用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?  

maskedrider2158 發表於 21-4-27 10:23
回覆 王家爸爸 的帖子

如有家長仲問緊自己小朋友考得好好架,科科有九十分以上,但点解吾係band1 ?真係得 ...
基本上同意,不過有時並唔係家長唔知道個遊戲點玩,係選擇性地睇野,最終錯過咗解決問題既最佳時機。

hkpapa852 發表於 21-4-27 13:31
現實中, 幾年前曾有兩間九龍區既小學, "零"人入讀B1中學

咁間小學應該冇人想讀

sasayung_mimiko 發表於 21-4-27 16:23
咁間小學應該冇人想讀

呢兩間小學, 近年都開4-5班嫁!

N年之後, 其中一間連續4-5年有人入St Mary, 上年仲要有6個添!

不過另一間就........ 保持得3個以內既學生入到B1中學咁啦!

仲有好多隱世寶校......... 賣Gimmick賣Happy去掩蓋升中派位太差既現實

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-27 17:06
N年之後, 其中一間連續4-5年有人入St Mary, 上年仲要有6個添!
所以有時D嘢好難講.

只三個入B1中學,太恐怖(emoji)

sasayung_mimiko 發表於 21-4-27 17:08
恐佈? 九龍有好幾間呢D小學, 部份早幾年大把人爭住入添!
因為Marketing好嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sasayung_mimiko 發表於 21-4-27 17:08

參考以下分享

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3783401

新界區有間2019年名單得1人升B1

2019-2020年度畢業生表現

本年度畢業生有24人。
以派位志願計算,本年度畢業生當中79%獲派第一志願,獲派首三志願的有88%,而全港水平分別為77%及90%。
若以教學語言計算,本校約三分之一學生獲派主要以英文為授課語言的中學,獲派中學包括天主教母佑會蕭明中學、保祿六世書院、東華三院伍若瑜夫人紀念中學和沙田官立中學等。
若以獲派中學分區計算,71%獲派葵青區,當中青衣區的包括皇仁舊生會中學和中華基督教會燕京書院等。

2018-2019年度畢業生表現

本年度畢業生有24人。
當中有11人派葵青區,包括皇仁舊生會、嶺南鍾榮光 
12人派深水埗,包括保良局唐乃勤、惠僑英文中學 
2人派荃灣和2人派北區(風采中學、心誠中學)。

Poyau 發表於 21-4-27 17:45
新界區有間2019年名單得1人升B1

2019-2020年度畢業生表現
深井xx小學????

subb 發表於 21-4-27 17:56
深井xx小學????

醒目開學勳章

回覆樓主:

我小朋友呈一全級十名內, 呈三啲卷全部好高分, 諗住應該 唔升都唔會跌, 點知老師講三次呈分第一次成績最好, 即是份卷出得太淺了

曾經有朋友講佢女間學校普遍平均分90幾,8X嗰啲已經排到尾十幾,睇嚟嗰啲科科a嘅學校都好伏,真係冇諗過4條A都要排80幾怪不得隔離位媽媽咁震驚,三科滿分另外嗰科都九十幾可能已經排到差唔多一百幾十了,只係學校唔講,呢啲學校其實好衰好廢,累咗人

老師如果肯講,誤差係2到3個位

hkpapa852 發表於 21-4-27 17:06
呢兩間小學, 近年都開4-5班嫁!

入瑪莉的人數唔能夠講明咩,最多能顯示學校或學生/家長進取,又有運氣,抽到甘多個(位少依然讓大批學生排乙部前列位置甚至乙一).而講話有幾多個B1或B1率高卻至少可以講明該小學重視學術,過往亦谷得起班學生(考PS-1).
PS:一間年級沒幾多人的小學,反而入到6個(相信大部分甚至全部是抽),如你是該中學校長,會高興嗎?而另一間小學亦有5,6個,兩間已經幾乎包起全部乙部名額(有叩門),可見在區内的受歡迎程度今非昔比.是否位過少而令人卻步?

Poyau 發表於 21-4-27 18:10
趙曾?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pinkcat922 發表於 21-4-27 07:43
級名係83/133

上年有132人就有37個係派咗b3學校
.呢個級名次係呈3? 咁呈一同呈二呢?
話你知呈三係B2係無意思嘅,因為係睇哂三次成績攞平均數

恐龍家

小曳人 發表於 21-4-28 06:39
.呢個級名次係呈3? 咁呈一同呈二呢?
話你知呈三係B2係無意思嘅,因為係睇哂三次成績攞平均數
其實要睇每一次呈分既獨立排名
只睇平均排名會害死成績浮動既邊緣人