用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?   [複製鏈接]

justin1justin2 發表於 21-4-30 17:41
那學校有配對後的分數嗎? 而學校告知學生是BAND1A, BAND1B, 是用這配對後的分數嗎?
但學生或家長只有排名或 ...
配對分數只有EDB有
學校所講既B1A//B/C,,恕我直言,基本上係斷估。

當學校無最重要既Pre-S1配對分,就算有亦唔知配對分相比其它人既差距,邊可能準確計到。

唔好聽講句,部份一百人一級既二線小學,級一既配對分可能都不入區內top 1/9,即係根本唔會係B1A,但你估學校有冇本事知?咪又係同學生講,佢地係B1A囉!

正如某d弱勢小學,一級得3個B1,唔通級1/2/3就係B1A/B/C乎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

justin1justin2 發表於 21-4-30 17:58
我非常同意, 但問題係所謂級排名, 是三次配對後分數的平均級排名,褱 是三次呈分校內平均分排名, 還是三次排 ...
每次配對係用呈分排名配對喎?
級排名係升中嚟講係無意義
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 21-4-30 17:29
荃濟N年前就好,宜家大約b2b

SFXS 近年3322率保持於B2B水平

文憑試 考生 3322率 22222(人數)
2020年 有待校務報告
2019年 114人 40.4%(46) [···]
2018年 104人 34.6%(36) 93.3%(97)
2017年 110人 35.5%(39) 88.2%(97)
2016年 118人 33.9%(40) 85.6%(101)

justin1justin2 發表於 21-4-30 17:58
我非常同意, 但問題係所謂級排名, 是三次配對後分數的平均級排名,褱 是三次呈分校內平均分排名, 還是三次排 ...
所以我朋友話小四至六要同班主任及校長打好關係,期望五上丶呈一至呈三互動多D,以早准確知道banding 而早作出部署,而唔係hea 答你。

其實每間學校band 1/2/3 人數的percentage 是否是大致穩定的?全級人數少的一年,band 1人數就會少啲。所以考級50上年是band 1,今年未必是,如果今年少咗人。

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:09
配對分數只有EDB有

"唔好聽講句,部份一百人一級既二線小學,級一既配對分可能都不入區內top 1/9,即係根本唔會係B1A,但你估學校有冇本事知?咪又係同學生講,佢地係B1A囉!

正如某d弱勢小學,一級得3個B1,唔通級1/2/3就係B1A/B/C乎?"

前幾日咪有個post,個位家長咪過左六年自我陶醉的滿意小學成績的日子咯,到自行前話B1A生揾1B學校等等.自行全落空,統一派位學校話B2又一番牢騷,怪責學校云云.完全沒思考過自己在過去的定位責任問題.

相信個位家長的小學不止三個B1,但亦好不到邊,"班上一個假想敵",可見非班二即三先有這個念頭吧,都成B2,真得啖笑.甘嚴重的升中情形,言辭間,仲刻意回避或忌諱某些詞語字眼,真係摞黎.

奇奇媽媽 發表於 21-4-30 17:42
我聽過有學校只有頭3名係B1人
村校就聽過係咁

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:09
配對分數只有EDB有
very true.
呢度成日有人話學校連abc都分到,老實講我只會懷疑呢類學校連banding點計都唔知,有唔少機會佢哋連basic banding都估錯

LeeCC 發表於 21-4-28 06:01
趙曾?

趙曾2020年升中概況提及3間B1校

派位結果
https://www.ychcthwps.edu.hk/tc/content.php?wid=243

升中概況

應屆小六畢業典禮已於2020年7月3日舉行,典禮洋溢出一片温馨感人的氣氛,象徴畢業的同學踏進人生另一個階段。面對新的學習環境,希望同學們能盡快適應,繼續努力,爭取好成績,考取大學學位,為母校爭光。

「本年度本校升中派位結果非常理想。獲派第一志願的學生有88%,超越全港。(全港水平為77%)獲派首三志願的高達100%」。在此將這喜訊與大家分享。同學們入讀本區及他區受歡迎中學,獲派主要以英語授課的中學包括:德望中學、天主教母佑會蕭明中學、安柱中學等。

bobbob 發表於 21-5-1 10:55
very true.
呢度成日有人話學校連abc都分到,老實講我只會懷疑呢類學校連banding點計都唔知,有唔少機會佢 ...
你又覺唔覺,ek特別多band 1a學生呢個又1a,果個又1a,真係可以有咁多1a生咩?

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-5-1 11:16
你又覺唔覺,ek特別多band 1a學生呢個又1a,果個又1a,真係可以有咁多1a生咩? ...
ek直頭係全港九新界嘅b1a集散地
但唔知點解好多連非神校嘅自行都入唔到

醒目開學勳章

所以我哋小學 唔同家長講 頭中尾,只講約B1,2,3,abc或邊緣人 家長自己靠估!

bobbob 發表於 21-5-1 11:23
ek直頭係全港九新界嘅b1a集散地
但唔知點解好多連非神校嘅自行都入唔到
...

最唔明級一級二都唔得既然係咁,有間好就算喇,有一間好學校,仲不停要最好,小朋友辛苦,自己又辛苦,何必呢?

PTL_L 發表於 21-5-1 11:41
最唔明級一級二都唔得既然係咁,就間好就算喇,有一個好學校,仲不停要最好,小朋友辛苦,自己又 ...
果位小朋友其實已經有最適合的收左啦!佢想入傳統名校但係英文一般係比較難。未自行前已經提左佢,當然唔會聽啦!
所以佢H丫S有得見其他唔得。

cafeva 發表於 21-5-1 11:50
果位小朋友其實已經有最適合的收左啦!佢想入傳統名校但係英文一般係比較難。未自行前已經提左佢,當然唔會 ...
所以我個人覺得,問題絕對起大人身上,小朋友其實邊度知咁多,唔應該將責任推落小朋友到,又如果小朋友特別早熟,自己會從四周攞料(聽聞ek有,小朋友自己攞料再話返俾阿媽聽)但大人責任咪就係要同小朋友分析囉,唔係佢「想」就係好,「適合」重要啲⋯⋯

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-5-1 11:41
最唔明級一級二都唔得既然係咁,就間好就算喇,有一個好學校,仲不停要最好,小朋友辛苦,自己又 ...
呢個算經典,仲記得初初分享話入咗自2已經好開心。講真佢想叩嗰2間成績唔及自2,而且仲要過海,唔通虛名真係咁重要

bobbob 發表於 21-5-1 12:07
呢個算經典,仲記得初初分享話入咗自2已經好開心。講真佢想叩嗰2間成績唔及自2,而且仲要過海,唔通虛名真 ...
其實可能係佢真係鍾意心儀學校的文化或all around 既傳統,但我會真實地承認自己喜好,唔會分享自己好開心,但又另一方面又做其他野⋯

nillnill 發表於 21-5-1 08:02
村校就聽過係咁

我媽疫症前幫人湊小朋友,個小朋友讀既小學正正就是,小朋友媽媽親口說的

回覆 hkpapa852 的帖子

完全清楚明白了,謝謝解說

回覆 PTL_L 的帖子

非常同意。好多時有家長分享話,例如,已派左去b1b學校,但都去扣門b1A 學校,真係家長辛苦,學生又辛苦!b1A同b1B學校真係甘大分別?
‹ 上一主題|下一主題