用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?  

我自己經歷是孩子學樂器.

聽回來的, 是孩子在沒有長期語境下學外語!

retriever 發表於 21-4-27 14:17
我自己經歷是孩子學樂器.

聽回來的, 是孩子在沒有長期語境下學外語!

我家高中生學咗五年小提琴,一上中學即停,除咗音樂科考 practical, 唔駛旨意佢拎起隻琴,佢話完成中六第一件事就係賣咗隻琴
另一經歷就係叫完全無語文天賦嘅數學人睇中/英文小說或詩詞以令語文科成績好,嗰啲人無論睇幾多都係水過鴨背,連情節都只記得大概,更遑論記得啲句式、生字、描寫手法......對呢啲人嚟講,閱讀小說都係作為消閒好了,反而閱讀非小說、資訊類或報章雜誌得益更大。

大部分eca, 付出和回報都不成正比,不過希望過程中有得著(有時係估d小朋友唔到)

所有家長鍾意,細路順你意的興趣活動,都係註定白費心機的。

不過世事無絕對,有日佢捱到開竅,突然好熱愛亦唔係無見過。

回覆樓主:

學樂器好多時都是家長想小朋友學,小朋友其實不enjoy

我地都係學左2,3年琴,再學2年小提琴,最後升中後個個去晒合唱團玩。我就叫俾佢地感受過,冇考級,就見佢地唔多練我都放棄,話唔想學就唔好學啦
有三個寶貝,很愛你們

RRDDragon 發表於 21-4-27 22:03
學樂器好多時都是家長想小朋友學,小朋友其實不enjoy

我哋係小學要求要學:一係入樂團或學校樂器班,如在外學要交學費單副本証明,所以一上中學即刻停。

請問「白費氣力」是指最後沒有achieve 到什麼嗎?我也沒有想過學樂器有什麼目標,純粹給孩子試試看!

分享一下我孩子的現況,囝仔學了3年多琴,又學了一年多saxophone ,暫時初小時間夠用,他也養成了練習的習慣,他明白練琴是自己的責任,但練習是苦悶的過程,我只好在旁邊鼓勵一下!

之前他有參加過一些鋼琴比賽,蚊型比賽得獎,較大型比賽也得到了一些豬肉獎!因為有學琴嘅底子,saxophone 也學得不錯,但他告訴我他只希望表演給自己及家人欣賞!我有與他討論過要否停其中一樣,他又說不用!

這麼說來,你覺得要「止蝕」嗎?還是引導他定立一個明確的目標嗎?

小朋友想學的一般都會支持,但白費力氣的事,我覺得沒有~享受過程就足夠,比如,我女之前年年參加西九運動會,都系包尾,但她每個星期放學後都要訓練1-2日,有些家長會覺得浪費時間,但我覺得無所謂~想參加就參加,得獎當然好,不得也是一種經歷~

是否白費力氣,可能取決於當初開始時的心態。如果本來就是重在參與,當學過玩過就算,就唔會覺得費咗力氣。

如果本身有些goals to achieve,一直好努力,最後達唔到,就會覺得白費力氣。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-4-28 11:32
白費力氣與否係睇家長自己咩心態,家長對孩子能力得與失越冇太大要求,大部份做既野都唔會有白費力氣感覺出現 ...

所以係睇家長初衷。如果一心要贏國際賽事,揚名立萬,就會覺得白費心機。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 ar_mak 的帖子

小朋友八級琴,除非剩係練考試歌,否則係我心目中係叻的。但在香港這個地方,幾年前一個直資校長直頭考佢間中學唔使填,因為呢d考得佢學校的學生大把人有。
我女都係八級琴,佢唔少朋友都係,從功利角度係無用,幫唔到任何嘢。但我對音樂就無乜強求,佢樂在其中就得。

回覆 jli008 的帖子

香港好多雄才大略的家長

簽名被屏蔽