用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1C-2A女生的選擇
go

油尖旺band 1C-2A女生的選擇

成績band 1C-2A在油尖旺有何選擇?
如在乙部首位揀油真有機會嗎?
第二位如揀其他區的band 1學校又如何?需要學位少,值得一駁嗎?
第三位揀回循道,是否已沒機會?

Victory1 發表於 21-4-27 08:49
第二位如揀其他區的band 1學校又如何?需 ...

油尖旺區女生,band 2學校又有咩選擇?

Victory1 發表於 21-4-27 09:01
油尖旺區女生,band 2學校又有咩選擇?

油尖旺B2生可考慮本區信義/劉皇發

2020年 信義 | 劉皇發 | 潮公 | 麗澤
考生137人 | 91人 | 67人 | 85人
3322率 [···] | 22% | 19.4% | [···]
22222 [···] | [···] | 59.7% | [···]

中文2+ ~98% | [···] | 93.9% | [···]
英文2+ ~92% | [···] | [<79.9%]^ | [···]
數學2+ ~83% | [···] | 92.4% | [···]
--------------------------------------------------------
CEM2+ ~91% | [···] | [<88.7%]^ | [···]
通識2+ ~99% | [···] | 98.5% | [···]
--------------------------------------------------------
主科2+ ~93% | [···] | [<91.1%]^ | [···]
整體2+ ~93% | 82.3% | [···] | 77.5%
整體4+ [···] | 17.5% | [···] | 19.3%

^ 潮公英文2+ 低於全港(79.9%)

本地 [···] | [···] | 23% | [12.9%]^^
海外 [···] | [···] | 23% | [9.4%]^^
學位 32.8% | 22% | 46% | [22.4%]^^

^^麗澤數字為本地大學課程/海外升學

信義 #1015
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854232

劉皇發
周年校務報告(2019-2020) (p.21-23)
http://www.lwfss.edu.hk/sites/default/files/files/school_report_1920.pdf

潮州公會 #1014
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854225

麗澤 #1016
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854237

第一,如果成績係Band 1C-2A,首先同老師確認下,係B1既機會有幾高。
第二,如果係B1C,乙一揀油真,當然有機會,問題係會唔會讀得辛苦。
第三,如果我係你,我傾向於乙一揀循道。

Poyau 發表於 21-4-27 09:50
油尖旺B2生可考慮本區信義/劉皇發

2020年 信義 | 劉皇發 | 潮公 | 麗澤
我認為油尖旺B1C~B2A,又未必需要考慮劉皇發、潮公、麗澤呢啲。最少前兩、三位唔需要。

JojoDad    發表於 21-4-29 00:16
Poyau    發表於 21-4-27 10:02

我地舊年係區內2線happy school中小級25,B1C~2A女。自行一、二九真培道唔收。聽老師建議甲、乙一都填英中銘基,而乙二則信義,結果真係派左銘基。除非你好肯定係B1,乙一抽油真什至QES/SMCC當然同其他B1機會均等有機會,唔得就乙二、三的B1校機會近乎零, 邊緣人更什。有無唔甘心,老實說當然有,但斷不敢把女兒6年中學前途作睹注。另老師說如真銘基收了,再叩其他起碼有個底。

王家爸爸 發表於 21-4-27 09:51
第一,如果成績係Band 1C-2A,首先同老師確認下,係B1既機會有幾高。
第二,如果係B1C,乙一揀油真,當然有 ...

對呀!我女有2個B1生抽入QES,兩個都勤力有斗志,可最近見面說在QES不開心,因覺得自己是學渣,另一個midterm 三科肥佬,想想入循道/銘基起碼都中等,不用那麼被碾壓失去信心,油真QES相去不遠。

JojoDad 發表於 21-4-27 11:58
對呀!我女有2個B1生抽入QES,兩個都勤力有斗志,可最近見面說在QES不開心,因覺得自己是學渣,另一個midt ...

聽聞QES校長去d小學簡介會話:我知大家如入得QES都好叻,但入到嚟要預咗考第尾,但咁唔會影響DSE嘅成績嘅

傻太 發表於 21-4-27 13:07
聽聞QES校長去d小學簡介會話:我知大家如入得QES都好叻,但入到嚟要預咗考第尾,但咁唔會影響DSE嘅成績嘅: ...

