用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...
我代答:沒問題喔.

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-28 11:19

可以咁咪得囉,‘小兒/女現讀中一,全級放頭,已經自己自修D ...
天才佔嘅百份比本來已經唔高,仲要阿媽上ek更加少之又少,不過偶爾總有1、2個,近排都見有神童F2,3自修考a level

回覆 medicine 的帖子

日日happy緊喔~除了做功課,書從來無見溫過喔~英文基礎又不大好,日日做完功課就去公園球場玩1-2小時~怕不怕上英文基礎不好,聽講英中都系谷的,無谷過會不會吃力~

醒目開學勳章

medicine 發表於 21-4-28 11:22
我咪講左咯,中嗮,然後咪唔會自爆其短咯
唔係令千金呀?

回覆 0030 的帖子

反而我覺得依類小朋友好叻, 值得鼓勵, 可以越戰越勇

bobbob 發表於 21-4-28 11:35
天才佔嘅百份比本來已經唔高,仲要阿媽上ek更加少之又少,不過偶爾總有1、2個,近排都見有神童F2,3自修考a  ...

成間小學㗎喎,仲要唔只一間,所以先好奇啫~~~

醒目開學勳章

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力

0030 發表於 21-4-28 11:35

日日happy緊喔~除了做功課,書從來無見溫過喔~英文基礎又不大好,日日 ...

我肯定地話俾你知,唔使擔心.

bobbob 發表於 21-4-28 11:39
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力 ...
但總好科中文

JojoDad    發表於 21-4-28 22:08

bobbob 發表於 21-4-28 11:36
唔係令千金呀?
答第二次啦,全部中嗮,咪唔分享咯

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-28 11:39
成間小學㗎喎,仲要唔只一間,所以先好奇啫~~~
成間小學都係神童?
莫非係呢間?

medicine    發表於 21-4-28 11:44

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5樣學校興趣班,奧數,樂團,歌詠,田徑訓練等),而不是日日為左追成績~

0030 發表於 21-4-28 11:45

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5 ...
宜家,寧願早啲返黎.或者以後有得玩下,希望啦

回覆 bobbob 的帖子

尼點英文麻麻就系我擔心的~

bobbob 發表於 21-4-28 11:39
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力 ...

又係我,咁半年適應得唔得?英文易過中文㗎喎?代問~~~

0030 發表於 21-4-28 11:45

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5 ...
我只係以過去的經歷,相信小朋友得.半個學年,幾好丫,沒揀錯.
你個都係好似,相信沒問題.正如我自己之前都有擔心英文差啲,實際係OK.

祝你也如願

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

去到中學階段,無論咩banding, 好多都係要自主學習,而且已到青春期,幾時交功課/quiz /默書呢D,佢地唔想同父母交代,直到測考完晒,父母簽名或見家長先略知成績位置。

如果小六父母仲係mon住先肯温書做功課,甚至出題/貼題陪讀,就算入到B1c甚至B2a結果一樣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-4-28 11:41
但總好科中文
中文差係衰2科(文史),英文差會衰足10科8科

6月呈一了,不知道能不能保持到水平不過好多同學衝上來系真~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-28 11:48
又係我,咁半年適應得唔得?英文易過中文㗎喎?代問~~~

首先用英文做教學語言要適應,唔係話聽就聽得明,另外有唔少英文專有名詞要記,英文唔好事倍工半
ps. 你使乜代問呀?

JojoDad    發表於 21-4-28 22:11