五男仔功課嗰啲唔會理
錯咗返屋企我再教到佢明為止
考試前兩星期助攻溫書

我地差不多,2個女小學功課從來唔跟,連中英默自己錄音自己默。細考試前2,3星期開始夾溫習。

kirstyau 發表於 21-6-19 11:25

我地差不多,2個女小學功課從來唔跟,連中英默自己錄音自 ...
2/3星期已經攞咗我半條命
功課我一個星期會集中教佢錯咗嗰啲題

我估係樓主眼中我都係助攻型家長

我會繼續助阿仔上B1