唔少家長嘅心魔係,唔可以考尾,係尾一定打殘心態,影響人生,我指家長~~~

mcl203 發表於 21-4-27 13:25
唔少家長嘅心魔係,唔可以考尾,係尾一定打殘心態,影響人生,我指家長~~~
...

為乜都唔值得留係度考6年第尾吧?

JojoDad    發表於 21-4-27 18:56

傻太 發表於 21-4-27 13:32
為乜都唔值得留係度考6年第尾吧?

是旦,無意見~~~

邊緣人的可能性:

真b1: 你的排法一定會入到b1,除非你乙四排b2。

真b2: 通常只能搏循道/銘基,你擺油真一定唔得,乙二或之後才放循/銘,亦一定唔得,乙四才放熱門b2亦唔得,結果是派b3

結論係,如果係邊緣人,冇得唔甘心,只能搏乙一。正如Jojodad分享,攞住間1c-2a去叩門,個心點都定過手執的是b3。再者,如果孩子是真b2,乙一放循/銘都未必抽到的

JojoDad    發表於 21-4-27 21:33

JojoDad 發表於 21-4-27 10:49
我地舊年係區內2線happy school中小級25,B1C~2A女。自行一、二九真培道唔收。聽老師建議甲、乙一都填英中 ...
其實happy school有兩種,一種係希望透過開心既方法去增加效率,另一種係無辦法之下侷住happy。前者好多都係國際學校,比較活,學生壓力細,未必係壞事。

如果小朋友係 B1c - 2A, 乙1放油真,我估機會比較微,而且若真係入咗,我諗小朋友讀得都好辛苦,油真屬 b1a 中學。

我諗 乙1 放銘基 / 循道可能有機會。

JojoDad 發表於 21-4-27 10:49
我地舊年係區內2線happy school中小級25,B1C~2A女。自行一、二九真培道唔收。聽老師建議甲、乙一都填英中 ...
如果跌入B2乙一銘基起碼有渣拿

你呢個似係band one排法,邊緣人可駁一間B1,但油真一唔得會派到好後,之前知道有人情況同你類似第一排銘基,第二已經劉皇發,最後去咗潮州公學

或許派位乙部

1 油真 / 循道
2 培道
3 信義 / 潮州

機會高些  

mayyylai 發表於 21-4-27 15:57
如果小朋友係 B1c - 2A, 乙1放油真,我估機會比較微,而且若真係入咗,我諗小朋友讀得都好辛苦,油真屬 b1 ...

其實好多家長們相信人定勝天,人地唔得我一定得,俾我入到我就一定努力搞掂。

我陪女兒小四下學期開始一起作戰,今年佢升到中一,全英教學,課數增超過50%,教得快淺,考得廣深,no more straight forward questions。我亦因身體問題開始放手佢自己讀,偶一教下,邊緣人來說佢已好努力,midterm 考級十內,但Form test 稍一放鬆就跌左30名。入得官津英中的學生或對手都不是省油的燈啊!

建議樓主詳細考慮老師的提議,佢地日日摸住小朋友程度會好清楚。邊緣人近2A的話,王家爸爸循銘乙一不錯,個人偏向循道。

carmenlook 發表於 21-4-27 18:32
你呢個似係band one排法,邊緣人可駁一間B1,但油真一唔得會派到好後,之前知道有人情況同你類似第一排銘基,第 ...

我個女小學就有個咁嘅case, 都派左潮州,奔波擔憂數日先幸好叩返德雅。

其實上得來input 嘅都希望人地有好,好似王家爸爸、YmOra、Medicine等(恕未盡列),點會望人衰或閉噏呢?只係有時見到D為呦而呦,又或者特登開個post 出來混淆視聽,就索性唔回應了。

elbar 發表於 21-4-27 19:12
或許派位乙部

1 油真 / 循道

他區學位少,也值得用一個位嗎?
怕揀錯,累了孩子。(emoji)