用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

算係自我控制一種。
不過我真的齋坐,冇乜嘢做,我有時覺得將來可以找份「監考官」的工作。

jacky3307 發表於 21-4-28 23:31
上得EK嘅父母仲有唔幫囝囡助攻?
就係因為父母日日沉迷上EK, 攪到冇時間幫子女助攻

JojoDad    發表於 21-4-29 18:04

回覆樓主:

可能同準用家傾下,佢expect點樣的中學生活,同埋升中後家人的助力最多去到咩程度(人力,財力),其餘要睇佢嘅自爆力。
等佢自己選,自己準備,唔好升中後讀得辛苦走來怨無晒quality of life. 講真,子女要人幫時家長有力幫點會唔幫,但有時真係會有幫唔到嘅時候,讀書如何最後好大部分都係睇讀個位嘅能力努力同際遇。

JojoDad    發表於 21-4-29 18:05

小鹿揀學校 發表於 21-4-29 10:25
以後薺睇唔留言甘係咪可以掩耳盜鈴吖?
若果再繼續沉迷上EK,第日啲菜都俾動物偷嗮都唔知就敗家夥.

PS:小心禁止你個賬號,竟然鼓吹減少上EK

JojoDad    發表於 21-4-29 18:06

medicine 發表於 21-4-29 10:54
以後薺睇唔留言甘係咪可以掩耳盜鈴吖?
若果再繼續沉迷上EK,第日啲菜都俾動物偷嗮都唔知就敗家夥.
明年 LS 大熱題目.....
父母沉迷上EK 對子女成績是否利多於弊?

MayBride 發表於 21-4-28 23:12
多謝你既真情分享,我一路睇一路「心跳加速」,覺得有可能我個仔都係一樣。
自主學習係一條成功嘅 ...

其實我個仔頭幾年, 都真係好大鑊架, 的確係太多誘惑啦, 又要打機, 又要玩電話, 傾電話,

佢反叛期果時, 我簡直每天都來回地獄又折返人間 !!  

我覺得自己同個仔好陌生咁, 明明佢小學時我地感情好好架,

但一上中學所有嘢話變就變, 我完全適應唔到, 果個成日嗌住媽咪既小朋友,

已突然變得好冷漠, 我仲要日日喊, 懷疑自己抑鬱, 後來真係要靠聽果D 專家開設的反叛期講座,
聽專家話學習放手, 家長要搵自己興趣, 要將重心由個仔身上抽返出來, 我先叫冇咁辛苦

明知佢繼續咁落去死硬, 但又做唔到D 乜幫佢,

最慘係佢連同你溝通的機會都唔願比出來,

佢0既世界只係得返佢的同學, 朋友,

父母係煩0既!!

最好彩係佢識0既同學都係好好的, 好勤力,
係同學的影響下, 佢先會有個奮進既心, 好老實講,

呢D CASE 有幾多個真係會發奮圖強, 現在誘惑真係太多了,

我都好感恩佢識到呢班同學, 如果唔係有佢地,

可能我個仔會一直頹下去都未定....

點都好啦, 希望你仔仔早點適應中學生活 同埋快點學識自主學習 !!    

回覆 hkc3 的帖子

同意,唔好太細補習

回覆 小鹿揀學校 的帖子

上ek同返工時間一樣長,返工打開電腦第一件事就是上EK~睇下post,吹下水,消磨時間~要我助攻小朋友心有餘力不足,收工後回去簽手冊/通告已經是能力極限了~

小鹿揀學校 發表於 21-4-29 11:04
快啲刪除留言得唔得,甘好的貼士我要收埋慢慢用.
PS:打算出年試試准唔准先.

0030 發表於 21-4-29 11:19

上ek同返工時間一樣長,返工打開電腦第一件事就是上EK~睇下post,吹下水,消磨時 ...
返工是工作,上EK是生活........

小時了了    發表於 21-4-29 11:33

甘我賺錢的同時也兼顧到生活,又學到野,豈不是win win win

家長助攻亦好補習社助攻亦好,好多時都要取決小朋友讀書能力同興趣,逼得太緊反而有反效果。就算同個父母生嘅仔女讀書資質都有大不同,真實個案:家姐讀書平時hea讀,到大考先好似臨急抱佛腳咁溫下習,從來唔補習 就算中五中六都無補習,佢話補習無幫助無用,初中成績中等,中四中五中文科試過唔合格收學校警告信要加強,個阿媽好想逼佢去補習,但都係唔肯去,話保證考dse時唔會衰,最後阿媽無再逼佢…最後dse放榜成績遠超出預期。好啦,到講阿妹了,阿妹讀書卻完全唔掂,點補習點勤力成績都係麻麻哋,到咗中學更加辛苦,慢慢懼怕返學,成績差又驚阿媽鬧,好唔開心情緒搞到都有少少抑鬱,阿媽見個女咁樣慢慢了解溝通之後,最後決定要一個開心健康快樂的女兒,叫個女讀得嚟就讀,讀唔嚟就算,唔好同家姐比較,最緊要身心健康!
最後兩姐妹一個讀咗大學,一個求其完成中學生涯就算。呢個分享希望家長們不要互相攀比小朋友成績,尤其呢個現世代小朋友自尊心強得嚟又脆弱,逼得太緊會令到小朋友走上絕路歪路,其實,身心健康才是最重要。

hwl2b    發表於 21-4-30 09:19

0030 發表於 21-4-28 14:10
回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
真係個個都咁安慰有仔既家庭,我都等緊人哋醒,然後會急起直追⋯⋯

回覆 PTL_L 的帖子

我仲有個細的女,都系等她開竅,已經等了好幾年了

回覆 黑咪喵 的帖子

你的分享同我兩個女好似~家姐生性點,同她講道理她會明,但細的日日同她講,好似都系無咩用~身心健康才是最重要,我都系甘安慰自己,所以任由其發展,希望細的有一日會開竅,明白學習的重要性~

小鹿揀學校 發表於 21-4-29 10:25

咁要搵子女幫手助攻上EK了~~~

0030 發表於 21-4-29 14:08
回覆 黑咪喵 的帖子

你的分享同我兩個女好似~家姐生性點,同她講道理她會明,但細的日日同她講,好似都系 ...
阿妹其實都好想讀書,都曾經努力過,私補,補習社都試過,但就係唔吸收入唔到腦…家姐就天生讀書料,hea讀都俾佢考到5科3×分,分別好大,只可以講聲讀書都要講天份,有時無得強逼,身心健康,唔學壞就已經萬幸了。

hwl2b    發表於 21-4-30 09:18

回覆 黑咪喵 的帖子

我細果個好醒目的,老師都話她的腦筋比家姐叻,只是不用心在學習上~如果肯專心點,相信都能考得幾好~唉,只是默默希望她有開竅的一天~

好直接幫功課幫考試算助攻,一起出去行下飲杯嘢睇本書傾下計,甚至打下機,保持良好關係,又算唔算助攻呢?

小鹿揀學校 發表於 21-4-29 11:04
一於寄信去考試局suggest 標題 "家長沉迷上網對小朋友有否影響?",無論語文或LS科都啱用。