用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

呢個好似青春偶像派藝人,逐步轉變到實力派,有個轉型過程。成功轉型就冇問題

Face3366    發表於 21-4-28 12:28

bobbob 發表於 21-4-28 11:53
中文差係衰2科(文史),英文差會衰足10科8科
咁如果上到band 1a/b學校,經過6年洗禮,英文唔會衰得去邊。

LeeCC 發表於 21-4-28 10:55
身邊有幾個(2),D媽咪仍然好勤力的伴讀,有連筆記都系媽咪寫,幫佢背,結果考到頭幾名
...
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟

LeeCC    發表於 21-4-28 12:06

bobbob 發表於 21-4-28 11:56
首先用英文做教學語言要適應,唔係話聽就聽得明,另外有唔少英文專有名詞要記,英文唔好事倍工半
ps. 你使 ...

我唔太信你,同EK大方向背道而馳。一定得,除非唔係~~~

mcl203 發表於 21-4-28 12:20
我同你差一點:  我唔大信你

請問:唔太信你同唔大信你,係咪真係差一點甘簡單?

medicine 發表於 21-4-28 12:26
我同你差一點:  我唔大信你

請問:唔太信你同唔大信你,係咪真係差一點甘簡單?

我zoom到1000%,去細心睇清楚,真係爭一點咁多,信你!~~~

medicine    發表於 21-4-28 12:32

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-28 12:20
學某名網友話齋,都係估估下推算,毫無參考價值,自行判斷準確性,無必要信~~

creambun    發表於 21-4-28 13:13
medicine    發表於 21-4-28 12:36

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-4-28 11:57
咁如果上到band 1a/b學校,經過6年洗禮,英文唔會衰得去邊。
咁初初俾啲心機跟下,仲響度捱到6年點都唔會差嘅

啱睇新聞話今次Dse考英文科有火星探測既內容。我覺得朋友仔平時如果唔睇英文報紙肯定會執輸。中文英文都要叻先得。

bobbob 發表於 21-4-28 12:32
學某名網友話齋,都係估估下推算,毫無參考價值,自行判斷準確性,無必要信~~

...

呢句野好熟面口?~~~

bobbob 發表於 21-4-28 12:34
咁初初俾啲心機跟下,仲響度捱到6年點都唔會差嘅

我當年都係咁諗,睇6年後嘅機會率,若果有90%,死頂都頂足6年,除非學校搵實Q拖佢走~~~

bobbob    發表於 21-4-28 15:33

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...

我應該有資格答呢條
阿仔band1b二線小學,呈分冇助攻冇補習冇做練習,hea到爆的小朋友
小一英文差到唔合格,從來冇做過任何對應考試嘅嘢
我哋唯一有對佢做嘅,係自小陪佢睇圖書,去到高小自動自覺睇書
三次呈分無理過佢
最後入了Band1A中學
同樣零補習零助攻
中一墊低
中三升到中上成績,老師已經話咗佢選任何科都冇問題

IYY    發表於 21-4-29 14:10

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...

何為英文麻麻先?

無論B1A/B/C, 甚至B2A, 英文都有要求.

本身水平唔好就要有更努力既決心, 如果無, 咁好大鑊

至於話選一間低一級係咪會輕鬆D呢?

現實係, 絕大部份B2A同B1C中學, 都只會比B1B/A既中學更催谷同注重學業
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-28 12:49
何為英文麻麻先?

無論B1A/B/C, 甚至B2A, 英文都有要求.
咁講法,分分鐘到咗Dse,1c學校會反超1A喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁,我又真係有FB friend 仲會分享成績
但佢唔同,佢係另類家長,揀中學唔aim high,上到去,學校老師叫參加增潤課程,入HKAGE,一率NO,佢要d仔 hea,而兩個都好生性,會自動自覺讀書,而佢分享嘅係唔駛佢理之下,老師讚到d仔係十年難得一遇嘅品學兼優,而我又真心替佢開心!

我自己就高小已經無講成績,無乜好講,頂多講攞獎野,學校嘅野唔好提~ 不過又真係有人一路以為大少校內成績好好 ,事實絕對唔係咁,因為佢根本唔在意校內成績

恐龍家

好多人覺得學習成績就會係一個progress bar咁,哦今天努力D,又上升咗幾多個%,明天hea咗D,又會降番幾個%。但成績好多時係迂回上升,又或者係陰跌。你努力咗好耐或者都係原地踏步,但會響某一刻突然標上去。所以都係果句,堅持先得。

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

下年話你知

bobbob 發表於 21-4-28 10:57
通常上到中學好少家長會分享成績(不論好壞),你又會唔會?

親戚朋友都唔會關心你子女在校內的級名次啦,重分享嚟做乜喎。最多如果DSE 考到5++ 時,未分享一下喜悅!

回覆 bobbob 的帖子

agree越大越識同你講私穩,

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:14
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

絕對同意
理想係美好,現實係殘酷
總有學生會開竅肯自律為自己學業,但果個唔係我D仔女
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。