用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......   [複製鏈接]

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:36
2/3星期已經攞咗我半條命
功課我一個星期會集中教佢錯咗嗰啲題

好正常,小學生邊度嚟咁多自動自覺溫習。

小鹿揀學校 發表於 21-6-18 18:02
咁老師又算唔算助攻呢?

為什麼老師教導, 補習社, (其實都係助攻), 就可以?
我理解的是,如果需要補習或者增潤的課程,屬於學生自己根據自身情況而決定去學,學生自己主動的,不屬於助攻
如果樣樣家長安排,小朋友被動的去補習,家長安排包括選科,報讀大學,屬於家長助攻。

b3410 發表於 21-6-19 11:53
我理解的是,如果需要補習或者增潤的課程,屬於學生自己根據自身情況而決定去學,學生自己主動的,不屬於助 ...
這個我明白
唔通佢去追邊個女仔都要我助攻咩

我指的當然是 academic 助攻啦
做咗幾十年人, 讀咗幾十年書, 考咗幾十年試, 多少都積累咗一些心得…
正如胡適所講:「告他此路不通行, 可使腳力莫浪費」
日日對住佢知佢d強弱項,可以tailor-made 咁助攻, 有效得多啦⋯⋯

有些家長到中學academically完全放手, 但又要去補習, 此外判做法我就不敢苟同⋯⋯

b3410    發表於 21-6-19 22:26

小鹿揀學校 發表於 21-6-19 15:23
這個我明白
唔通佢去追邊個女仔都要我助攻咩
我都認同您嘅觀點出邊幾犀利嘅補習老師
都冇可能好似家長咁了解自己小朋友
只要佢哋需要
而我又識教
上到中學我都會做嗰個可以助攻嘅家長

回覆樓主:

咁咪繼續助攻囉。舊時讀到書嘅八九成係靠自己,而家就多數靠天王,父母有能力願意落重本,即使去到大學都可以重金請槍  

識人非常習慣助攻,小學如是,中學如是,兩個細路都係 B1大熱學校,大的已中四,小的中一,逢考試兩公婆例必輪流請假助攻...... 又識人從不主動助攻助,小朋友想過唔識問到先至教或引導或討論.......

助攻唔助攻,唔會係非黑即白,其實條條大路通羅馬,如果家長學生都行得通有效果,悉隨尊便...

B.B.BaBa 發表於 21-6-21 08:32
識人非常習慣助攻,小學如是,中學如是,兩個細路都係 B1大熱學校,大的已中四,小的中一,逢考試兩公婆例 ...
真係見到一位朋友助攻的太落力,自己重讀一次中學咁,自己讀識再教兩個細路,已經助功到F5,我覺得佢落場考試應該高分過子女
佢本人樂在其中,覺得重新讀一次中學都好有挑戰性。兩個細路就有些厭學

b3410 發表於 21-6-21 12:37
真係見到一位朋友助攻的太落力,自己重讀一次中學咁,自己讀識再教兩個細路,已經助功到F5,我覺得佢落場考 ...
呢種 dedication 就真係好睇子女受唔受

若受的話,彼此成為親密戰友, 親子關係更好, 這段共同作戰的經歴足以講足一世, 讓彼此餘生慢慢回味…
但唔受的話,或在教導時經常喝駡,則會弄巧反拙,令親子關係變差,得不償失….

此之甘飴,彼之砒霜….. 慎之慎之!

小鹿揀學校 發表於 21-6-18 18:02
咁老師又算唔算助攻呢?

為什麼老師教導, 補習社, (其實都係助攻), 就可以?

別人做法就係助功,自己就係理所當然嘅関愛,有分別的~~~

其實呢個post 同級頭永遠話唔溫書一樣咁無聊

高達紅色 發表於 21-7-9 08:22

高達紅色的孩子入到心儀中學嗎?

高達紅色 發表於 21-7-9 08:22
級頭唔溫書冇問題, 家長溫完書去助攻就成了

小鹿揀學校 發表於 21-7-9 08:47
級頭唔溫書冇問題, 家長溫完書去助攻就成了
點解將我啲傳奇揚出去丫

tpmon 發表於 21-7-9 08:25
高達紅色的孩子入到心儀中學嗎?

托賴最後抽倒區內英中

subb    發表於 21-7-9 09:27

medicine 發表於 21-7-9 08:54
點解將我啲傳奇揚出去丫
甚麼傳奇?
小白菜唔溫書都做到級頭?
定係你日日都溫書?

高達紅色 發表於 21-7-9 09:15
托賴最後抽倒區內英中

恭喜晒高達紅色。

上到中學,學習心態上的助功呢方面好緊要!

孩子潛力無限,但有時因缺乏經驗,無耐性或太短視,家長可以透過傾談,分析,憑性格,能力提供幫助,可以啟發佢哋學習興趣,幫助佢哋建立良好的學習態度,運用良好的學習方法,自然可以令到佢哋自我提升,學習成效高!

‹ 上一主題|下一主題