用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
樓主: retriever
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?

回覆 ar_mak 的帖子

機會成本呢樣嘢,其實亦係真。我女玩一種球類,佢近來開竅好有熱情,一個星期係練十多個鐘。果d時間,用黎做其他嘢,都有其價值。
不過佢仲細,讀書仲未到要搏命的時候,就由佢追吓夢。

happycandy 發表於 21-4-29 10:02
初時係學校學,平平地,小朋友真的有興趣時,才出去找私人教練,我覺得「興趣」始終好睇小朋友本身。

我最 ...
純吹水交流下,例如racket sports ,多數1x 人一班,學校埸地設施亦有限,若果有校隊,focus 肯定會在叻的同學身上,其餘的只能陪跑。Team sports 就學校學好些。
至於興趣,小朋友好簡單,佢做到/做得比其他人好自然就有興趣,but 同樣重要是係咪having fun

ar_mak 發表於 21-4-29 09:35
係香港生活,係好迫人,所以有句說話叫做生活迫人。

第一,香港人係好識計著數。拉琴比彈琴好,因為升中有 ...
所以一般人香港生活唔係高質素生活,係高速度生活.
你所講既不為什麼,其他人我就唔知,我想我會係其中之一吧.

第一 : 冇理會孩子是否好像郎朗咁專注喜歡彈琴

第二 : 我肯定唔係那些住500呎以上既人仕,更唔諗過千呎嗰啲,買琴二話不說便去供,諗都冇諗幾錢呎位置,最多衹係諗點樣可以放得下這座鋼琴.

第三 : 什樣才叫翻回成本? 但為孩子放棄自己既自由就肯定.

所以.....真係不為什麼~~~~~衹為孩子心態健康成長.
開心是學習最主要因素

ar_mak 發表於 21-4-29 09:12
首先向各位講番清楚一樣野先,賣腎學藝只係一個嘩眾取寵既講法,例如我以前都講過借貴利都要讀聖保羅,都係 ...
那就對,先講清楚唔係真既,衹係吹水.
開心是學習最主要因素

Jane1983 發表於 21-4-29 10:18

機會成本呢樣嘢,其實亦係真。我女玩一種球類,佢近來開竅好有熱情,一個星期係練十多 ...
畫一個日程圖,例如每個小時就係一格咁樣,然後可以用每星期計,或者每個月咁計。畫完之後,就會發現有好多個窿,每個窿就代表緊一段時間。然後就每個窿咁樣去填哂每日要做既野,包括訓覺,呢個窿應該係佔最大,例如晚10至早6訓覺,然後照計就係返學,再跟住就係以每一小時或每半小時計既窿,填番其他既活動。香港人最怕就係個日程表上會有好多個窿,係會好不安。

假如個日程圖係唔跟比例去畫,例如訓覺畫一格,返學又畫一格,打波又係一格,同埋唔係以文字方式去表達:訓覺果格就貼張床,返學果格就貼個書包,打波果格就貼個波(仲要一個小時分4格)。。。幅圖畫左出黎,密密麻麻既波,就會令人產生錯覺,啊~原來每個星期都花左好多時間落去打波果度。

跟住你個女就會覺得,係喎,我要用番多D時間去讀書先得喇!

PS:如果你個女係醒目果D,呢個方法係未必得既,你要自己衡量下。

ar_mak 發表於 21-4-29 11:37
畫一個日程圖,例如每個小時就係一格咁樣,然後可以用每星期計,或者每個月咁計。畫完之後,就會發現有好多 ...

畫乜鬼圖,我無怨言的。佢有passion,我好為佢高興,比錢接送陪練都係心甘情願。

不過始終讀書行先,我同佢講成績要好,體藝始終係錦上添花。成績唔好,咩都唔使講。

jli008 發表於 21-4-29 10:50
所以一般人香港生活唔係高質素生活,係高速度生活.
你所講既不為什麼,其他人我就唔知,我想我會係其中之一吧. ...
你其實都係勁人黎既。每個人都有自己擅長既領域,都有自己唔熟悉既地方;有人性既光輝,也有暗黑既一面。

第一,郎郎冇得同佢比。你有佢咁喜歡,但又未必有佢既能力;你有佢既能力,又未必有佢既吸引力。

第二,如果你屋企係唐八樓,要拆窗,用吊雞成部琴吊上黎你屋企,收費5萬,咁我諗你會有多D野諗。

第三,係機會成本。你養大個女,幾窮養都係要錢養,加上你本身都係一個勞動成本,兩條數夾埋就係養大你個女既總成本。呢度你唔需要太客氣,就全職媽媽呢樣野已經要受到社會尊重,例如政府應該要幫你地供強積金。比錢,唔好得把口講。

