用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

黑咪喵 發表於 21-4-29 11:42
家長助攻亦好補習社助攻亦好,好多時都要取決小朋友讀書能力同興趣,逼得太緊反而有反效果。就算同個父母生 ...

看到你這個例子真係很感觸。很同意助攻與否,亦要視乎小朋友的學習能力和興趣。

亞哥讀初小時,我己一早放手亞仔自己讀書,而他記性很好,好奇心亦強,喜歡自己找資料,查天南地北,不用花很多時間溫書,但成績也很不錯,一早己找到一間不錯的中學了。

亞妹現在小四,心散又冇記性,考試或測驗又成日唔小心,我已每天跟她一起做功課,一起伴讀,星期六日一起補習溫書,但成績仍然沒有起色,真的很擔心。亞女其實也算勤力,但每次考試也感覺到力不從心,考試前總是溫書溫到哭哭鬧鬧,哭完繼續溫習,真的很難想像中學怎樣過。

或者家長真的要自己調整心態,忍心去放手。

ivypooh 發表於 21-4-29 20:11
看到你這個例子真係很感觸。很同意助攻與否,亦要視乎小朋友的學習能力和興趣。

亞哥讀初小時,我己一早 ...
我哋情況完全相反,大女正正係可以令我完全放手,小學唔駛點補習既人,分數低分會即刻起課室喊,嚇到老師要即刻打俾我,叫我留意下佢情緒,所以從小我完全唔會俾學習壓力佢,因為佢自己會俾自己。相反,細仔都係聰明人,記憶力雖比大女差,但都可應付學習,不過對自己無要求,凡事係「做咗」非「做好」,貪玩、貪食,哎,雖不是一天一地咁大差別,但都有差異,對住細仔好吃力,踢又踢唔郁,死蛇爛鱔咁
羨慕你阿仔都可以咁自動自覺,我覺得男仔係好難得。

回覆 ivypooh 的帖子

我細女初小讀書時都一般,做功課、考試常常執筆忘字,或者照著抄都可以錯。陪佢溫書,話佢d字錯就會喊起來。本來我諗住讓佢愉快學習就算。小二下星期,老師安排佢和班上第一的同學坐,佢望到隔離位的分數就好羡慕。跟住我同佢講,如果你肯的起心肝溫書、收返d 眼淚、認真記住錯處,我相信你都可以得到。佢從那一日開始「上心」,睇住佢成績慢慢升上,當然同班上第一還有距離,但是見到佢每日進步,都老懷安慰~

emchung    發表於 21-4-29 23:01

所以我覺得,做家長都唔好咁容易放棄,一有機會就去「勸」或「鼓勵」。

小學時要打好中英數基礎 培養自律性 這四點已夠在中學生存

JojoDad    發表於 21-4-30 08:41

happycandy 發表於 21-4-29 22:22
回覆 ivypooh 的帖子

我細女初小讀書時都一般,做功課、考試常常執筆忘字,或者照著抄都可以錯。陪佢溫書 ...

不好講到自己太老 慢慢長路

小鹿揀學校 發表於 21-4-29 11:25
返工是工作,上EK是生活........

返工為生活,吹水為興趣

tkhhung 發表於 21-4-30 07:53
小學時要打好中英數基礎 培養自律性 這四點已夠在中學生存

“打好中英數基礎,培養自律性” 都唔易喎!拉牛上樹見得多。身邊唔少 坐唔夠一分鐘,就叫去廁所,去食嘢,嗌飲水……… 幾個鐘過去都冇做過乜嘢。

自己就培養閱讀,肯睇書差極有個譜。

kirstyau 發表於 21-4-30 08:52
“打好中英數基礎,培養自律性” 都唔易喎!拉牛上樹見得多。身邊唔少 坐唔夠一分鐘,就叫去廁所,去食嘢 ...

