用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3 插小二/下年國際學校插小二/三?
go

K3 插小二/下年國際學校插小二/三?

想請教一下大家,有沒有聽過k3 成功插入小二?
另外有沒有人由國際學校轉去傳統學校呢?

Genaho 發表於 21-4-27 00:51

你想問 K3 後,放棄升讀傳統學校小一,轉讀國際學校 Y2?
另外你想問,國際學校讀開小學,再轉讀傳統小學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信總有d case係到升小一時無好嘅本地學校offer,所以讀國際學校,我印象中,我哥個仔係咁,當初DB收就讀,唔收就讀國際學校

至於國際學校轉本地,yes,事主係mix,媽媽想佢中文好d,但始終爭好幾年,所以只能轉到多外國人嘅津校,讀得開心,但升中... 唔記得好清楚,應該係LSC 法文班無收,決定讀返國際學校(有獎學金)
恐龍家

Genaho 發表於 21-4-27 00:51

我小朋友本身讀國際學校幼稚園,K2畢業後本來升 Yr 1, 但因為父母暫時未能接受 IB 課程而決定讓小朋友轉校讀 local K3, 再考小一,現在 local 小二。
K2 升 K3 當年大人細路都放咗好多時間心血去適應和追返,特別是在學制、中文和數學方面,現在小二大份部東西已經追返晒。

唔該你地, 我見而家有唔少學校有小二插班,但好似冇聽過k3插入小二。

如果讀國際學校,k3之後就升year 2。但好擔心讀咗國際學校後插唔到傳統小學。

Genaho 發表於 21-4-27 23:25
唔該你地, 我見而家有唔少學校有小二插班,但好似冇聽過k3插入小二。

如果讀國際學校,k3之後就升year 2。 ...

其實你心目中想走本地還是國際?

希望起碼小學本地,不過冇offer

Genaho 發表於 21-4-27 23:25

如果讀國際學校,k3之後就升year 2。 ...

轉咗入國際,的確好難返返去傳統,只能選擇其一。
老實講我覺得國際學校幾時都可以轉入去,但就不是能夠返返轉頭。
所以要諗清楚先好選擇國際學校,除非係揀一啲「偽」國際學校,即主收本地學生的。

識人讀esf yr1,大抽獎搏名津,喇沙果d,抽到後就轉

Genaho 發表於 21-4-27 23:56
希望起碼小學本地,不過冇offer

本地小學點會入唔到,還可以抽獎和扣門,再唔係私校如德萃都不難入,之後好多local 可以插班。
無謂求其搵間IS作水泡,遲啲若轉local仲要追中文和重新適應,兜來兜去,不是好的安排。

bbba05    發表於 21-4-28 08:14

例子分享: K2 後入了ESF 讀year 1, 然後考超心儀直資(得一間), 考到就轉番local, 而家讀到尾啦。 如果當時考唔到,應該就ESF 讀到最尾。

小曳人 發表於 21-4-27 11:34
我相信總有d case係到升小一時無好嘅本地學校offer,所以讀國際學校,我印象中,我哥個仔係咁,當初DB收就 ...

依家LSC係咪仲有French stream揀?有咩requirements 先可以揀架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

crystalupala 發表於 21-4-29 11:13
依家LSC係咪仲有French stream揀?有咩requirements 先可以揀架?
有架,要中文唔係母語嘅學生
恐龍家