PS:你講咩心態健康成長,其實養貓養狗都可以得到呢份滿足同效果。你其實係收埋D野冇講,我會有耐性去睇下你幾時先肯講。

jli008 發表於 21-4-29 10:52
那就對,先講清楚唔係真既,衹係吹水.
我覺得自己有時係將想講既野變成為係諗緊既野,所以講保險就好似我係做保險,講的士就好似我係揸的士,講食煙就好似我係煙民。。。

我信你有分析能力,有時又好似係高估左你。。。

Jane1983 發表於 21-4-29 11:43
畫乜鬼圖,我無怨言的。佢有passion,我好為佢高興,比錢接送陪練都係心甘情願。

不過始終讀書行先,我同 ...
次次叫親你做野就推三推四,滔滔理論,多多事實,把口猛講但對手就死都唔郁。。。

PS:設計對白。

麥哥,賜教

ar_mak 發表於 21-4-29 11:55
你其實都係勁人黎既。每個人都有自己擅長既領域,都有自己唔熟悉既地方;有人性既光輝,也有暗黑既一面。

...
例如什麼?我係現實係咩諗到咩就直接寫出來~~~~所以這裡寫出來好多都未必太通順.
開心是學習最主要因素

RE: 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?

jli008 發表於 21-4-29 14:13
例如什麼?我係現實係咩諗到咩就直接寫出來~~~~所以這裡寫出來好多都未必太通順. ...

例如係教育路途上,你實際係有做左D野,但你自己可能冇為意有咁樣做過,變成你有D野想講,但講到咀邊又講唔到出來,最終演變成為哎呀總之個女開心就得啦!

回覆 Jane1983 的帖子

客氣,客氣!

ar_mak 發表於 21-4-29 22:19
例如係教育路途上,你實際係有做左D野,但你自己可能冇為意有咁樣做過,變成你有D野想講,但講到咀邊又講 ...

有講过,你可能睇漏。幼儿园及小学階段,孩子的確係要开心快乐成长下去学习係会好,因为这階段是要掌握基础最重要,所以到现在中三都还穩穩定定。不過我就真係唔知你所講我收埋D咩野冇講?
開心是學習最主要因素

ar_mak 發表於 21-4-29 22:19
例如係教育路途上,你實際係有做左D野,但你自己可能冇為意有咁樣做過,變成你有D野想講,但講到咀邊又講 ...
教育女兒路途上,我放棄自己自由,覺得最重要就係陪伴孩子,咩都唔太約束女兒做事(錯事會提點),唔強逼學多餘東西,令女兒喜歡學習就已經夠. 實際做D咩野,陪孩子一起玩一起學,孩子小學中午吃的午餐,我也是親自做,且每次都加上一張小字條,每天都說不同的關心話,每天都親自接送返學放學,這些你會做嗎?因為我會做足"生養教陪"這四個字內涵,特別最難做既"陪"~~
開心是學習最主要因素

回覆 MrBeast 的帖子

識踩roller,係咪就可以去容創學?我自己唔識溜冰或滑雪,教唔到佢

Jane1983 發表於 21-5-2 11:29
回覆 MrBeast 的帖子

識踩roller,係咪就可以去容創學?我自己唔識溜冰或滑雪,教唔到佢 ...
去容創,比$搵場內的C人教練也可,毋須什麼 prerequesite。深圳世界之窗也有一個很細的場,初學也ok, 但可能之前太多意外,要識滑先比入場(跟教練入應該ok)

但朋友沒有經過我們的訓練,一天半天其實學唔到乜,有位仲一日學parallel ski, 第二日snowboard, 兩頭唔到岸。話時話,如果未開始玩,snowboard 是較受年青人歡迎,不過方法和training 就同skating的很不同

ps e+ utube 有不錯的channel 可以幫助一下,因為教練溝通未必是他們強項。其實roller 我之前也唔識,一齊學是另一種體會

MrBeast 發表於 21-5-2 14:08

ps e+ utube 有不錯的channel 可以幫助一下,因為教練溝通未必是他們強項。其實roll ...

你陪佢學係好好。我後生都跟同學去過溜冰,但未學識就無玩。而家老咗驚跌,又唔係好想學

Jane1983 發表於 21-5-2 15:47
你陪佢學係好好。我後生都跟同學去過溜冰,但未學識就無玩。而家老咗驚跌,又唔係好想學
...
我做學生時去溜冰dat生魚咁dat, 個時後生骨頭硬,e加都要做足安全措施。其實都是機緣巧合,咁啱個班有位,橫掂係度等冇野做,不如一起學,上左堂先知好難。
另外有一同學仔,一睇便知大肌弱,阿爸見到佢小朋友做唔到,frustrated 大聲罵個小朋友,阿媽在旁很無奈,之後個阿爸行開左我都有嘗試比d意見位媽媽,可惜佢唔太接受
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