用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 走棧位
go

[英國] 走棧位

請問多唔多學校有走棧位, 即係term break開課是4月17日, 學生可以早1至2天返回學校嗎? 如果不能, 咁學生咪好趕? 因為未必訂到當天機位.   真心請教

回覆樓主:

間間學校唔同喎,好難一概而論 。 我孩子間學校因疫情比原定只是提早一天開門 。但同時也讓學生比原定日期最多遲4日到學校仍可在學校進行隔離安排 ,過了這日子就要自行安排隔離再返學校 。

但非疫情的日子都係跟學校Term Date 安排航班。 不會提早 , 學校放假日子Boarding house 是關門 , 遲一日兩日就反而試過。

回覆 kittttty 的帖子

我試過早5天, 同學校講訂唔到機票, 其實學校都會理解的.
其實係一家四口子

回覆樓主:

遲都或者可以,但早就未必,因為放假boarding house 會close。所以你會見到機票價錢差一兩日係差好多。
不過,疫情期間,學校多咗彈性。

我仔學校就一定開學前一天先開放,早到要去homestay

感激多位幫忙, 第一年出國真係好似大鄉娌出省, 有D問題問出來都自己覺得難為情.

校曆應該有寫boarder return date。你預全部都係term start 前一日先開俾宿生返學。反而你要留意離開學校日子,有d 係term end 嗰日就要走,買唔到機票就要去homestay。

回覆 SIYip 的帖子

thank you

醒目開學勳章

kittttty 發表於 21-4-27 17:55
請問多唔多學校有走棧位, 即係term break開課是4月17日, 學生可以早1至2天返回學校嗎? 如果不能, 咁學生咪 ...

學校會預早大約半年出下年度時間表,直航或轉機有好多選擇, 不會買不到機票, 另外宿舍只在指定時間開放, 早返要自行安排住宿

一般提早走可以,遲左就去寄宿家庭住;同樣地,遲返可以既,早左到英國又系去寄宿家庭屋企。

kittttty 發表於 21-4-27 17:55
請問多唔多學校有走棧位, 即係term break開課是4月17日, 學生可以早1至2天返回學校嗎? 如果不能, 咁學生咪 ...
早返遲到幾日都可以,當然唔會早到2星期前,一星期前都可以入學校宿舍.學校同樣會安排機場接送. 其實每間學校都唔同,可以問自己學校/學生,飛機更加唔會無,直航都3間,轉機仲有好多選擇.

第一年去應該都可以早,不過都係間間學校唔同,有咩都直接email問學校就得,唔怕麻煩學校,佢地都好好會覆得快