用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
樓主: retriever
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?  

回覆 ar_mak 的帖子

呢d係觀點與角度。等於有人話個女仔唔靚,你講佢有氣質一樣,大家都無錯。

好多年前,我作咗個電梯的故事比我女聽。以前,有個男仔住7樓,日日行樓梯好辛苦。佢同亞媽講:「媽媽,你話如果有日,我按個制就到7樓,你話幾好呢!」如果佢亞媽當時一把星佢,叫佢無咁懶,唔好發夢,咁大家而家邊有lift坐。

人要有大志,要有夢想,背後梗有d嘢推動,只要唔係咩惡毒嘢就得。落到場比賽,邊個唔想贏,個個都咁自量、咁滿足,咁點樣挑戰自己挑戰人地。

ar_mak 發表於 21-5-7 09:26
電梯(升降機)係一個好好既題材,用來講解人生道理。如果男仔住既地方,一直都係只有7層樓咁高既大廈,發 ...

做父母,唔使咁複雜,諗風箏與風的倫理關係。只需要make sure自己唔係兜把個仔果種亞媽就得

今天的mirror, 究竟是天註定or 後天努力+堅毅

ar_mak 發表於 21-5-6 23:57
1)我已經講左,咁樣唔算係一個系統性訓練,呢種初期既訓練只係為將來可能會有既系統性訓練做準備,但講 ...
3) bb 大大下就會想學行,長大後就想有車接送,到到4-50嵗又會想行番,呢d係咪叫輪迴 ?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-10 11:15
各人睇法各不同,你自己覺得OK就得,何需理會他人指指點點,如你所講為了將來的準備~~
還好你遇不到年幾兩年前 ...
運動會用大肌、4肢、身體、etc, 同玩樂器不一樣,eca 是個人興趣和選擇。雖然話做運動有機會受傷,但通常都唔會好嚴重,而好處係身體健康些,平行力好些,跌親樓親機會都少d

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-10 13:07
對呀,運動一定會有受傷機會率,各人自己選擇. 我意思是以一個K1小朋友,做我覺得係系統性既訓練未係太適合,所 ...
普通運動如乒乓羽毛、jogging 受傷機會十分低,咪嚇人la.
至於k1 體能過度操練generally speaking的確不太適合,但我唔知mak 哥是一年幾次定恆常練,而5k 是否太長亦不清楚

ar_mak 發表於 21-5-10 15:03
所謂跑步其實不過係爆兩段,然後又行下,抖夠又爆下。小朋友唔會有幾多K既慨念,亦唔識控制節奏,係跑完你 ...
曾經去過一個有關兒童運動講座,幼兒個模式就是玩下停下,所以比人的感覺是活力無窮。我都覺得自小有set 目標的習慣是好事

簽名被屏蔽

retriever 發表於 21-4-27 14:17
我自己經歷是孩子學樂器.

聽回來的, 是孩子在沒有長期語境下學外語!
Playgroup!!

jli008 發表於 21-5-10 18:20
:)  這清楚多些,K3同K1都有些差距.多遠同跑或行唔理會啦,你覺得OK就得.孩子咁細個那時候我冇你諗到咁多~~
...
運動對學習都有幫助架,有興趣googlle 下,

簽名被屏蔽