用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?   [複製鏈接]

maskedrider2158 發表於 21-5-2 10:44
回覆 PTL_L 的帖子

非常同意。好多時有家長分享話,例如,已派左去b1b學校,但都去扣門b1A 學校,真係家長 ...
1A同1B分別不太大,可家長面子分別大啊!

LeeCC    發表於 21-5-6 09:46
medicine    發表於 21-5-3 09:39

JojoDad 發表於 21-5-3 09:26
1A同1B分別不太大,可家長面子分別大啊!

呢句真!

仲有地區B1A已經有offer,仲要叩傳統/名氣B1A
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

bobbob 發表於 21-5-1 12:07
呢個算經典,仲記得初初分享話入咗自2已經好開心。講真佢想叩嗰2間成績唔及自2,而且仲要過海,唔通虛名真 ...

即刻知你講邊個...

conniecheung 發表於 21-5-1 11:26
所以我哋小學 唔同家長講 頭中尾,只講約B1,2,3,abc或邊緣人 家長自己靠估!

...
我哋都係。而且都會叫家長只要係band1,其他可以靠面試補足

gracelam 發表於 21-5-3 09:40
呢句真!  

仲有地區B1A已經有offer,仲要叩傳統/名氣B1A

有人有林護offer,叩皇仁

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:37
其實主要難題係邊緣人,因太多因素影響,好多仲要係無可能掌握到既資料。
其餘既,係B1A定B1B,估錯既影響 ...

我都認為邊緣才是最麻煩,肯定在某一個 banding,都可以搏一下,上一級。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我一直不會分ABC,因為冇乜意義。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LeeCC 發表於 21-5-3 11:09
有人有林護offer,叩皇仁

利申,我只係道出自己作為家長的少少虛榮心咋,無特意講別人架。
但如真像CC你所說,林護個區應該係葵青荃灣,去QC返學地鐵上上落落都成30-35分鐘,八點上堂的話六點半要起身,六年係咁都幾金㖞。

JojoDad 發表於 21-5-3 16:43
利申,我只係道出自己作為家長的少少虛榮心咋,無特意講別人架。
但如真像CC你所說,林護個區應該係葵青荃 ...

唔係呀,佢系九龍校網的,當初唔清楚點解會自行林護,又入到,放榜又走去過港島叩門,幾年前的事,呢個哥哥仔都讀緊大學了

LeeCC 發表於 21-5-3 18:19
唔係呀,佢系九龍校網的,當初唔清楚點解會自行林護,又入到,放榜又走去過港島叩門,幾年前的 ...
即刻3個字「搵嚟攪」名校光環係唔同。

PTL_L 發表於 21-5-3 18:31
即刻3個字「搵嚟攪」名校光環係唔同。

佢揸住兩個offer,問我林護定皇仁好,我都R頭,你玩咩呀?你唔係好中意林護先擺自一既咩?你叩皇仁唔係更中意先去叩既咩?

LeeCC 發表於 21-5-3 18:38
佢揸住兩個offer,問我林護定皇仁好,我都R頭,你玩咩呀?你唔係好中意林護先擺自一既咩?你叩皇仁唔係更 ...
想人認同及羨慕

LeeCC    發表於 21-5-3 19:16

hkpapa852 發表於 21-4-27 17:06
呢兩間小學, 近年都開4-5班嫁!

N年之後, 其中一間連續4-5年有人入St Mary, 上年仲要有6個添!

邊間咁精彩?!入幾個st Mary

bananaGi 發表於 21-5-6 08:09
邊間咁精彩?!入幾個st Mary

參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854030

Poyau 發表於 21-5-6 13:05
參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854030

我完全估唔到邊間比啲tips

bananaGi 發表於 21-5-6 18:25
我完全估唔到邊間比啲tips

#28 #36

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:37
其實主要難題係邊緣人,因太多因素影響,好多仲要係無可能掌握到既資料。
其餘既,係B1A定B1B,估錯既影響 ...

我女就係人辦
班主任說是1A
結果呈一名次其實係1B
你話大唔大影響
其實係家長心理落差
調整完心態再正常選校就ok
因為現實D, 1A都會選一間1A一間1B
實際1B成績也是揀1A1B各一間

maskedrider2158 發表於 21-5-2 10:44
回覆 PTL_L 的帖子

非常同意。好多時有家長分享話,例如,已派左去b1b學校,但都去扣門b1A 學校,真係家長 ...
想當年細仔派去1B校另一同學派去1A校, 暑期作業已經睇到分別, 1B校的升中暑期作業只有一本內包括中英數, 而同學仔暑期作業係每科一本, 中、英、數同通識各一本.

pccw2017 發表於 21-5-12 16:45
想當年細仔派去1B校另一同學派去1A校, 暑期作業已經睇到分別, 1B校的升中暑期作業只有一本內包括中英數, 而 ...

暑期放假㖞,盡量同小朋友們一起,又有少少作業溫固知新唔係好D咩?新一代家長唔係要求開心學習同成日問學校谷唔谷同有無愛心嘅,e+好似係家長們唔appreciate暑期作業唔太多㖞。

JojoDad 發表於 21-5-13 19:22
暑期放假㖞,盡量同小朋友們一起,又有少少作業溫固知新唔係好D咩?新一代家長唔係要求開心學習同成日問學 ...
認同,我女校暑假只有數份功課,大部分工作紙。友校分科暑期功課,當時,我仲請同學俾啲阿女做下,因為時間多,做下準備都好。
‹ 上一主題|下一主題