用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......  

想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的意思, 例如:

1. 小朋友本身好HEA, 不會自動自覺温習, 要父母叫 (迫) 才肯做練習或温書.
2. 每次考試都很好, 但每次考試都要父母陪温習.

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...
試問,如果我全部中嗮1同2,而小朋友在中學又跟唔到,成績唔理想,作爲家長,會自爆其短嗎?

PS:見過小學階段在不同途徑透露或分享小孩成績,到中學就銷聲匿跡,爲何?

入左先算~每個小朋友的潛力無限~中學又是一個全新的開始~

2jkidsfather    發表於 21-4-28 11:01

我細女都係咁,只能希望佢升中後遇到好同學或老師幫幫佢
小朋友升中,我諗父母都要嘗試放手,
讓小朋友自己試一下,唔擔心得太多

醒目開學勳章 王國長老

一定有,我仔係龍校,考入嘅都有實力,但到dse外來生不一定出色

回覆樓主:

情況1.:讀多測考學校或者可以,老師會迫。
情況2.:如果學生搵到自己興趣學科或建立到信心就得,但初中可能父母仲要陪。但見過有人到高中都仲要阿媽出卷+幾科私補俾佢先 keep到中間成績,好辛苦吓。

0030 發表於 21-4-28 10:49

x 2,邊有可能預知未來~~~

父母助攻的 ...

身邊有幾個(2),D媽咪仍然好勤力的伴讀,有連筆記都系媽咪寫,幫佢背,結果考到頭幾名

KIMLIFEINUK    發表於 21-5-1 01:36
PTL_L    發表於 21-4-28 12:01

醒目開學勳章

medicine 發表於 21-4-28 10:49
試問,如果我全部中嗮1同2,而小朋友在中學又跟唔到,成績唔理想,作爲家長,會自爆其短嗎?
通常上到中學好少家長會分享成績(不論好壞),你又會唔會?

bobbob 發表於 21-4-28 10:57

願聞其詳!不少小六已經有中一二程度,沿途快放,何不分享下?~~~

因為有親戚的小朋友, 小學時保持級十, 入了band 1B 之後, 父母跟得沒有那麼貼, 又或者中學生活比較多姿多彩, 成績一路滑落.

因為小女都是比較hea 的人, 不是不能為, 而是不為, 所以想看看其他人的分享.

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-28 10:59
願聞其詳!不少小六已經有中一二程度,沿途快放,何不分享下?~~~
...

響fb都係見人分享小朋友細路相/成績,到咗中學仲post家變都似

Sheep06    發表於 21-4-28 20:18

父母助攻的 ...
本身hea, 如果又無天份, 唔好話入到B1A/B中學, 去到B1C都無運行.

978212    發表於 21-5-1 22:22
JojoDad    發表於 21-4-28 21:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 21-4-28 10:49
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

但現實有幾多個係咁?

978212    發表於 21-5-1 22:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有時唔係唔想分享中學成績, 而係佢地去到中學, 家長已經跟唔到咁多, 幾時默書, 測驗都唔會知, 成績就報喜不報憂, 考得差, 你唔會知, 考得好, 你知, 但唔會周圍講, 因為怕人話你show off,

Well said
都大啦,仲講,唔怕比人笑咩

bobbob    發表於 21-4-28 11:26

bobbob 發表於 21-4-28 11:06
響fb都係見人分享小朋友細路相/成績,到咗中學仲post家變都似

可以咁咪得囉,‘小兒/女現讀中一,全級放頭,已經自己自修DSE past papers’,咁咪得囉?~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她溫書,無功課班,無補底班,甘上一間band1A-B的中學會吃力嗎?本身英文覺得麻麻

我咪講左咯,中嗮,然後咪唔會自爆其短咯

父母助攻的 ...

咁我覺得根本起讀之前就要考慮呢個問題同情況,明知係hea王,仲俾佢讀自主高既學校咪會出現呢啲情況囉。我深信冇咩邊幾個父母上到中學仲可以跟到,又或者仲要跟?