用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE開考,仔考左2科
樓主: TAKTAKB
go

DSE開考,仔考左2科   [複製鏈接]

miriam 發表於 21-4-28 21:21
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到7.5喎。(Alternative English language qualifications第二項)

silvia_ng 發表於 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局201 ...

係,所以好多外國大學入學都係要求 Ielts 6 - 6.5 咋。BU 冇理由 set 得咁高, Ielts 7.5 先當人 dse 3,人哋 Oxford 入學都係要求 7.5 咋喎

silvia_ng 發表於 21-4-28 22:00
https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到 ...

嚇死,Ielts 6 換算 dse 3 都合理啲

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 21:37
不過 Ielts 考咗幾次先 7.5 ,可能果次好彩又撞啱題目。但 dse 只考咗一次
...
IELTS 第一次考完係有補習咁囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局201 ...
唔知點計, 我囡學校有部份學生會考, 個批好似係特殊人士
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 21-4-28 22:00

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到 ...
6.0 都無用

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 22:09
係,所以好多外國大學入學都係要求 Ielts 6 - 6.5 咋。BU 冇理由 set 得咁高, Ielts 7.5 先當人 dse 3, ...
前人講既要求, 真係點, 唔知啦

miriam 發表於 21-4-28 23:45
前人講既要求, 真係點, 唔知啦

母語非英語嘅學生,要7.5都唔容易㗎,由其 writing & speaking 7以上都有難度。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 23:49
母語非英語嘅學生,要7.5都唔容易㗎,由其 writing & speaking 7以上都有難度。
...
佢報個科係咩我無問, 聽到話考左幾次, 我個心都沉沉地, 叫我囡去考......好似有 D 嘥氣咁

miriam 發表於 21-4-28 23:53
佢報個科係咩我無問, 聽到話考左幾次, 我個心都沉沉地, 叫我囡去考......好似有 D 嘥氣咁
...

我仔上個月都祼考過,结果 overall 取 7.5差少少就 8,佢原本想 appeal,因只要是旦一卷升佢都有 8,就算扣分應該都唔會跌 grade. 後尾話不如暑假再考多次,反正佢先中五仲有時間。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-29 08:23
我仔上個月都祼考過,结果 overall 取 7.5差少少就 8,佢原本想 appeal,因只要是旦一科升佢都有 8,就算 ...
我囡校內試 ok, 有級名次

之前叫佢裸考過一次, 出黎成績係合格, 但到唔到 7.5, 早排叫佢報左再考, 咁岩又遇著教練試, 佢要操返體能, 變左無去考到, 等佢考完 DSE 先再叫佢試多之, 因佢有報 BU 丫

miriam 發表於 21-4-29 08:41
我囡校內試 ok, 有級名次

之前叫佢裸考過一次, 出黎成績係合格, 但到唔到 7.5, 早排叫佢報左再考, 咁岩又 ...

如果香港升學唔駛考都得,dse 3應該唔太難。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-29 08:43
如果香港升學唔駛考都得,dse 3應該唔太難。
佢都驚出黎成績唔知係點, 真係想入 BU, 佢想撈返個底就去考囉

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-29 08:44

醒目開學勳章 王國長老

尋日班同阿仔報咗IELTS,報7月頭
我同佢講衰咗可以襯暑假拿拿聲再報,佢「摺」我

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-29 17:38

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 14:01
尋日班同阿仔報咗IELTS,報7月頭
我同佢講衰咗可以襯暑假拿拿聲再報,佢「摺」我
...
你呢個阿媽呢, 真係呢, 好衰咁囉

回覆樓主:

今年係淺但難攞四或更上嘅都好難(emoji)
會有好多人同分爭一個學位

小澄b 發表於 21-4-29 19:05
上年史中通都有政治題目! 今年卷淺是正常.攞5以上都不是易事

今年考生少但亦吾少重考生呢.

EMMA88 發表於 21-4-30 13:58
上年史中通都有政治題目! 今年卷淺是正常.攞5以上都不是易事

今年考生少但亦吾少重考生呢.

啱呀 所以啲人話淺我都r哂頭(emoji)

小澄b 發表於 21-4-29 19:05
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 多左人, 5-5** 都一樣唔易取

chocolatebean 發表於 21-4-30 15:46
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 ...

DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到高分,只係去到5级就會拉 curve ,取星難度就會增大。所以理論上你唔係爭星嘅影響不大,可能好彩仲有機會取高分添。
‹ 上一主題|下一主題