用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE開考,仔考左2科
樓主: TAKTAKB
go

DSE開考,仔考左2科   [複製鏈接]

chocolatebean 發表於 21-4-30 15:46
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 ...

其實cutoff係點定都唔係好清楚,到底係出卷時定好定改完卷計好曬分才定個cutoff?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-30 18:27
DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到 ...
我都係咁理解

chocolatebean 發表於 21-4-30 20:32
我都係咁理解

我估有啲人應該係誤解咗,所以以為人哋高分自己就會低分拉低佢。

P1001S 發表於 21-4-30 18:31
其實cutoff係點定都唔係好清楚,到底係出卷時定好定改完卷計好曬分才定個cutoff?
...
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/marking/marking_procedure_for_written_papers/

poonseelai 發表於 21-4-30 20:52
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/marking/marking_procedure_for_written_papers/

首先謝謝你,但你給的link係講評分方法和調整等。我問的是cut off 分數定的時間和方法。如我看漏也請再指引一下。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-30 18:27
DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到 ...

請教一下,係唔係即係攞Level 1-4係水平參照?

定係Level 1-5 係水平參照?達到Level 5拉curve先可以決定攞唔攞到星?

先謝謝(emoji)

P1001S 發表於 21-4-30 21:29
首先謝謝你,但你給的link係講評分方法和調整等。我問的是cut off 分數定的時間和方法。如我看漏也請再指 ...

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/the_reporting_system/SRR/#:~:text=%E7%82%BA%E7%A2%BA%E4%BF%9D%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%8C%AF%E5%A0%B1%E7%9A%84,%E5%8C%AF%E5%A0%B1%E8%80%83%E7%94%9F%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E7%9A%84%E7%AD%89%E7%B4%9A%E3%80%82&text=%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E4%BD%8E%E6%96%BC%E7%AC%AC1,%E4%BA%88%E8%A9%95%E7%B4%9A%E3%80%8D(U)%E3%80%82

你研究下這個幫到你嗎?

poonseelai 發表於 21-4-30 23:32
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/the_reporting_system/SRR/#:~:text=%E7%82%BA%E7%A2%BA%E ...

也不是,cutoff point 每年都不同。http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

justin2003 發表於 21-4-30 23:21

5 以上的應該是按這比例去再分5** - 頭10%;5* - 之後30%;剩下60% 就是5。

justin2003 發表於 21-4-30 23:21

中學文憑試每科都會用水平參照去匯報成績,而各科均附有一套等级描述,以說明該等级的考生典型能力,考評局會有專家小组評级會議,就各個科目及其分部的臨界分數達成共識,會採用一套結合專家判斷和統計技術的方法,釐定最合適的臨界分數(即cut off score )。

等级分為 1-5 级,應考同學只要獲得該等级分數,就能直接獲得該等成績。至於 5** 和 5* 級的臨界分數,是按第 5 級內考生的分數分佈而訂定。其中約10%成績最優異的第 5 級考生,可獲5** 級,約30%成績次佳的第 5 級考生,可獲 5* 級。

簡單啲講,成績 1-5 级只要考獲該等级臨界分數,就能直接獲得該等,就算同屆好多考生考得好好,都不會受到別人影響而被拉低。而去到第 5 级就會拉 curve,摘星就睇實力加運氣啦 !

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-1 00:04
中學文憑試每科都會用水平參照去匯報成績,而各科均附有一套等级描述,以說明該等级的考生典型能力,考評 ...
解釋好詳盡,同我理解一樣

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-1 13:13

清楚晒!謝謝!

P1001S 發表於 21-4-30 23:51
也不是,cutoff point 每年都不同。http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

我覺得cut off應該每年差唔多(睇1-5嘅得分),上落好少。以中文科攞3為例,過去幾年都係53%左右就可以,我估今年應該就算份卷易咗,攞3個分應該差不多。但要上5*或5**,就應該要75%先有5**?(睇2013數據就似係咁,攞3唔洗高,但5**個percentage就拉高咗)所以我覺得係個cut off score預早已訂定,但星唔星就到後尾先知了。

期待樓主放榜後在此報喜!

回覆 silvia_ng 的帖子

請問5**是否等如A?  5*等如B?
(因為會考年代只有A-F)
所以我唔識分5**同5*是否等如差一個級別.

P1001S 發表於 21-4-30 23:51

我聽我女講呢個都唔係好準,但可作參考,係靠收集多寡而定,是否真呢?

happylogin 發表於 21-5-20 16:48
我聽我女講呢個都唔係好準,但可作參考,係靠收集多寡而定,是否真呢?
...

你囡囡對的。首先唔係個個買卷,買咗卷也並不是每個都報上網站。咁啱我哋有買卷有一科個分就同網站個分有分別。但我個人覺得有參考價值,由其是學生操卷時會知自己水平,有老師幫手改比分就更理想。

P1001S 發表於 21-5-20 18:45
你囡囡對的。首先唔係個個買卷,買咗卷也並不是每個都報上網站。咁啱我哋有買卷有一科個分就同網站個分有 ...

咁即係網站上嘅cut off 分有高冇低,因為網站以收到最低的分作為某等級的cut off,但可能有人低分D都攞到某個grade而佢冇上報。

CPLA 發表於 21-5-20 20:58
咁即係網站上嘅cut off 分有高冇低,因為網站以收到最低的分作為某等級的cut off,但可能有人低分D都攞到某 ...

是,我的情況就係你所講咁樣。
‹ 上一主題|下一主題