用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
樓主: retriever
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?   [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

機會成本呢樣嘢,其實亦係真。我女玩一種球類,佢近來開竅好有熱情,一個星期係練十多個鐘。果d時間,用黎做其他嘢,都有其價值。
不過佢仲細,讀書仲未到要搏命的時候,就由佢追吓夢。

happycandy 發表於 21-4-29 10:02
初時係學校學,平平地,小朋友真的有興趣時,才出去找私人教練,我覺得「興趣」始終好睇小朋友本身。

我最 ...
純吹水交流下,例如racket sports ,多數1x 人一班,學校埸地設施亦有限,若果有校隊,focus 肯定會在叻的同學身上,其餘的只能陪跑。Team sports 就學校學好些。
至於興趣,小朋友好簡單,佢做到/做得比其他人好自然就有興趣,but 同樣重要是係咪having fun

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 21-4-29 11:37
畫一個日程圖,例如每個小時就係一格咁樣,然後可以用每星期計,或者每個月咁計。畫完之後,就會發現有好多 ...

畫乜鬼圖,我無怨言的。佢有passion,我好為佢高興,比錢接送陪練都係心甘情願。

不過始終讀書行先,我同佢講成績要好,體藝始終係錦上添花。成績唔好,咩都唔使講。

回覆 ar_mak 的帖子

麥哥,賜教

簽名被屏蔽

RE: 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 MrBeast 的帖子

識踩roller,係咪就可以去容創學?我自己唔識溜冰或滑雪,教唔到佢

Jane1983 發表於 21-5-2 11:29
回覆 MrBeast 的帖子

識踩roller,係咪就可以去容創學?我自己唔識溜冰或滑雪,教唔到佢 ...
去容創,比$搵場內的C人教練也可,毋須什麼 prerequesite。深圳世界之窗也有一個很細的場,初學也ok, 但可能之前太多意外,要識滑先比入場(跟教練入應該ok)

但朋友沒有經過我們的訓練,一天半天其實學唔到乜,有位仲一日學parallel ski, 第二日snowboard, 兩頭唔到岸。話時話,如果未開始玩,snowboard 是較受年青人歡迎,不過方法和training 就同skating的很不同

回覆 Jane1983 的帖子

ps e+ utube 有不錯的channel 可以幫助一下,因為教練溝通未必是他們強項。其實roller 我之前也唔識,一齊學是另一種體會

MrBeast 發表於 21-5-2 14:08
回覆 Jane1983 的帖子

ps e+ utube 有不錯的channel 可以幫助一下,因為教練溝通未必是他們強項。其實roll ...

你陪佢學係好好。我後生都跟同學去過溜冰,但未學識就無玩。而家老咗驚跌,又唔係好想學

Jane1983 發表於 21-5-2 15:47
你陪佢學係好好。我後生都跟同學去過溜冰,但未學識就無玩。而家老咗驚跌,又唔係好想學
...
我做學生時去溜冰dat生魚咁dat, 個時後生骨頭硬,e加都要做足安全措施。其實都是機緣巧合,咁啱個班有位,橫掂係度等冇野做,不如一起學,上左堂先知好難。
另外有一同學仔,一睇便知大肌弱,阿爸見到佢小朋友做唔到,frustrated 大聲罵個小朋友,阿媽在旁很無奈,之後個阿爸行開左我都有嘗試比d意見位媽媽,可惜佢唔太接受
‹ 上一主題|下一主題