用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-4-28 08:40
識包裝,大賣開心校園,其實寶校都可以開好多班。
62有間, 收5班添, 轉左校長見真係好有心機去搞 ! 可惜現實是極努力追回PRE S1, 先可以取回較好位置!
而且要有幾屆師兄師姐好努力及有犧牲精神,先得 !

subb 發表於 21-4-28 14:22
62有間, 收5班添, 轉左校長見真係好有心機去搞 ! 可惜現實是極努力追回PRE S1, 先可以取回較好位置!
而且 ...
難度真係幾大.這套升中制度,真不知何方神聖想出來,自己的升中排位,竟然係別人(師兄師姐)決定的.

medicine 發表於 21-4-28 14:28
難度真係幾大.這套升中制度,真不知何方神聖想出來,自己的升中排位,竟然係別人(師兄師姐)決定的. ...

邊個神人諗出嚟就唔知, 但王䓪鳴同田二少呢二位高人係檢討時認為無問題就係真既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-4-28 14:28
難度真係幾大.這套升中制度,真不知何方神聖想出來,自己的升中排位,竟然係別人(師兄師姐)決定的. ...

呢個都係我一直唔明。自己呈完分,仲有motivaton去搏老命幫師弟妹?學校會講呢個都影響你分班,所以都要努力!

bopui0607 發表於 21-4-28 15:56

呢個都係我一直唔明。自己呈完分,仲有motivaton去搏老命 ...
咪就係唯有靠尼樣黎督促小六已畢業生去為下幾年的繼續努力咯

carmenlook 發表於 21-4-28 09:03
令我諗起呢幾年耐唔耐喺電視見到有間津小sell芬蘭教育,我細嗰個睇完電視都話叫我轉校,我同阿女講:開心幾年 ...
芬蘭教育重點係培養閱讀同寫作能力;數理科就著重理解,所以對老師既要求好高。如果係真既芬蘭教育,可能係好事,不過如果只係掛個招牌做生意就好唔同。

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:06
EDB只提供各Banding人數俾小學, 但自己評估以下資料:
學校可知既資料:
(1) 今年本校小六畢業生人數同上年既 ...
對,要估既成份都好高。而估既能力就因老師而異。

我仔學校老師灌輸比班小朋友知, 前面師兄/姐努力考好pre s1 造福大家。 你哋都要做好榜樣

令我諗起呢幾年耐唔耐喺電視見到有間津小sell芬蘭教育,我細嗰個睇完電視都話叫我轉校,我同阿女講:開心幾年 ...
當年班友sell芬蘭教育, 係因為某年PISA個全球學生能力評估, 芬蘭竟然成為全球第一

不過班友無跟進個故事就繼續吹噓

其實PISA個學生能力評估一直有繼續做, 近幾年最高分既地方, 係上海, 香港同新加坡, 芬蘭唔記得仲係唔係十大之中......

咁仲個selling point其實去咗邊?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:15
其實要睇每一次呈分既獨立排名
只睇平均排名會害死成績浮動既邊緣人

這個不太明白,可否解釋一下

vkyu 發表於 21-4-28 17:16
我仔學校老師灌輸比班小朋友知, 前面師兄/姐努力考好pre s1 造福大家。 你哋都要做好榜樣
...

其實都係,一種對學校既sense of belonging.

想請問下邊區?開半個名得唔得?或PM。

JojoDad 發表於 21-4-28 22:27

隱世好學校-錦田通德學校-引入芬蘭教育-建設快樂村校

https://m.mingpao.com/pns/副刊/article/20190625/s00005/1561399913423/

JojoDad 發表於 21-4-28 22:27

新聞專欄-家長八達通-家長八達通-路德會聖十架學校-糅合課程推芬蘭教育

https://stedu.stheadline.com/sec/article/24213/

Poyau 發表於 21-4-28 23:10
新聞專欄-家長八達通-家長八達通-路德會聖十架學校-糅合課程推芬蘭教育

https://stedu.stheadline.com/se ...

呢間學校多年列入寶校之一,唔知點解近幾年轉咗時間表後好多家長都想入,全日制時間表,上午上課,下午從遊戲中學習,似乎家長唔知道升中情況,玩樂6年換上只有級頭十名band 1,實際情況都唔知有冇,到時先醒覺實在太遲,記得葵青區都有一間收南亞學生小學,因為專收南亞生,所以多年屹立不倒,考級一都唔敢博林護,頭7名band 1B-C,第8名已經去band 2,唔知依家情況係咪一樣,另一間青衣區由開校到依家升中派位都係低處徘徊,小一派到入去都要跳船

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:18
太高估學校既能耐,就算係雙數年,加上學生三次呈分排名平穩(名次變化少於3%),誤差估計至少仍有5個百份 ...

請問如果三次呈分排名波動大,對banding有什麼不利影響?

hkpapa852 發表於 21-4-28 08:15
其實要睇每一次呈分既獨立排名
只睇平均排名會害死成績浮動既邊緣人

應該係睇每科累計分後再排名?呈二考得好差後擔心呈三再衰d會落band 2,經驗老師當時話99.999%唔會,只要佢有嚟考試

Pooh529 發表於 21-4-29 01:44
呢間學校多年列入寶校之一,唔知點解近幾年轉咗時間表後好多家長都想入,全日制時間表,上午上課,下午從 ...
Agree,小朋友唔明呢啲,睇到日日從遊戲中學習幾happy,又有啲家長覺得催谷冇童年,呢啲真係人各有志,開心完六年升中時唔好後悔就得,先甜後苦我唔敢搏,先唔講成績,我最怕欺凌同校風唔好學壞,入間辛苦啲小學為中學鋪路打好基礎,青春期最關鍵,減低學壞機會我覺得緊要啲,而且有啲家長以為讀比較強嘅津小好辛苦,其實只係習慣,小朋友一樣有得玩,不過可能冇佢哋玩咁多咁解

Poyau 發表於 21-4-28 23:08
隱世好學校-錦田通德學校-引入芬蘭教育-建設快樂村校

https://m.mingpao.com/pns/副刊/article/20190625/ ...
就係呢間,不過間學校好似冇交代band1比例同啲人升咗去邊?

傻太 發表於 21-4-29 07:55
應該係睇每科累計分後再排名?呈二考得好差後擔心呈三再衰d會落band 2,經驗老師當時話99.999%唔會,只要 ...
每次呈完分後, EDB會排全港排名再配對番相應既Pre-S1成績
之後將三次Pre-S1配對成績加埋再平均先分banding

只將三次名次平均咗, 無考慮配對既Pre-S1成績, 誤差係極大

校內差一個呈分名次, 個一次Pre-S1既配對成績, 係全港可能已相差100位
‹ 上一主題|下一主題