用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?  

werty 發表於 21-4-27 21:21
老師如果肯講,誤差係2到3個位
太高估學校既能耐,就算係雙數年,加上學生三次呈分排名平穩(名次變化少於3%),誤差估計至少仍有5個百份點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:18
太高估學校既能耐,就算係雙數年,加上學生三次呈分排名平穩(名次變化少於3%),誤差估計至少仍有5個百份 ...
其實準唔準確,好睇老師既經驗。有經驗既老師其實可以通過分析數據增加準確度。方法好多,最基本係將肯定BANDING同疑似邊緣個案分開分析。

werty 發表於 21-4-27 21:21
老師如果肯講,誤差係2到3個位
能夠做到誤差2~3個位既老師,我估唔多。

王家爸爸 發表於 21-4-28 08:32
其實準唔準確,好睇老師既經驗。有經驗既老師其實可以通過分析數據增加準確度。方法好多,最基本係將肯定BA ...
其實主要難題係邊緣人,因太多因素影響,好多仲要係無可能掌握到既資料。
其餘既,係B1A定B1B,估錯既影響亦不太大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sasayung_mimiko 發表於 21-4-27 17:08
只三個入B1中學,太恐怖(emoji)
識包裝,大賣開心校園,其實寶校都可以開好多班。

王家爸爸 發表於 21-4-28 08:40
識包裝,大賣開心校園,其實寶校都可以開好多班。

令我諗起呢幾年耐唔耐喺電視見到有間津小sell芬蘭教育,我細嗰個睇完電視都話叫我轉校,我同阿女講:開心幾年之後中學唔知去咗邊就弊傢伙好似話以前嗰間學校收生唔多理想,呢幾年小一年年收齊腳

王家爸爸 發表於 21-4-28 08:36
能夠做到誤差2~3個位既老師,我估唔多。

唔多,唔係做唔到。

有學校係升中家長會講明邊緣人位置的。範圍只係兩三個位。

如果120人計未掌握到都係2%左右。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:18
太高估學校既能耐,就算係雙數年,加上學生三次呈分排名平穩(名次變化少於3%),誤差估計至少仍有5個百份 ...
如果跟據過往教署提供嘅資料作估計應該誤差不大喎

medicine 發表於 21-4-28 05:20
入瑪莉的人數唔能夠講明咩,最多能顯示學校或學生/家長進取,又有運氣,抽到甘多個(位少依然讓大批學生排乙部 ...

好難講,天主教中學,唔可以否定部份係関愛式派入,可能,有全區派入人數就準確啲,不過,弱勢小學係唔會公佈人數~~~

bobbob 發表於 21-4-28 10:17
如果跟據過往教署提供嘅資料作估計應該誤差不大喎
EDB只提供各Banding人數俾小學, 但自己評估以下資料:
學校可知既資料:
(1) 今年本校小六畢業生人數同上年既差別
(2) 各學生三次呈分排名
(3) 本校有那些學生轉網

學校未必能夠知, 但必需要知才能評估Banding既資料:
(1) 本區各校小六人數變化
(2) 本區有那些學生轉網離場
(3) 有那些學生轉網過嚟

一區有1500個呈分學生, 各Banding就會有500人, 就算本身學校人數不變, 其它學校如果合共少咗100人, 即係至少會少咗33個B1學生. 只B1學生分數條界已經唔同咗

加上可能走咗D非B1學生而又入咗D外區B1學生, 咁B1分數既界線又會再調整

學校對呢D可以知幾多? 評估又可以有幾準呢? 不要太高估學校既能耐

所以邊緣人個range, 可以好濶!

mcl203 發表於 21-4-28 10:50
好難講,天主教中學,唔可以否定部份係関愛式派入,可能,有全區派入人數就準確啲,不過,弱勢小學係唔會 ...
2020年,瑪莉乙部收14.自行16.甲部2.叩門12.
KL1見到的數字:  太協0,新油0循道0
                            舊油5,新大天3,舊大天1
                            街坊6沙侖1陳直1
                            其餘見校名不見人數 ,不過,照計數,有校名應該全部1個.   
                            (舊油新大天包括叩門數字)

我真係甘覺得,唔知其他人見到甘數字有咩感想.         

JojoDad    發表於 21-4-28 22:30

medicine 發表於 21-4-28 11:14
                           ...
係另一角度諗
呢堆數字話俾大家知, 大部份區內小學既女生, 都派咗去比瑪利前既志願囉!

証明大抽獎瑪利係幾咁........ (你懂的)

medicine 發表於 21-4-28 11:14
                           ...

已經爆咗統一條數~~~

mcl203 發表於 21-4-28 11:18
已經爆咗統一條數~~~
包括叩門,個別自行

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:17
係另一角度諗
呢堆數字話俾大家知, 大部份區內小學既女生, 都派咗去比瑪利前既志願囉!
咪係咯,瑪莉的優先度不斷在變化

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:06
EDB只提供各Banding人數俾小學, 但自己評估以下資料:
學校可知既資料:
(1) 今年本校小六畢業生人數同上年既 ...
雖然有唔少未知之數,不過有經驗嘅學校會估得幾準,畢竟同1校網轉變不大,除非忽然多咗間學校

LeeCC 發表於 21-4-28 06:01
趙曾?

Go south

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:15
其實要睇每一次呈分既獨立排名
只睇平均排名會害死成績浮動既邊緣人
可能平均呢個字眼用錯咗
但以樓主case,如果呈一、呈二都係2A頭,就算呈三係好肯定係1C,最終都係邊沿人
如果係咁,老師無講錯

恐龍家

bobbob 發表於 21-4-28 11:24
雖然有唔少未知之數,不過有經驗嘅學校會估得幾準,畢竟同1校網轉變不大,除非忽然多咗間學校 ...
今年只會更加唔準

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:37
其實主要難題係邊緣人,因太多因素影響,好多仲要係無可能掌握到既資料。
其餘既,係B1A定B1B,估錯既影響 ...
係, 最辛苦係邊緣人家長, 真係好難選擇, 選BAND1 又擔心自己是BAND2, 選BAND2 (若是BAND2)又不太甘心朋友囝囝學校每年約70-80人入BAND1, 但學校都係話很難說, 太多變數, 所以70以後都話很難說, 70可能係BAND2, 80都可能係BAND1....哎!苦了家長.