用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

DoubleStar 發表於 21-4-28 14:26
我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習 ...

學習氣氛好緊要

medicine 發表於 21-4-28 15:33
真識講笑
數學我就比較差,但從阿大入讀中一到最細個考DSE或出國,前前後後,簡單屈手指,點止八年?:ke ...

中學咁難考入,梗係讀夠8年先走,EK女校兩年前升中都收左個13歲幾,我果啲未夠12歲升中,理應可以讀8年先考DSE .
所以升中後都係間中隨心問下近來肥左幾多科,十二月問下班主任爭幾分可以試升,七月中又例行問下使唔使買書,撞到小學家長咪扮下已經飛上枝頭。
假日親戚飲茶食飯就窒下佢地間學校程度淺,3322 , 5+ 等等,串下親戚唔識教仔。

b3410    發表於 21-4-28 16:30

0030 發表於 21-4-28 15:12
回覆 hkpapa852 的帖子

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中
目前DSE, 4(3)主科, 除數學以外, 其餘都對女仔有利
所以女仔讀女校, 高中選到心儀科目, 基本上可完勝大部份(無論發咗定未發力)既男仔

現實EDB統計中, 4主科成績, 3科都係女仔完勝男仔

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:48
我哋d電兔嚟㗎, 食電芯唔食菜㗎
點解你地甘樣對待兔仔呀,仲要電隻兔仔,唔通電過隻兔仔特別跑快啲?

回覆 cafeva 的帖子

我明白你的意思,其實打機都唔係幾好,且小朋友自己又唔識節制

其實我知道深水埗band1女仔選女校系幾乎唔使點煩,但我女想讀男女校,我才煩惱~

Cliokohonda 發表於 21-4-28 15:55
中學咁難考入,梗係讀夠8年先走,EK女校兩年前升中都收左個13歲幾,我果啲未夠12歲升中,理應可以讀8年先 ...
咪係, 有好多大學, 未夠18歳唔收架!
梗係讀多2年中學啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 21-4-28 15:17
回覆 cafeva 的帖子

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放 ...

阿妹一樣,會玩Roblox(最慘有長輩比卡佢課金),我係會收佢電話。最絕放油壓床下底,佢先心冇雜念去睇書,覺得要間唔中收下放下,好過一開始放,易放難收,暫時佢仲比我收,冇太大反應。星期尾先比電話佢。
其實佢以前肯睇書(中英都睇),但一有電話太吸引,冇電話時佢又可以自己睇成粒鐘。

medicine 發表於 21-4-28 15:57
點解你地甘樣對待兔仔呀,仲要電隻兔仔,唔通電過隻兔仔特別跑快啲?

去睇吓甘8落廣告,會明晒~~~

medicine    發表於 21-4-28 16:12

中學咁難考入,梗係讀夠8年先走,EK女校兩年前升中都收左個13歲幾,我果啲未夠12歲升中,理應可以讀8年先 ...
乜你有水晶球咩,睇到嗮我做過啲耶?

醒目開學勳章

你2女嗰間又真係識人repeat咗2年,到第3年自己頂唔住走咗

0030 發表於 21-4-28 16:00

其實我知道深水埗band1女仔選女校系幾乎唔使點煩,但我女想讀男女校,我 ...

咪同囡囡講考好啲個呈分試,全港好多好嘅男女校揀(自行及直資),唔洗咁被動留响ssp抽獎。

我成日同仔女講: 有得揀先係老闆
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 21-4-28 16:09
乜你有水晶球咩,睇到嗮我做過啲耶?

派成績表後最好去街市行下,揾啲B3C街坊呻下阿仔阿女日日温書温到半夜,即時心曠神怡,拓一拓大腳又可慳返幾千補習,週六日又夠自信再串親戚讀果間學校,諗起又要問親戚借錢供樓。

bobbob 發表於 21-4-28 16:22
你2女嗰間又真係識人repeat咗2年,到第3年自己頂唔住走咗

同级唔同班都有比較,留级又真係幾難受。

Face3366 發表於 21-4-28 14:52
一掂online game 九成九衰。哈,學校訓導主任咁講。
呢個真,社運加上疫情又唔敢俾小朋友去補習,時間過剩沉迷上打機睇片,結果第一次考試成績衰咗,死死下自動上繳ipad電話

但無記錯狀元反而男多過女

回覆 gracelam 的帖子

都系想盡量留在深水埗,頂多試下九龍城區睇下有無機會,想省點時間省點車費

0030 發表於 21-4-28 14:10
回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...

哈哈,我都有個女,今年六年班,自行入咗哥哥的中學

個女考得比哥哥好,band1a級頭
疫情底下佢都係打機成癮咁去考晒三個試
其實大部分小朋友都上網成癮,冇計

mcl203 發表於 21-4-28 16:07
去睇吓甘8落廣告,會明晒~~~
死火, 睇唔明你講乜, 我係咪好out

Froggy_joe 發表於 21-4-28 17:04
哈哈,我都有個女,今年六年班,自行入咗哥哥的中學

個女考得比哥哥好,band1a級頭

我覺得小學還可以靠上堂就得,因真係要溫可能係常識。但上到中學要讀得好真係要花多些時間。