用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE開考,仔考左2科
樓主: TAKTAKB
go

DSE開考,仔考左2科   [複製鏈接]

mother904 發表於 21-4-28 11:40
記得有一年chem 4 cut off係72%, 其他年份大部份都係過60%就會4,所以我好驚今年都係咁。如果係咁,我呀女 ...

如果卷淺咗正常應該多咗人合格,成績拎3-5嘅理應會容易咗,但我相信整份試卷一定有少部份係深嘅讓同學摘星,唯一係追星嘅就真係要靠實力加運氣啦 !

YolandaTam 發表於 21-4-27 21:15
我明白令郎呀!
我女都係一見到份卷淺就  ,份卷淺,多咗人高分,有時啲人高分到90%以上,變咗考 ...

正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,review份卷,他話用左(三個鍾)去唸番份卷,錯左咩,好吾開心,好down......
到今日都仲唸緊,佢話考左三日,好似洩左氣   
吾識點可安慰佢   

TAKTAKB 發表於 21-4-27 15:30
可能我表達得吾好,我吾系哂野,因我仔間學校偏深,所以佢地操卷操得好勁,原先以為會出好深,但今次份卷 ...

我明白,份卷淺反而會唔小心,大意錯,同時cut off 分會高先可拎到高grade

回覆 TAKTAKB 的帖子

其實賽後檢討是一大忌,考得好和差都是不能改變的事實,最好的方法係立刻忘記佢,不要想邊到錯,邊到啱,以為錯和啱與事實總有差別,我以前自己還會刻意避開同學們的討論,立刻趕入專注應附來緊的考試,以免影響之後的performance和心情,全力以赴 . 到考完曬,才研究or even 等result 出才高談闊論。這是我多年來讀書的總結,將來人生會有更多更多的exam , 大學,master , 專科試,要盡早學會。

TAKTAKB 發表於 21-4-28 16:23
正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,rev ...
勸佢考完就忘記,唔好再review,將精力放係未來應考科目,唔好俾發生左既事影響自己士氣。

oasismcmug 發表於 21-4-28 16:55
回覆 TAKTAKB 的帖子

其實賽後檢討是一大忌,考得好和差都是不能改變的事實,最好的方法係立刻忘記佢,不 ...

我都係咁教

TAKTAKB 發表於 21-4-28 16:23
正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,rev ...

咁樣會影響心情,黎緊仲要考試,收拾心情,冇謂諗返轉頭。睇嚟你個仔都好大壓力喎。

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 00:21
我女個師姐都係今屆,未考DSE之前已經考到ielts 8.5,但佢話份卷唔係易
...

我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平時好大意的),最後得返5分鐘複卷,平時係學校可以有半個鐘剩架。

silvia_ng 發表於 21-4-28 18:25
我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平 ...

你仔醒 正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

silvia_ng 發表於 21-4-28 18:25
我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平 ...

你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾乎一樣。
所以我最驚聽到我女話測驗考試簡單,因為老師一定會有辦法為學生分出高下,覺得簡單好容易miss咗啲細節位。
祝今屆各位DSE考生可以有超水準嘅發揮。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 18:35
你仔醒  正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

呢科差唔多係唯一一科可以爭取雙星,打死要睇清楚啲 情願寫多唔好寫錯寫漏。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 20:08

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以用IELTS頂DSE呀!so far好似浸大可以用IELTS 6定係6.5代替DSE嘅3,就算IELTS 8.5都只會當你3。
每日都要有充足精神應考,否則會睇漏好多細節,佢不嬲都大意,所以今日都讚佢有帶腦

silvia_ng 發表於 21-4-28 19:56
唔可以用IELTS頂DSE呀!so far好似浸大可以用IELTS 6定係6.5代替DSE嘅3,就算IELTS 8.5都只會當你3。
每日 ...

係?收錯料tim,唔該晒
你仔仔咁醒目大可以放心啦!

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以代替,因為 DSE 同 Ielts 計分方法都有啲唔同。
不過 Ielts 係國際認可,好多國家同企業都認可嘅英語水平。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 20:43
唔可以代替,因為 DSE 同 Ielts 計分方法都有啲唔同。
不過 Ielts 係國際認可,好多國家同企業都認可嘅英 ...

明白,好彩多口問句,thank you

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 21-4-28 19:56
每日 ...
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-28 21:21

但 Ielts 有7.5又點會咁心 dse 只取 3 呢

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 21:23
但 Ielts 有7.5又點會咁心 dse 只取 3 呢
我識有人真係考左幾次先有 7.5, 而佢 DSE 唔知點解得個 3

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 21:35
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-28 21:30
我識有人真係考左幾次先有 7.5, 而佢 DSE 唔知點解得個 3

不過 Ielts 考咗幾次先 7.5 ,可能果次好彩又撞啱題目。但 dse 只考咗一次

miriam 發表於 21-4-28 21:21

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局2012年對照,IELTS 7.XX已經同DSE 5**

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/
‹ 上一主題|下一主題