用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
樓主: retriever
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?  

回覆 jli008 的帖子

計劃可以宏大,期望可以殷切,只要劇情發展不似預期,都唔好苦了孩子就得了

回覆 ar_mak 的帖子

我又唔係咁諗。
全球咁多人玩體藝,投入的時間、精神和金錢係天文數字,但有幾多人可以做到專業,名利雙收?從投資角度出發,係唔多值。

唯一係,小朋友在鍛鍊中練就的堅毅,性格的培養,對自我的要求,和隊友之間的友誼,這些才是必然有的收穫。

仔女想學,你有閒錢又有時間接送,why not?但要一家省吃儉用比佢,又或者佢勉強捱義氣去學,咁無謂啦。

睇餸食飯,務實地快樂做人。

學鋼琴學小提琴,表面上係好似high過牧童笛,但實際上,邊有人care。我女三樣都識,一d都「無用」,唔值得太在意。

ar_mak 發表於 21-4-28 22:27
好在今日同你傾左陣,原本我係打算賣左個腎去學結他,而家醒哂唔會啦。

PS:其實我係唔明白一個道理, ...

比你激死,賣個腎都係去學結他,你都落唔少格   

全家節衣縮食供小孩學嘢,最近係BK見到有人講ga。我覺得適可而止,愛錫仔女唔係要賣血為佢,先得可歌可泣。

簽名被屏蔽

點解大部分人會以目標/成就去判斷是否白廢力氣?

有幾多人真的會有所謂的「成就」,就算入到港隊,世界級,到最後又代表人生成功了嗎?

不論是學術/體育/音樂/藝術,學習和訓練過程都是人生的增值和體驗吧。

小朋友都係一體一藝,如果睇今日的「成就」,的確是好似將錢倒入大海。一來佢冇天份,二來佢冇名師,三來我也不懂得跟進,學了8年,佢爸爸話好似燒錢,將來又用唔著,整日叫我停哂d活動。
一體一藝只不過讓小朋友多一些人生體驗,可以識一些朋友,識得朋友去打波,夾band,點到好過打機…。
既然小朋友願意學,家長不用賣腎去交學費,為何不去學⋯?
如果要賣腎去學,就不好了。其實學校都提供了許多興趣活動,價錢好多人都負擔得起。初時我都係報學校興趣小組先,才出去找私人學。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23456046&extra=page%3D3&page=2

人地都係breadwinner 咸魚青菜,邊有你咁激要賣器官。

happycandy 發表於 21-4-29 07:32
小朋友都係一體一藝,如果睇今日的「成就」,的確是好似將錢倒入大海。一來佢冇天份,二來佢冇名師,三來我 ...
康文處平靚正,不過好睇你遇到邊個教練,當然只限於試水溫,有,心學就要C中。學校的興趣班反而覺得兩頭唔到岸。
不是人人都是以成就量度,我重視在過程中有什麼得著,身邊不少例子都是阿媽叫學孩子聽話去練

轉下講成功經驗,小朋友自出娘胎就好想捉佢去滑雪,但呢一樣是不平的玩意,唔想去到雪場先學,於是就要從基本功著手:skating,而最cheap 的方法就是去康民的inline roller skate 班,講真比想像中難,完成兩班後就自行去ice rink, 自己教小朋友用weight transfer 轉向,咁啱之後容創開了就去初試牛刀,雖然已掌握到,報圑時都join 初級訓練班,主要是make sure i myself would have an enjoyable experience.  去到雪場教練都好surprised 初學咁快上手,最重要是識停和轉彎減少意外受傷機會,一個成功經驗希望可以幫助到孩子成長

retriever 發表於 21-4-27 14:17
我自己經歷是孩子學樂器.

聽回來的, 是孩子在沒有長期語境下學外語!
多年以後覺得其實無乜野有用……無論閱讀體藝,大個想學可能一年內學哂。 不過細個樣樣有D就使小朋友既世界比較廣濶,可能係軟實力既培育,其實都影響小朋友既長遠發展

初時係學校學,平平地,小朋友真的有興趣時,才出去找私人教練,我覺得「興趣」始終好睇小朋友本身。

我最多背後鼓勵,因為學到咁上下,始終有點難,佢有冇天份奇才。
在我老公眼中是白費力氣的事。但係在我眼中,佢在過程中的付出及體會。