用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

ANChan59 發表於 21-5-4 14:09
成功轉型也可以是綠葉演員,或者係甘草演員!
咁有紅花就一定要有綠葉,各自精彩。

回覆 lailaie 的帖子

小四下學期開始助攻, 中一100%放手, 我要求不高, 第一次完全靠自己全科合格我就收貨, so far ok, 始終band 1A學習氣氛係好啲, 見到啲同學咁勤力佢自己都唔敢太hea, 小學嘅時候要捉佢入房溫書, 半個小時內又叫肚餓又口渴又肚痛總之就坐唔定, 到咗中學就調返轉要逼佢離開書枱出嚟食飯。
我覺得小學助攻係冇問題嘅, 但係想到中學就要學識放手, 中一適應要求唔好set得太高.

ANChan59 發表於 21-5-4 14:06
非常同意,我都係見家長先知道佢主動讓車馬炮,幾科冇乜平時分,到G8下學期先發力,交齊功課已經改善不少 ...

我都係G8至知,唯有將佢email forwarding to 自己account 。
自己跟緊的,冇辦法,畢竟小學時助攻不力,banding 得2。

little_parents 發表於 21-5-4 22:08
我都係G8至知,唯有將佢email forwarding to 自己account 。
自己跟緊的,冇辦法,畢竟小學時助攻不力,ba ...

我冇興趣理佢交唔交功課,只係目標為本,他都不是蠢仔,只係鐘意玩,知道幾時踩油,我就收貨。

G8G9他們會自動波,不要太擔心。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 21-5-4 16:31
咁有紅花就一定要有綠葉,各自精彩。

各自精彩!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