用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

0030 發表於 21-4-28 15:12
回覆 hkpapa852 的帖子

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中

可能,小學叻係一個假象呢,小學啲科目根本唔係好深~~~

0030 發表於 21-4-28 15:12
回覆 hkpapa852 的帖子

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中
我又唔同意識好多女仔由頭帶到尾越戰越勇!

b3410 發表於 21-4-28 13:52
學校谷 家長谷,同學自己谷自己的分別。
其實點解講揀適合的學校最好,最適合的程度就係“踮起腳可 ...
其實學校谷, 只對補底有用...
每天海量抄寫功課, 做幾十條題型相近的數, 機械式的操練, 只會費時失事
自己谷卻不同, 自知自己的弱點, 因時制宜,效果更佳⋯⋯

所以只會見 B1C 學校谷
B1A 通常比較放任自由, 自主學習

回覆 cafeva 的帖子

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放鬆下都ok~但我有時是覺得睇太耐,怕眼睛近視就麻煩了~

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:16
每天海量抄寫功課, 做幾十條題型相近的數, 機械式的操練, 只會費時失事
自己 ...
Can’t agree more。

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:16
自己 ...

B1A,可能,唔使谷你,見你就快跑到嚟,拉後啲條終點線,已經跑到你氣咳~~~

我外甥女都係甘,但人家自己從小都有自己的念法,入到band1a英中,之後考入中大醫學院~從小自動波,中六先開始報補習~

mcl203 發表於 21-4-28 15:20
B1A,可能,唔使谷你,見你就快跑到嚟,拉後啲條終點線,已經跑到你氣咳~~~
...

B1A 的好處,係你會知世界之大, 前面永遠有隻電兔比你去追趕
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得比後面的狗仔追到咬你一啖...
砥礪前行,良性競爭!

IYY    發表於 21-4-29 14:14
PTL_L    發表於 21-4-28 18:28
subb    發表於 21-4-28 15:50

0030 發表於 21-4-28 15:17

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放 ...
唔好意思因為見隔離個貼7年前開始打機癮既影響肉緊左D-你話佢已經上癮嘛!

Cliokohonda 發表於 21-4-28 14:50
你明白我苦處就好,準備讀8年中學。
真識講笑
數學我就比較差,但從阿大入讀中一到最細個考DSE或出國,前前後後,簡單屈手指,點止八年?

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:30
B1A 的好處,係你會知世界之大, 前面永遠有隻電兔比你去追趕
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得 ...

重點係,可能,後面放咗隻狗兇你局跑~~~

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:30
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得 ...

哇,乜你地個度係動物園黎吖,又有小鹿,又有兔,仲有狗仔添~~
唔怪得之的男仔同家長甘鍾意報啦

醒目開學勳章

Froggy_joe 發表於 21-4-28 12:46
我應該有資格答呢條
阿仔band1b二線小學,呈分冇助攻冇補習冇做練習,hea到爆的小朋友
小一英文差到唔合格 ...
大前提係令郎到咗高小英文唔係差,如果唔係相信都入唔到1a校

醒目開學勳章

creambun 發表於 21-4-28 13:33
親戚朋友都唔會關心你子女在校內的級名次啦,重分享嚟做乜喎。最多如果DSE 考到5++ 時,未分享一下 ...
如果有咁嘅1日分享下又無妨呀
話時話啲親戚真係唔知市道艱難,個個以為考第1好易

medicine    發表於 21-4-28 15:41

medicine 發表於 21-4-28 15:35
哇,乜你地個度係動物園黎吖,又有小鹿,又有兔,仲有狗仔添~~
唔怪得之的男仔同家長甘鍾意報啦
...
係呀,乜動物都有, 就係冇小白菜啫

bobbob 發表於 21-4-28 15:40
如果有咁嘅1日分享下又無妨呀
話時話啲親戚真係唔知市道艱難,個個以為考第1好易
...
見到個考第一,就~~~哎,都係唔好提年年考第一啦

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:41

虎口中嘅小白菜,仲有剩?~~~

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:41
好彩隔得遠嘖,又有車房擋住,若果唔係容乜易俾兔子食嗮.

mcl203 發表於 21-4-28 15:43
虎口中嘅小白菜,仲有剩?~~~
兔口丫,虎口要食肉吖

medicine 發表於 21-4-28 15:44
好彩隔得遠嘖,又有車房擋住,若果唔係容乜易俾兔子食嗮.
我哋d電兔嚟㗎, 食電芯唔食菜㗎