用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1C-2A女生的選擇
樓主: Victory1
go

油尖旺band 1C-2A女生的選擇 [複製鏈接]

Victory1 發表於 21-4-27 19:30
他區學位少,也值得用一個位嗎?
怕揀錯,累了孩子。(emoji)

值得  

Victory1 發表於 21-4-27 19:30
他區學位少,也值得用一個位嗎?
怕揀錯,累了孩子。(emoji)

我睇法唔同,培道上年俾油尖旺得2個位,咁多人爭,除非今年大幅增加,否則似乎太冒險。如你真想培道可試甲一,但亦機會不太高,尤其培道新校舎超吸引人報,直迫九真。

王家爸爸 發表於 21-4-27 09:51
第一,如果成績係Band 1C-2A,首先同老師確認下,係B1既機會有幾高。
第二,如果係B1C,乙一揀油真,當然有 ...

如果將循道揀2 或3,係咪又冇機會中?

Victory1 發表於 21-4-27 22:08
如果肯定係B1,循道排幾後都有機會中循道或者更前既。

Victory1 發表於 21-4-27 22:08
1)真B2的話怎麽辦?極大機會中B3.
2)真B1的話,乙一銘十拿九穩.考慮萬一的情況,乙一二放嗮銘循已經可以收工.

考慮埋(1)點,如果真B2的話,乙3,4幾乎鐵定沒可能入信義皇叔,即大機會中後面的3仔.睇你自己覺得博唔博得過.

話時話,係有學校條B1綫畫得比實際前,即畫少了B1生,然後再以邊緣人(本區B2全港B1)的術語講俾家長聼.那麽.按照(2)的辦法填,首志願率又高啲.何樂而不爲?

傻太 發表於 21-4-27 13:32
為乜都唔值得留係度考6年第尾吧?
考最尾基本上學校會要求留班
仲有,其實香港初中升高中,就算係官津中學都唔係保証100%直升。至少可以係中三迫你留班或離校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:33
考最尾基本上學校會要求留班
仲有,其實香港初中升高中,就算係官津中學都唔係保証100%直升。至少可以係中 ...

考最尾唔一定成績係差㗎喎~~~

mcl203 發表於 21-4-28 09:41
考最尾唔一定成績係差㗎喎~~~
又咁講, 我認識係B1A/B1B個幾間中學中, 考最尾個批, 能力都係幾嚇人既 (真係唔知當年點解佢地會入到) ......
當然間間學校情況未必樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-28 09:57
又咁講, 我認識係B1A/B1B個幾間中學中, 考最尾個批, 能力都係幾嚇人既 (真係唔知當年點解佢地會入到) ..... ...

舉例啫,只係坊間家長會認為面子尤関,一見過尾字就一定係成績差。當然,壓尾絕大多數成績欠佳,但欠佳又未必一定全係能力問題~

1線校級54/147,老師firm 屬B1Pool
乙1,2,3 可填B1?

htmtommy 發表於 21-4-28 11:54
1線校級54/147,老師firm 屬B1Pool
乙1,2,3 可填B1?
盡填全部B1,包括借位.男女隊一樣以循銘守尾門.

乙1-油真, 2-銘基3-循道 可以? 4打後唔知點填(emoji)

htmtommy 發表於 21-4-28 12:16
乙1-油真, 2-銘基3-循道 可以? 4打後唔知點填(emoji)
如果全部女生都係甘樣填,會有咩結果?即考慮埋萬一的極端情況,因而建議盡填全部B1.順序可以好個人.
具體點認真答:當然可以,依然建議乙4后全部B1都填.

Good (emoji)

JojoDad 發表於 21-4-27 10:49
我地舊年係區內2線happy school中小級25,B1C~2A女。自行一、二九真培道唔收。聽老師建議甲、乙一都填英中 ...
之後有沒叩其他?依家讀得開心嗎?

JojoDad 發表於 21-4-27 11:58
對呀!我女有2個B1生抽入QES,兩個都勤力有斗志,可最近見面說在QES不開心,因覺得自己是學渣,另一個midt ...
B1 都唔太適應QES? 咁讀下去咪無晒信心?

JojoDad 發表於 21-4-27 19:16
其實好多家長們相信人定勝天,人地唔得我一定得,俾我入到我就一定努力搞掂。

我陪女兒小四下學期開始一 ...
級10-30都已好叻啦,小四開始怎麼備戰?有沒報補習班?

happybbpig 發表於 21-4-28 21:51
之後有沒叩其他?依家讀得開心嗎?

派位後叩九真,鐘意女校同九龍塘,但個女見派位結果0K,hea考入唔到,都算啦,一鳥在手,銘就銘,起碼英津。佢happy 呀,竟然連續2次班1,midterm級9,信心滿滿,笑容滿面。唯有叫佢6月final 再衝D,睇下可否插1、2間女神咯,唔得都無輸。

happybbpig 發表於 21-4-28 22:02
級10-30都已好叻啦,小四開始怎麼備戰?有沒報補習班?

大部分人知道直資女神校睇哂小四丶五、六上的考試成績,就每次測考都同佢一起(好重要,佢有參與感覺)制定之前2周溫書時間表,中英數常做兩本補充,聖經佢講返課文故仔俾我聽。我個女算自律,無去功課班,小學功課九成時間晚飯前完成。小四開始每周六補英數當預習。

小四下學期開始到小六上4次佢考試我都好累,因為太太非華人,唔識中文,全部我啃哂。

htmtommy 發表於 21-4-28 12:16
咁填一個唔覺會入銘基呢間1C~2A,係有揸拿嘅,就睇你甘唔甘心咯。
‹ 上一主題|下一主題