其實上到中學PTH 拼音都要 肯看書而 學以致用 才有用

kirstyau 發表於 21-4-30 08:52
“打好中英數基礎,培養自律性” 都唔易喎!拉牛上樹見得多。身邊唔少 坐唔夠一分鐘,就叫去廁所,去食嘢 ...
我屋企就有一個,一睇書就........做其他嘢可以好專心,例如練琴,幾粒鍾都可以。

黑咪喵 發表於 21-4-29 11:42
家長助攻亦好補習社助攻亦好,好多時都要取決小朋友讀書能力同興趣,逼得太緊反而有反效果。就算同個父母生 ...
我都係呢個情況, 哥哥B1 (雖然都唔算係叻, 但都叫做話頭醒尾)

但妹妹就好大鑊了, 一樣嘢要教起碼5次先叫做小小明白, 仲要超冇記性,

就算好努力同佢溫習, 教佢, 但考試出來成績都係唔好,

我曾經好灰心, 好氣餒, 因為真係花左好多時間同心機教佢,

每個人天份不一樣, 呢點我相信好多人都明白, 但要接受真係要時間, 同不停安慰自己, 說服自己

現在妹妹已小六了, 確定係B3, 我同佢去自行都係搵B3A學校, 好彩自二收左佢,
成績已唔重要了, 最緊要健康, 快樂, 開開心心去過佢既中學生活

BAND 幾都好, 總有自己的出路, 我自己讀書都差, 但我都有一份穩定職業,

能力高當然好啦, 如果能力係唔及別人, 都總有辦法搵到自己既定位

醒目開學勳章

hwl2b 發表於 21-4-30 09:28
我都係呢個情況, 哥哥B1 (雖然都唔算係叻, 但都叫做話頭醒尾)

但妹妹就好大鑊了, 一樣嘢要教起碼5次先叫做 ...
每人有唔同出路,未必一定要讀書嘅,都識人2個小朋友讀書資質好唔同,大嘅讀b1a入大學,細嘅讀完b2/3中學已出嚟做事, 2個畢業後都有正職,各自各精彩

hwl2b    發表於 21-4-30 11:03

hwl2b 發表於 21-4-30 09:28

但妹妹就好大鑊了, 一樣嘢要教起碼5次先叫做 ...

我情況和你一樣,亦曾經很灰心和氣餒,因花在妹妹的時間和心機是比哥哥多超過10倍。有時亦感覺忽略了哥哥,哥哥亦看想我跟他溫書的。

妹妹明年便開始呈分試了,只可以盡最大努力吧。亦開始要調整自己的心態,了解一些適合妹妹的中學。

ivypooh 發表於 21-4-30 11:31
我情況和你一樣,亦曾經很灰心和氣餒,因花在妹妹的時間和心機是比哥哥多超過10倍。有時亦感覺忽略了哥哥 ...

分享妹妹情況 大家都會給意見作參考

簽名被屏蔽

而家做父母好難,當然想小朋友開心成長,但係又要顅學業,就算本身唔介意成績差,但係又唔想搞到留班,轉校,有啲升唔到又要去外國,錢對好多人都係一個問題,冇得揀唯有繼續努力💪。邊個唔想放手,小朋友如果生性自律自己搞定,家長正面欣賞稱讃鼓勵,假日去行山游水,唔洗補習責罵,享受開心嘅親子關係⋯突然想起陳奕迅的K歌之王,有誰會相信…?…始終香港學位唔夠,競爭大。

回覆樓主:

有跟不上,B1a

但要放手,希望佢知耻近乎勇,自己學習面對

又不能太囉唆,怕影響關係。
社工話學習係一時/幾年,關係係一世。
校長又話,同學9成讀degree,差極有個譜

我自己会考成積好,知道點可以考好d,讀書心得就算講比佢知都吾會跟。係時候要放手。人生路總要自己走出來

gracelam 發表於 21-4-28 11:52
去到中學階段,無論咩banding, 好多都係要自主學習,而且已到青春期,幾時交功課/quiz /默書呢D,佢地唔想 ...

非常同意,我都係見家長先知道佢主動讓車馬炮,幾科冇乜平時分,到G8下學期先發力,交齊功課已經改善不少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 21-4-28 11:56
呢個好似青春偶像派藝人,逐步轉變到實力派,有個轉型過程。成功轉型就冇問題 ...

成功轉型也可以是綠葉演員,或者係甘草演員!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PTL_L 發表於 21-4-28 12:03
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟 ...

Hire one get two free. 抵到爛!